Μητσοτάκης-Ερντογάν: Όλα όσα συζήτησαν – Η αρχική αμηχανία, ο “πάγος που έσπασε” και η ανατροπή στη συνάντηση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από 18 μήνες είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Το τετ α τετ διήρκεσε 50 λεπτά, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως η συνάντηση αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Στα πλάνα λίγων δευτερολέπτων πριν από την έναρξη της συνάντησης, η αμηχανία ήταν εμφανής στα πρόσωπα των δύο ηγετών, ωστόσο φαίνεται πως στη συνέχεια ο “πάγος έσπασε”, όπως αναφέρει και η ελληνική πλευρά.

-Advertisement-

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε “σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις”.

 

“Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

- Advertisement -

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι θέμα συζήτησης ήταν και το προσφυγικό- μεταναστευτικό. “Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020”. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως έπειτα από το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα ο σύμβουλός του Ιμπραήμ Καλίν, στη συνάντηση συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Ερντογάν: Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πιστεύω πως η αναζωογόνηση του διαλόγου με την γείτονα και σύμμαχο μας Ελλάδα υπηρετεί εκτός από την επίλυση των διμερών ζητημάτων και την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής μας», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση με τίτλο «Συμβολή στη Σταθερότητα» του Φόρουμ Βρυξελλών που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: “Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό. Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία στις σχέσεις της με τους γείτονες της σέβεται το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.

«Γνωρίζουμε πως έχουμε αναλάβει μια σημαντική ευθύνη όχι μονάχα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, αλλά και για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας της διατλαντικής γεωγραφικής περιοχής, κάνουμε τα βήματα μας με αυτή την συνείδηση», είπε ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η η Τουρκία πρωτοστατεί, συμβάλλει σε όλες τις πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση της σταθερότητας από το Ιράκ στο Αφγανιστάν, από το Καύκασο στα Βαλκάνια, από την Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Εν συνεχεία στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο τετ α τετ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λοιπόν, υποστήριξε ότι “αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας”, ενώ εν συνεχεία έπειτα από σχετική ερώτηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων: “Ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων”.

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Στη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και στο γεγονός ότι αυτή έγινε με κλειστές πόρτες αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ χωρίς να κάνουν μέχρι στιγμής την παραμικρή αναφορά στο περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», μεταδίδει αυτή την ώρα το τουρκικό πρακτορείο, Anadolu αναφέροντας πως η διάρκεια της συνάντησής τους ήταν περίπου μια ώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο “Iha” που αναφέρεται σε ένα συνολικό κομμάτι στις συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Δείτε τα δημοσιεύματα:

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

 

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή αποτελεί “μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρω-ατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια” και πρόσθεσε ότι “είναι όμως μια ευκαιρία επίσης να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και την ενότητα της Συμμαχίας”.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός “αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σύνθετες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο COVID απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφάλειας καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές. Και βέβαια, αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει μια σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μια χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις αμυντικές της δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία”.

 

 

Η δήλωση Ερντογάν πριν από τη συνάντηση

Η δήλωση Ερντογάν πριν από τη συνάντηση Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δήλωση για τα ελληνοτουρκικά. “Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

πληροφορίες,πηγη : enikos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *