Μωβ μέδουσες: Και φέτος θα κάνουμε… μπάνιο μαζί – Πού έχουν καταγραφεί ήδη και πού αναμένονται

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
4 Min Read

Μωβ μέδουσες, ο εφιάλτης των λουόμενων και των τουριστικών επιχειρήσεων, επιστρέφει. Πού έχουν παρατηρηθεί ήδη μικροί πληθυσμοί και πού αναμένεται να τις συναντήσουμε και φέτος το καλοκαίρι, ανά την επικράτεια.

-Advertisement-

Το θέαμα με τα χιλιάδες ζελατινοειδή πλάσματα να κολυμπούν στις ακτές, αποτρέποντας τους λουόμενους από το να βουτήξουν στα γαλανά νερά, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως κι αποκρουστικό. Ωστόσο, οι μέδουσες ζουν στις θάλασσες και θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι τους ανήκουν κι απλά μάς τις… παραχωρούν για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.

Η μεγάλη «καταδρομική» των μεδουσών έγινε το 2021, όταν κι άρχισαν να μετακινούνται μεγάλοι πληθυσμοί κυρίως στο Αιγαίο, το οποίο και το καλοκαίρι του 2022 είχε να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Πέρυσι, και το Ιόνιο αντιμετώπισε μια έξαρση των μωβ μεδουσών με τα κοπάδια να ταξιδεύουν από τα όρια του Ατλαντικού και να περνούν από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα πριν καταλήξουν στα Επτάνησα και τις υπόλοιπες ακτές της Δυτικής Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Μωβ μέδουσες: Πού εμφανίσθηκαν ήδη φέτος

- Advertisement -

Και φέτος πάντως, οι μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Από τον χειμώνα κιόλας, έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες στο Ιόνιο και κυρίως στην Κέρκυρα, όπου εσχάτως υπήρξαν κι αρκετές αναφορές για κοπάδια νεαρών μωβ μεδουσών (σ.σ.: στην παρούσα φάση είναι κίτρινες-καφέ-πορτοκαλί). Κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα και κατά την κορύφωση του καλοκαιριού, αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος ζωής τους ανέρχεται στους 9 μήνες.

-Advertisement-
=Advertisement=
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οπως αναφέρει το biodiversity που μελετά την βιοποικιλότητα στη χώρα μας, «ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στην βιβλιογραφία, τη δεύτερη χρονιά να εξαφανίζονται οι μωβ μέδουσες και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια εξαίρεση αυτή την φορά. Αντιθέτως βλέπουμε μεγάλη διαφορά την 3η χρονιά και την 4η χρονιά εξαφανίζονται, κάνοντας τις να ξαναεμφανιστούν τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις 10 με 12 χρόνια έπειτα».

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες θάλασσες θα τις συναντήσουμε το καλοκαίρι του 2023

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 2023 πιστεύεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις τους. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ στην Κρήτη ίσως επηρεαστεί η δυτική πλευρά του νησιού, όπως και η νότια πλευρά της Πελοποννήσου.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Εφόσον πέσετε θύματα δυσάρεστης συνύπαρξης με τσούχτρα, θα πρέπει να απομακρύνεται άμεσα από το σώμα σας τυχόν κολλημένα πλοκάμια. Επ΄ουδενί με γυμνά χέρια για τους προφανείς λόγους… Ακολούθως, ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν η πρόσβαση στη θάλασσα έχει καταστεί δύσκολη, τότε μπορεί να λειτουργήσει και ένα τρίψιμο στο σημείο του τσιμπήματος με άμμο. Το νερό της βρύσης ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα και γι αυτό δεν συστήνεται η χρήση του. Τέλος, οοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

iefimerida.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *