Από τις 11 ώρες που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι 9 αφορούσαν συζητήσεις για να πεισθεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία. Αυτό αποκάλυψε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μοσκοβισί, έρχονται και άλλα Eurogroup και νέα ξενύχτια για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος απορρίπτει τα σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα σύμπληρωματικό μνημόνιο και σημειώνει ότι απαιτείται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.
Θα είμαστε σε επιφυλακή για την εφαρμογή
«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU» σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.
Όπως όμως τονίζει χαρακτηριστικά, οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή (vigilant) για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία ενώ προσθέτει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».
Σχετικά με την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν». «Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», είπε.
Τι θα γίνει με το ΔΝΤ
Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ. Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσαν τη συγκατάθεση τους και ότι η φυσική παρουσία του Π. Τόμσενήταν απόδειξη περί τούτου.
Όπως πρόσθεσε, η αναθεωρημένη DSA θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Σε ερώτημα για το αν θα τα βρουν οι δύο πλευρές δεδομένης της διάστασης απόψεων, σημείωσε πως αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.
Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά draft υπήρχαν αριθμοί όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.
«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα» είπε.
Πηγή: thetoc.gr