Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με το Κυπριακό να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Λίγες μέρες πριν μεταβεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα, ο πρωθυπουργός τόνισε και από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού να μεταβαίνει στη Λευκωσία δίνοντας το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή του Αττίλα, την ίδια μέρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα.
Τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκε μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έχει καταθέσει την έκθεσή της η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Και έτσι είναι στα χέρια του κ. Γκουτέρες να αποφασίσει αν και πώς θα συνεχιστεί η αποστολή της κ. Ολγκίν η οποία είναι όμως προϋπόθεση για να έχουμε μια συνέχεια στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.
Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να περιμένει να δει την έκθεση για να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει την κατάσταση. Βεβαίως αν παραμείνουν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς όπως είναι τώρα, είναι πάρα πολύ δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς θέτει ως προϋπόθεση ουσιαστικά την αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews στη Νέα Υόρκη, Νίκος Μελέτης.
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα νέο σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ χαρακτήρισε fake news τις αναφορές της αντιπολίτευσης για δήθεν κενά στην άμυνα λόγω της βοήθειας προς την Ουκρανία
newsit.gr