«Μου απέκρυψε στοιχεία, δεν είπε για το πανάκι, έλεος!» – «Βόμβες» από την παθολογοανατόμο για την ιατροδικαστή της Ιριδας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην ιατρική κοινότητα και συγκεκριμένα ανάμεσα στην προϊσταμένη της Ιατροδικαστική Πατρών Αγγελική Τσιόλα και την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου που μελέτησαν τη σορό της 6 μηνών Ιριδας, του ενός εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη. Το πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα που κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» αφού η πρώτη έκθεση για το μωρό στην οποία είχαν συμμετοχή στη σύνταξη και στην έρευνα οι δύο γυναίκες ανέφερε διπλή αιτία θανάτου, την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα.

-Advertisement-

Μετά τη διαπίστωση πως η Ιριδα και η Μαλένα δολοφονήθηκαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε πειθαρχικό έλεγχο της Αγγελικής Τσιόλα που συνέταξε την έκθεση για το μωρό και της Χριστίνας Τσάκωνα που συνέταξε την έκθεση για το 3,5 ετών παιδί. Οσον αφορά την Ιριδα, η Ιατροδικαστική Αθηνών δεν επιβεβαίωσε πως είχε αγενεσία φλεβόκομβου. Το συγκεκριμένο εύρημα της κυρίας Μητσέλου που συμπεριέλαβε σαν αιτία θανάτου στην έκθεσή της η κυρία Τσιόλα έχει αμφισβητηθεί από γιατρούς που υποστηρίζουν ότι βρέφη που δεν έχουν «φυσικό βηματοδότη» στην καρδιά, δεν μπορούν να ζήσουν μέχρι 6 μηνών.

«Εχω να πω μόνο τούτο. Η κυρία Μητσέλου με το εύρημά της, έθεσε από μόνη της αιτία θανάτου (αγενεσία φλεβοκόμβου)», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Πατρών, απαντώντας στη δήλωση της παθολογοανατόμου «εάν η κυρία Τσιόλα δεν μπόρεσε ποτέ να στοιχειοθετήσει αυτά τα ευρήματα δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι δικό της».

Η κυρία Μητσέλου επανήλθε εκ νέου μιλώντας στο STAR και καταγγέλλοντας πως η κυρία Τσιόλα τις απέκρυψε στοιχεία και δεν της είπε ποτέ για το πανάκι: «ο παθολογοανατόμος είναι μορφολόγος, καταγράφει και περιγράφει τα ευρήματα από το μικροσκόπιο. Εγώ έκανα περιγραφή όλων των ευρημάτων σε όλα τα όργανα. Οταν εμένα η ιατροδικαστής μου λέει δεν έχει νεκροψιακά και νεκροτομικά ευρήματα τα έκανα όλα φύλλο και φτερό. Περιέγραψα όλα τα ασφυκτικά φαινόμενα. Το ότι η κυρία Τσίολα δεν μπόρεσε να τα ερμηνεύσει είναι δικό της θέμα. Το ότι δεν βρέθηκε φλεβόκομβος είναι δικό μου θέμα. Εκανα τα πάντα για να μπορέσω να στοιχειοθετήσω αυτή τη διάγνωση. Εγώ αυτή τη διάγνωση δεν την έβαλα με ελαφρά την καρδιά. Το περιστατικό το έτρεχα ένα μήνα. Ξέρετε τι είναι να τρέχετε περιστατικό ένα μήνα; Να αφοσιώνεστε ένα μήνα μόνο σε αυτό; Και την ρώτησα την κυρία Τσιόλα τρεις φορές “νεκροψιακά – νεκροτομικά ευρήματα” μου λέει “δεν έχω απολύτως τίποτα” και βγαίνει μετά από έναν χρόνο και λέει ότι είχε εκχύμωση στο κάτω χείλος και ένα πανάκι με αίμα; Ελεος! Αυτό είναι απόκρυψη στοιχείων. Καθόλου δεν το ανέφερε».

- Advertisement -

«Μου ανέφερε μόνοι “πρόσεχε Αντιγόνη γιατί το άλλο παιδάκι πέθανε από ανακοπή”. Οταν λες σε έναν παθολογοανατόμο ότι το άλλο παιδάκι πέθανε από ανακοπή την καρδιά θα πιάσει, έκανα φύλλο και φτερό την καρδούλα της Ιριδας. Στην αρχή λέω πως πρέπει να είναι παθολογικό αίτιο. Αλλά όταν είδα τα ιστολογικά είδα συμφόρηση στον εγκέφαλο και άλλα στοιχεία και σκέφτηκα πως κάτι συνέβη. Και γι αυτό στην έκθεσή μου τα περιέγραψα όλα, την υπερεμία στα αγγεία του εγκεφάλου, την αιμορραγική διήθηση. Αυτά είναι όλα στοιχεία ασφυξίας και της τα γράφω και σε παρένθεση» συμπλήρωσε η κυρία Μητσέλου.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Αναφέρω στην έκθεση ότι είναι φλεβόκομβος, έβαλα τη βιβλιογραφία και με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει “λες τα αίτια να είναι παθολογικά;” και της απάντησα “διάβασε καλά την έκθεση”. Σαν παθολογοανατόμος δεν μπορώ να γράψω στην έκθεση στοιχεία ασφυξίας. Αυτά πρέπει να τα ερμηνεύσει ιατροδικαστής. Δεν κάνω νεκροψία – νεκροτομή, κάνω ιστολογικά. Στην αρχή με ρωτούσαν για τον φλεβόκομβο, δεν ήθελα να την εκθέσω αλλά μετά με εξέθεσε σε όλα τα μέσα και βγάζω και εγώ τα νύχια μου, αμαύρωσε το όνομά μου και αυτό δεν γίνεται. Θα στείλω στους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους τα στοιχεία που έχω για απουσία φλεβόκομβου γιατί τα διαβάζω και τα ψάχνω, δεν τα αφήνω έτσι, για να δούνε και να ξεστραβωθούνε. Εχουν μπερδευτεί οι ιατροδικαστές σε αυτό το ζήτημα και ο καθένας λέει τα δικά του. Δεν έχει βγει παθολογοανατόμος να πάρει θέση. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί σου λένε “αν η κυρία Μητσέλου έχει δίκιο εμείς τι θα πούμε;”. Και σημαντικό ότι μου έχει αποκρύψει νεκροψιακά νεκροτομικά ευρήματα!» είπε η Αντιγόνη Μητσέλου.

Πειθαρχική έρευνα για τους ιατροδικαστές

Οι ευθύνες που βαραίνουν τους ιατροδικαστές κι όσους επιστήμονες ενεπλάκησαν στις νεκροψίες-νεκροτομές της Μαλένας και της Ιριδας, μένει να διερευνηθούν. Το πόρισμα Καλογρηά – Καρακούκη που παραδόθηκε στο Ανθρωποκτονιών, έφερε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος θα ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο της Χριστίνας Τσάκωνα και της Αγγελικής Τσόλια που διερεύνησαν πρώτες τις αιτίες θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας, με στόχο να ελεγχθεί η ορθότητα των αναφορών και των εκθέσεων των δύο ιατροδικαστών.

Οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας μελετώντας το φωτογραφικό υλικό, τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, τις νέες τοξικολογικές εξετάσεις και τις εκθέσεις θανάτου που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Τσιόλα και Τσάκωνα οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο παιδιά δεν έφυγαν από τη ζωή από παθολογικά αίτια αλλά ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και ήταν ασφυκτικός.

Η έρευνα, που αναμένεται να παραγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, θα διενεργηθεί, (όπως ορίζει ο νόμος 3772/2009 /άρθρο 6.), από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του τον περασμένο Απρίλιο, είχε πει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κ. Καρακούκη αναφέροντας ότι «του ζήτησα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά, δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν δεν έχει απόδειξη για κάτι που δεν έχει γίνει σωστά».

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *