Πόσοι κατάφεραν μέχρι τώρα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων;
Κι όμως είναι αλήθεια. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τη διαδικασία είχαν κατορθώσει να ολοκληρώσουν… 9 άτομα από τους περίπου 4.000 που μπήκαν στη διαδικασία. «Είναι νωρίς ακόμη» θα πουν οι αρμόδιοι οι οποίοι δεν αποδέχονται το ρηθέν η «ημέρα από το πρωί φαίνεται».
Πράγματι, δεδομένου ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων θα πολλαπλασιαστεί. Από την άλλη, φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποτελεί το φάρμακο για κάθε νόσο καθώς η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται αλλά και οι αυστηρές προϋπουθέσεις του νόμου όπως επίσης και το γεγονός ότι στη ρύθμιση των συμπεριλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2016, είναι πλέον δεδομένο ότι θα αφήσει εκτός ρύθμισης τις εκατοντάδες χιλιάδες των οφειλετών της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων.
Και τις επόμενες εβδομάδες, ο ρυθμός έγκρισης των αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να είναι εξαιρετικά αργός καθώς:
1. Έχουν αποκλειστεί προς το παρόν μεγάλες ομάδες οι οποίες περιμένουν να ανοίξει γι’ αυτούς η πλατφόρμα μέσα στο επόμενο διάστημα. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, η δυνατότητα θα δοθεί από τον Μάιο. Για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (δικηγόρους κλπ) η πλατφόρμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξει μετά τις 19 Μαρτίου. Ανοικτή είναι η ημερομηνία έναρξης για τους έχοντες χρέη άνω των 50.000 ευρώ ενώ για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως και 20.000 ευρώ επίσης θα χρειαστούν «κάποιοι μήνες» για να ανοίξει η πλατφόρμα.
2. Οι οφειλέτες περιμένουν να υποβάλλουν την δήλωση του 2018 προκειμένου να καταφέρουν να εμφανίσουν τη μια κερδοφόρα χρήση που απαιτεί η ρύθμιση των 120 δόσεων.
3. Οι οφειλέτες μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο τα χρέη έως το 2016. Οι οφειλές του 2017 πρέπει να ρυθμιστούν μόνο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή για τα χρέη προς την εφορία όχι όμως και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Η ίδια η ρύθμιση προϋποθέτει τη συλλογή ακόμη και 20 διαφορετικών δικαιολογητικών κάτι που σημαίνει ότι η ένταξη σε αυτήν δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ούτε καν για τους λογιστές οι οποίοι πρέπει να συλλέξουν πλήθος οικονομικών δεδομένων.
Έστω και με εξαιρετικά αργό ρυθμό, η κυβέρνηση θέλει το εγχείρημα να έχει επιτυχία καθώς θα εντάξει στη διαπραγμάτευση το αίτημα για ενσωμάτωση και των μισθωτών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πηγή: thetoc.gr