Ελληνοτουρκικό «μπρα-ντε-φερ» ανήμερα τα Χριστούγεννα – Μετά τις προκλήσεις από αέρος και τους χάρτες με τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος διερωτάται «τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη» – Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού από την Κάσο: Θα υπερασπιστούμε τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.
Σκληρά «μηνύματα» προς την τουρκική πλευρά στέλνει η Αθήνα, την ώρα που η Άγκυρα δεν λέει να βάλει, έστω, «φρένο» στις προκλήσεις. Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση 28σέλιδης έκθεσης με χάρτες από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στην Κύπρο και το Καστελόριζο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, αφήνοντας αιχμές για την στάση της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την ακριτική Κάσο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δίκαια και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε μέσο, που έχει στη διάθεσή της.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα την Κάσο, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος και επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου, όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.
Σε συνομιλία του με τους κατοίκους, τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια, συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».
«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι» τόνισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στην Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».
Ερντογάν: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;
Από την πλευρά του, στην Τυνησία ταξίδεψε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Καΐς Σαγιέντ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο ανδρών και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, αφήνοντας αιχμές και για την στάση της Ελλάδας.
«Το γεγονός πως υπάρχουν 500.000 πρόσφυγες στην ευρύτερη περιφέρεια, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Τυνησία, το οποίο θέλουμε σύντομα να ξεπεράσουμε. Από αυτό το πρόβλημα, μπορεί να ενισχυθεί και η τρομοκρατία, μια κατάσταση που ενοχλεί τους ανθρώπους εδώ. Συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την επιστροφή του πολιτικού διαλόγου και την εκεχειρία στη Λιβύη» είπε αρχικά ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Σαγιέντ.
Και συνέχισε: «Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».
Ακολούθως, ξεκαθάρισε πως, παρά τις αντιδράσεις, η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικα: «Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Αν λάβουμε πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων, θα το κάνουμε. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες. Ο Σάρατζ αποτελεί το διεθνές ισοδύναμο».
Protothema.gr
το σοβαρό πρόβλημα ειναι ότι ο ερντγαν ειναι ανεξέλεγκτος