Μητσοτάκης: Εθνικό μητρώο καταγραφής και επιτήρησης δραστών για αδικήματα κατά ανηλίκων

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

«Δεν πρόκειται για μια βιαστική αντίδραση αλλά για μια μεθοδική αντιμετώπιση μιαςς διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση

-Advertisement-

Ως κοινωνική απειλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μάστιγα με πολλές αιτίες» ενώ έριξε καρφιά προς τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως: «Αποστρέφω το βλέμμα από όσους τόλμησαν να βάλουν κομματικό πρόσημο σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο καθρέφτης».

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του λέγοντα πως «η παρουσία μου σε αυτή τη συνεδρίαση σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό και προσωπικό μου ενδιαφέρον για το θέμα. Γιατί η κακοποίηση ανηλίκων ειδικά η σεξουαλική αναδεικνύεται σε κοινωνική απειλή. Δεν είναι νεά αλλά πολύμορφη και στην εποχή μας σε έξαρση γι’ αυτό πολύμορφη κι αποφασιστική πρέπει να είναι και η απάντησή μας». Για να συνεχίσει: «Πριν 1 χρόνο είχα διαγράψει τους άξονες για το εθνικό σχέδιο – εγκρίθηκε προ διμήνου από Υπουργικό. βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση για να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη πρόταση και ιδέα. Δεν πρόκειται για μια βιαστική αντίδραση αλλά για μια μεθοδική αντιμετώπιση μιας διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί πριν από τις αποκρουστικές υποθέσεις του τελευταίου διαστήματος».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Τα στοιχεία δηλώνουν τη διεθνή διάσταση και κρυφές πτυχές του προβλήματος. Το συμβούλιο Ευρώπης προειδοποιεί ότι 1 στα 5 παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 16% και στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι δράστες ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον. Γνωστό γίνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης . εκτιμούμε μπορεί να είναι μόλις το 2%

- Advertisement -

Είναι ενθαρρυντικό ότι οι καταγγελίες αυξάνονται και ότι ΕΛΑΣ εξιχνιάζει όλο περισσότερες υποθέσεις. Αυτά δεν είναι αρκετά. Λίγα παραμένουν δυστυχώς τα θύματα που σπάνε το φόβο και ζητάνε βοήθεια. Και συχνά δεν συνοδεύεται από τιμωρία ενόχου και σωστή φροντίδα του θύματος. Τη σιωπή ευνοούν τα στερεότυπα που συχνά καταλήγουν στο στιγματισμό θύματος. Και η αδιαφορία από περίγυρο. Η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και η πολυνομία φέρνουν καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των εγκλημάτων. Σε αυτά απαντάει το Εθνικό Σχέδιο. Με στόχο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία των παιδιών και κάθε εκμετάλλευσή τους».

«Είναι ένας οδικός χάρτης από την πρόληψη, την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων για να περάσει στην τιμωρία των ενόχων πρόκειτια για μία διαρκή πολιτική που συντονίζει με τυποποιημένες πολιτικές τη δράση φορέων που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια. Και τους οπλίζει με στόχους παρακολουθώντας την απόδοσή τους ανά τομέα. Δεν αποτελεί απλά ανταπόκριση στη συνταγματική επιταγή είναι ένα μέτρο δημοκρατικής ευθύνης καθώς το πεδίο των πιο αδυνάμων όπως τα παιδιά αντιμετωπίζεται στην πράξη. Θα ήταν θετικό μήνυμα αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες συναινούσαν. Συμπίπτει η συζήτηση με τη δημόσια διαβούλευση. Εύχομαι να αποδειχτεί ευρύτατη. Σας διαβεβαιώνω θα γίνει δεκτή κάθε εποικοδομητική βελτίωση».

«Μάστιγα με πολλές αιτίες»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόφο για σαφή καθορισμό των στόχων σε ορίζοντα 5ετίας έως 2027. «Ολες οι δημόσιες λειτουργίες πρέπει να έχουν γίνει φιλικότερες προς τα παιδιά. Και οι υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής και φροντίδας παιδιού να έχουν συντονιστεί» τόνισε και συμπλήρωσε: «Βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που διέπει την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αίρει ασάφειες αι εναρμονίζει διάσπαρτες διατάξεις. Με λίγες αλλά χειρουργικές τομές αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Αποκρυσταλλώνει ένα μάνιουαλ με γρηγορότερα αντανακλαστικά και νέα κουλτούρα σε διερεύνηση και δίωξη αυτών εγκλημάτων Ενιαίο Πρωτόσκολο Διαχείρισης Κρουσμάτων και Εθνικού Αρχείου καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων. Καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή στις λειτουργίες ψυχολόγων γιατρών και κοινωνικών λειτουργών ώστε να κινούνται παράλληλα. Ενώ αρχείο καταγραφής θα βοηθήσει να μην μπορούν εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος στο εξής έρχεται σε συστηματική επαφή με ανηλίκους θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να εκπαιδεύεται για να εντοπίζει τα κρούσματα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Επίσης σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα θα υπάρχει υπεύθυνος παιδικής προστασίας στον οποίο θα απευθύνεται όποιος έχει υπόνοια κακοποίησης. Η σεξουαλική αγωγή διδάσκεται ήδη στα σχολεία με εργαστήρια δεξιοτήτων. Ιδρύονται από ταμείο ανάκαμψης δύο κέντρα ημερήσιας φροντίδας για κακοποιημένα παιδιά και δύο νέα κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά προστασίας οικογένειας. Ηδη έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές γι’ αυτά τα εγκλήματα αυτεπάγγελτα διώκονται και ο βιασμός ανηλίκου πλέον έχει ποινή μόνο ισόβια. Και στην καταστολή.. το σύνολο αστυνομικών εχει λάβει ειδική εκπαίδευση πλέον. Χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα – όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες υποθέσεις που εξιχνιάζονται με τρόπο υποδειγματικό. Ομως κι εδώ θα χρειαστούν κι άλλες δράσεις.

Πρόκειται για μάστιγα με πολλές αιτίες που κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας, ξέρει να αλλάζει πρόσωπα ή να φορά προσωπεία φορώντας τη μάσκα της τεχνολογίας. Τους ίδιους δρόμους πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς για να εξιχνιάσουμε τέτοια εγκλήματα. Τα οικονομικά ευάλωτα περιβάλλοντα γίνονται στόχος εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό η στοχευμένη στήριξη είναι προτεραιότητα. Αλλά δεν αρκεί. Γι’ αυτό το σχέδιο επικεντρώνεται και στην υγεία στην κοινωνική κινητοποίηση ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας.

«Τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε εμμέσως κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα έχουν υποστηρίξει στελέχη του το τελευταίο διάστημα. «Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο κι ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάλουν κομματικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: Τους αφήνω στο περιθώριο και στη ντροπή που τους αξίζει όσοι σήμερα ακόμα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Τότε μάλιστα δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια αδικήματα. Τώρα όμως το απόστημα έσπασε, η τιμωρία τους θα είναι σκληρή, η πολιτεία ίδρυσε δομές φροντίδας.

«Το κύτταρο της οικογένειας καμιά φορά σαπίζει»

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις υποθέσεις του Κολωνού αλλά και των Πετραλώνων. «Κλείνω κοιτώντας μπροστά. Η πολιτεία αποδεικνύει ότι η σωστή πορεία των παιδιών προς την ενηλικίωση πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα το αποδεικνύει η επέμβαση αστυνομίας στο περιστατικό του Κολωνού. Η ΕΛΑΣ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποκαλύπτει ενόχους να δένει υποθέσεις και να οδηγεί τους ενόχους στη δικαιοσύνη.

Υποθέσεις όπως αυτή των Πετραλώνων που έρχονται από το παρελθόν αποδεικνύουν ότι το κύτταρο της οικογένειας καμιά φορά σαπίζει από ανάξιους γονείς τέρατα. Aρα η παρέμβασή μας πια αφορά ένα τεράστιο φάσμα. Πέρα από μέτρα και πολιτικές όλοι αποκτούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας ξανά περιεχόμενο στις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας. Χτίζοντας καλύτερη σχέση με μικρότερα μέλη, παρατηρώντας, βοηθώντας μέσα και έξω από το σπίτι. 12.38 μόνο τότε θα αντιμετωπίζουμε κάθε ευάλωτο παιδί στην πατρίδα σαν δικό μας παιδί. Ως βουλευτές οφείλουμε να υψώσουμε μια θεσμική ασπίδα που ουσιαστικά ποτέ δεν είχε, συμβάλλοντας σε αυτό το εμπεριστατωμένο σχέδιο δράσης για να γίνει πράξη να υπηρετήσει πραγματικά τον προορισμό του. Ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι του να γίνονται κάθε μέρα πράξη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *