LamiaNowLamiaNowLamiaNow
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    provata 700x385xlarge
    Εντοπίστηκαν άλλα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
    ekato
    Ρομά μπήκε με ψεύτικο όπλο σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα και απείλησε υπάλληλο, συνελήφθη από την Αστυνομία
    parelasi 1140x570 1
    Χανιά: Ακυρώνεται η παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω καιρού
    egkyklio 28 oktwbrioy parelasi. 2
    Ακυρώθηκαν λόγω καιρού οι παρελάσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο
    ekato
    Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ – «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    aeek
    ΑΕΚ – Ράγιο Βαγιεκάνο: Στην κυκλοφορία τα εισιτήρια για την ιστορική ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια
    playoffs
    Stoiximan Super League: Το πρόγραμμα των των playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή
    w23 230759
    «Να συνεχίσω να φέρνω μετάλλια για την Ελλάδα»
    athlitikes metadoseis 3
    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/3)
    tentoglou 768x527 1
    Έκτος ο Μίλτος Τεντόγλου στο Τόρουν
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LamiaNowLamiaNow
Font ResizerAa
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΠΟΡ
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.
ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: Το βασίλειο του τρόμου – Δημοσίευμα κόλαφος του Newsweek για τις κακοποιήσεις παιδιών

Lamianow.gr
ByLamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Follow:
14/10/2018, 15:11
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
5 Min Read
SHARE
Ad 129

Ως ένα βασίλειο του τρόμου, όπου κυριαρχεί ο φόβος των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών και το αίσθημα της εγκατάλειψης από τις ελληνικές Αρχές περιγράφουν τη Μόρια πρόσφυγες μιλώντας στο περιοδικό Newsweek.

«Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής», λέει μια 32χρονη Αφγανή που έφθασε στη χώρα μας από το Ιράν με τον άνδρα και το ανήλικο παιδί τους. «Άκουσα ότι πάνε άνδρες στο δάσος, πίνουν, πετούν πέτρες. Ότι αρπάζουν αγόρια και κορίτσια. Όλοι εδώ ζούμε με τον φόβο».

Ένας 21χρονος που άκουσε τη συζήτηση της γυναίκας με την δημοσιογράφο Σαντάλ ντα Σίλβα του αμερικανικού περιοδικού, παρεμβαίνει: «Συμβαίνουν πολλά… Κι όχι μόνον βιασμοί», λέει. Ο νεαρός Αφγανός, που διέφυγε επίσης από το Ιράν, αποκαλύπτει ότι έχει ακούσει άνδρες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτός της Μόρια να συζητούν για περιπτώσεις 12χρονων παιδιών, που εκδίδονται έναντι αμοιβής. «Τους ακούω να λένε “α, χθες το βράδυ αγόρασα ένα κορίτσ” και να περιγράφουν μετά με λεπτομέρειες ό,τι ακολούθησε.»

ap 18261579789563 iefimerida

Τον τρόμο της Μόρια βίωσε και μια άλλη μητέρα που έζησε με τον άνδρα της και τα τρία παιδιά τους επί τρεις μήνες στον καταυλισμό προτού τους μεταφέρουν σ’ έναν άλλο στο Καρά Τεπέ, περίπου 5 χλμ, μακρύτερα. Έπαιξαν κορώνα-γράμματα τις ζωές τους στο μακρύ ταξίδι από το Αφγανιστάν για να φθάσουν τελικά στη Μόρια και να περνούν τις νύχτες τους ξάγρυπνοι μετά τα όσα άκουσαν από μια οικογένεια συμπατριωτών τους για τον βιασμό της εξάχρονης κορούλας τους. «Έπαιρναν τα παιδιά στο δάσος και τα κακοποιούσαν», είπε η γυναίκα. «Φοβόμασταν ότι θα πεθάνουμε εκεί. Αλλά δεν βλέπαμε καμιά ελπίδα». Η 29χρονη είχε εργαστεί στο παρελθόν στην πατρίδα της σε ΜΚΟ που φρόντιζε γυναίκες -θύματα διώξεων. Κι όπως λέει, τα παιδιά της ακόμη δυσκολεύονται να ξεχάσουν τον εφιάλτη της Μόρια. «Είμαι σίγουρη ότι έχουν ψυχικά προβλήματα», λέει.

Δείτε επίσης

provata 700x385xlarge
Εντοπίστηκαν άλλα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
24/03/2026, 21:59
ekato
Ρομά μπήκε με ψεύτικο όπλο σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα και απείλησε υπάλληλο, συνελήφθη από την Αστυνομία
24/03/2026, 21:09
parelasi 1140x570 1
Χανιά: Ακυρώνεται η παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω καιρού
24/03/2026, 22:08
ap 18135416838854 iefimerida 2
Από τα μέσα Μαϊου τα κρούσματα σεξουαλικής βίας έχουν εκτοξευθεί στη Μόρια. Κάθε εβδομάδα αναφέρεται και ένα νέο κρούσμα με θύματα γυναίκες, νεαρούς άνδρες και παιδιά κάτω των 18 ετών, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις ηλικίας 5 ετών.

«Σε μια περίπτωση ένας πατέρας έφυγε για λίγο από τη σκηνή του να πάει να φέρει φαγητό κι όταν γύρισε βρήκε το παιδί του κακοποιημένο σεξουαλικό», λέει ο δρ Ντέκλαν Μπάρι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Newsweek. Κι αποκαλύπτει ότι αρκετά από τα θύματα προχώρησαν σε αυτοτραυματισμό ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. «Πρόκειται για αποτυχία του συστήματος», λέει.

-Advertisement-
ap 18122553883543 iefimerida 0

«Στη Μόρια και τον γειτονικό “ελαιώνα” [τον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από τη Μόρια] είναι διάχυτο το αίσθημα ότι οι ελληνικές Αρχές εγκατέλειψαν τους περίπου 8.500 ανθρώπους που ζουν εκεί, με γυναίκες, παιδιά ακόμη και πολλούς άνδρες να φοβούνται ακόμη και να κάνουν τις νύχτες το ταξίδι μέχρι τις ελάχιστες φορητές τουαλέτες που είναι διαθέσιμες στον καταυλισμό», σημειώνει το δημοσίευμα.

ap 17076419845061 iefimerida

«Είναι τραγικό. Ειδικά για τους γονείς που έρχονται εδώ ελπίζοντας ότι πήραν την κατάλληλη απόφαση για να προστατέψουν τα παιδιά τους και μετά συνειδητοποιούν “ω, Θεέ μου, ίσως έφερα τα παιδιά μου σε χειρότερο μέρος”. Οι γονείς έχουν το ένστικτο να προστατέψουν τα παιδιά τους και γι αυτό βρίσκονται εδώ. Απομακρύνουν τα παιδιά τους από τις εμπόλεμες ζώνες κι όταν φθάνουν εδώ νιώθουν ότι απέτυχαν», λέει ο δρ Μπάρι.

Για τον γιατρό των MSF μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις αποτυχίες του συστήματος στη Μρια φέρει η συμφωνία Άγκυρας ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ προ διετίας, ένα σχέδιο που απέτυχε, όπως λέει, καθώς χιλιάδες αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να καταφθάνουν στις ακτές της Λέσβου, μολονότι το νησί δεν έχει χώρο να τους φιλοξενήσει.

«Το επίπεδο του πόνου είναι τεράστιο στη Μόρια», συμπληρώνει. «Και το γεγονός ότι αυτός ο πόνος κι αυτή η βία συμβαίνει λόγω μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι εντελώς απαράδεκτο…»

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
ByLamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Previous Article Με 900 δολάρια δανεικά έχτισε μια αυτοκρατορία: Ο Έλληνας που βαδίζει στα χνάρια του Ωνάση (Pics)
Next Article «Κάηκε» από τις βίζιτες παίκτρια γνωστού τηλεοπτικού παιχνιδιού
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
ΚΑΙΡΟΣ - ΛΑΜΙΑ
11°C
Lamia
overcast clouds
11° _ 9°
81%
2 km/h
Τε
15 °C
Πε
19 °C
Πα
13 °C
Σα
15 °C
Κυ
10 °C
- Advertisement -
-Advertisement-
HOTEL ATHINA
-Advertisement-
COSMOS KAFE
-Advertisement-
Ad 134
-Advertisement-
astiko ktel
-Advertisement-
LAKIOTIS
-Advertisement-
KATSIAVOS
-Advertisement-
oikonomoy
-Advertisement-
Ad 131

You Might Also Like

egkyklio 28 oktwbrioy parelasi. 2
ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώθηκαν λόγω καιρού οι παρελάσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο

ekato
ΕΛΛΑΔΑ

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ – «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

elefsina
TOP STORIESΕΛΛΑΔΑ

Αδιανόητο περιστατικό στην Ελευσίνα: Ακούστηκε ο ύμνος της Χούντας σε κατάθεση στεφάνων για την 25η Μαρτίου

LamiaNowLamiaNow
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.