Μίλησε για βίαιη ενηλικίωση της ΕΕ με τη ρωσική εισβολή – Τι είπε φτάνοντας στις Βερσαλίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Για τις δράσεις που καλείται να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά της ενέργειας με αφορμή και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την άφιξή του στις Βερσαλίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός καταφθάνοντας στο παλάτι των Βερσαλιών έκανε λόγο για βίαιη ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καλείται να ταυτίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Όπως είπε η Ένωση συζητά έτσι ώστε να βρει τρόπους να προστατεύσει πολίτες, και επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πίεση την οποία πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λέγοντας πως ο ίδιος ζητά να μπει πλαφόν στις τιμές αερίου.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.
Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.
Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.
Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή.
Η πρόταση 6 σημείων από Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο
Σε αυτή την άτυπη σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με όπλο την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης” σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.
Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ’ αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.
Από τη Σύνοδο, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική «νίκη» μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.
protothema.gr