Γοργοπόταμος. Ένα διαχρονικό σύμβολο αγώνα, λευτεριάς και ειρήνης. Εδώ και χρόνια, Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα ένταξης του Γοργοποτάμου στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μιας και ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Έκθεση 2000/2036(ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στα Ευρωπαϊκά κράτη.
Βουλευτές αλλά και Δήμος Λαμιέων (από το 2009) έχουν ταχθεί υπέρ της σχετικής διαδικασίας. Τον Ιανουάριο του 2017 ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης επανέφερε το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, ζητώντας τη βοήθεια του.
Για ποια βοήθεια μπορούμε να μιλάμε όμως και για ποια διαδικασία ένταξης του Γοργοποτάμου στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όταν γύρω από την γέφυρα, το θέαμα είναι απογοητευτικό;
Ένας σακατεμένος δρόμος που αποπνέει απαξίωση του χώρου ίσως και ασέβεια τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην ιστορικότητα του χώρου.
Η άσχημη εικόνα του δρόμου είναι αποτέλεσμα έργου, όχι κάποιου «κακού» εργολάβου αλλά της ΔΕΥΑΛ (δηλαδή του ίδιου του δήμου) που αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες προφανώς δεν αποκατέστησε τις ζημιές που προκάλεσε και βέβαια της φυσιολογικής φθοράς με το πέρασμα των χρόνων που δεν επιδιορθώθηκαν ποτέ.
Ευχόμαστε το αίτημα ένταξης του Γοργοποτάμου στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς να βρει το δρόμο του και να γίνει σύντομα πράξη. Και ελπίζουμε όταν θα το επισκεφθεί η αρμόδια επιτροπή ο δρόμος και το τοπίο να έχουν αποκατασταθεί, για να μην είμαστε εμείς οι ίδιοι που βάζουμε εμπόδια στις δικές μας προσπάθειες για την ανάδειξη του τόπου μας….