Πραγματοποιώντας έναν απολογισμό του έργου της τελευταίας τετραετίας, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Λαμία έθεσε, εκ νέου, στο προσκήνιο τα διλήμματα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα, τόνισε ότι, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει πριν το τέλος του 2023.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους πολίτες που το 2019 ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη, αλλά τώρα, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι σκεπτικοί. Έδειξε, δε, την οδό της διαρκούς διεύρυνσης, χαρακτηρίζοντας την αυτοδυναμία όχι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. “Υπάρχουν πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ. Μπορεί να σας πληγώσαμε αλλά σίγουρα ποτέ δεν σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω ότι όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε…Αντίθετα θα αυξάνουμε την ταχύτητα των αλλαγών γιατί το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες αυτό που υπογράψαμε για πρώτη φορά το 2019 ισχύει πάντα…Ισχύει με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους. Τους πολίτες που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό…”, είπε. “Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα…Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα με κορμό ένα μεγάλο κόμμα, αλλά ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί”, ανέφερε.
“Δεν κάνω απολογισμό για να πανηγυρίσω. Και λάθη κάναμε και καθυστερήσεις υπήρξαν και πισωγυρίσματα είδαμε και ούτε η χώρα έγινε παράδεισος μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα, αλλά υποσχέθηκα αλήθειες και σκληρή δουλειά. Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Ξέρω καλά ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Ξέρω ότι οι νέοι δυσκολεύονται σήμερα να αποκτήσουν στέγη. Ξέρω καλά ότι το εθνικό σύστημα υγείας, αν και στάθηκε όρθιο στην πανδημία, έχει ακόμα σοβαρές ελλείψεις…Ξέρω καλά ότι το παλιό βαθύ κράτος της αναξιοκρατίας μάς δείχνει σε κάθε ευκαιρία τα δόντια του. Μίλησα, για να καταδείξω δύο στοιχεία: Έχουμε συνέπεια λόγων και έργων στην πολιτική μας πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλος μας είχε τάξει να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο, για να κλείσει μετά τις τράπεζες και να μας φορτώσει με ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο…
Έχει σημασία η συνέπεια λόγων και έργων. Αυτή είναι που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης….Ο δεύτερος λόγος που θέλω να επιμένουμε στον απολογισμό αυτής της τετραετίας είναι γιατί αυτό το έργο απάντα σε κάποιους γενικούς αφορισμούς ότι τάχα αυτή θα είναι πάντα η Ελλάδα… Η Ελλάδα αλλάζει… Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θέλουμε αλλά αλλάζει… Και όπως η χώρα το 2023 δεν έχει σχέση με το 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή…”, σημείωσε. “Με αυτό τον τρόπο προκύπτει και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία και ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε αποφασίζοντας τις λάθος επιλογές…Θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε ή θα κινήσουμε πίσω καταδικασμένη σαν τον Σίσυφο να σπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου; Θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά, αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες…”, επεσήμανε.
“Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία” – Απαντήσεις στον Ανδρουλάκη
Ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή την έννοια της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων, απαντώντας και στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη. “Οι πολίτες θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας, όσο και μίας νέας πολιτικής ανωμαλίας και αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός…
Στη δεύτερη κάλπη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά και πρόκειται για μία ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας…Τίποτα από τα δύο δεν διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί…”, είπε. “Το τοπίο θολώνουν περισσότερο και όσοι μιλούν για μία δήθεν συνεργασία όμως ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία…Πώς αλλιώς να ερμηνευτούν δηλώσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά χωρίς πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι πολίτες…
Και τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά άλλο να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα το πω όσο απλά γίνεται. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό…Έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο; Τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν αντιστοιχούν στην κρισιμότητα των στιγμών. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν προβλέπεται ότι το διεθνές περιβάλλον θα γίνει ευκολότερο…Σε αυτό τον κόσμο τον πολύ απρόβλεπτο η πατρίδα μας χρειάζεται σιγουριά, χρειάζεται καπετάνιο και πλήρωμα που θα μπορούν αποδεδειγμένα να ξεπερνούν τρικυμίες…Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινείται συντονισμένα και γρήγορα. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να χάνονται μέσα στους διάδρομος κομματικών παζαριών…”, τόνισε και επανέφερε σε θέση πρωταγωνιστική την αναφορά “αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία”.
Βαδίζοντας και πάλι στο μονοπάτι της αυτοκριτικής για τις παραλείψεις και τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση έργων που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός προβληματικού οργανισμού. “Ανέλαβα την ευθύνη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς το δράμα έγινε με εμάς στο τιμόνι…Προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ ούτε και θα πω εγώ ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς…Εμείς έχουμε πρώτοι το χρέος να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο κακό…Κανείς δεν πονάει περισσότερο από τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και κανείς Έλληνας δεν πονάει περισσότερο ή λιγότερο από τον άλλον.
Δε θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν κομματικό δηλητήριο πάνω σε ένα εθνικό τραύμα…Μένω στην προφανή αλήθεια που όλοι έχουν αντιληφθεί. Η τηλεδιοίκηση των τρένων που έπρεπε να ήταν έτοιμη από το 2016 δεν έγινε ποτέ από την τότε κυβέρνηση, ενώ εμείς μπορεί να πετύχαμε να εγκαταστήσαμε τοπικό έλεγχο στη Λάρισα, όμως δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πανελλαδικά το έργο εγκαίρως…”, σημείωσε. “Όσο για τις ατομικές συμπεριφορές των απαράδεκτων διαλόγων και των πλαστών ωραρίων όλα αυτά θα κριθούν από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν παύει να δείχνουν την παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω και θα αλλάξω…Πρώτος εγώ θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω, όμως δεν πρέπει να μείνει και ο τόπος πίσω και καθήκον μας είναι να σφίξουμε τα δόντια, μετατρέποντας τη λύπη και το θυμό σε κίνηση για μεγάλες ανατροπές…Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στο πολιτικό ήθος αυτής της παράταξης. Εμείς παραδεχτήκαμε ότι στον ΟΣΕ δεν έγιναν οι αλλαγές που έγιναν σε άλλες υποδομές…Στο συγκεκριμένο πεδίο η μεταρρυθμιστική μας απόπειρα ηττήθηκε και δεν έσπασε το τείχος που για καιρό οικοδομούσε ο ανεύθυνος κρατισμός και ο ατομικός ωχαδερφισμός. Χάσαμε τη μάχη, αλλά θα επιμείνουμε πιο δυναμικά στον πόλεμο με το παρελθόν μέχρι να αλλάξει κάθε δημόσια δράση και κάθε ατομική στάση…”, επεσήμανε.
Ο πρωθυπουργός έστρεψε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. “Πρέπει να απαντήσουμε και σε εκείνους που επιμένουν να επενδύουν στη συμφορά…Έχουμε συμπεριφορές που σπέρνουν σύγχυση και δημιουργούν τοξικές εντυπώσεις…Ο κ. Σπίρτζης μίλησε στη Βουλή χωρίς να βρει μία συγγνώμη για όσα έγιναν επί των ημερών του και ο αρχηγός του μας είπε περίπου ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους μέχρι τον Ιούλιο του 2019…Αυτό το έργο θα το δούμε πολλές φορές, βαδίζοντας προς τις εκλογές, μόνο που θα αποτύχει οικτρά. Γιατί η αλήθεια απορρίπτει πριν από καθετί τη λήθη…Οι πολίτες εκδικούνται τον κυνισμό όσων ψηφοθηρούν πάνω στον εθνικό πόνο και βέβαια δεν ξεχνούν τα πολύ σημαντικά που πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και τα οποία κανείς δεν μπορεί να διαγράψει”, είπε.
Η Σολια κατεβαίνει υποψήφια;
Δεν πρέπει να πανηγυρίζουν οι νεοδημοκράτες οταν κοτζαμ πρωθυπουργός μιλαέι σε 800 νοματαίους. Ολο το Δημοτικό Θέατρο χωράει πανω κάτω 700 άτομα αντε και 300 άτομα όρθιοι μέσα και έξω από το θέατρο. Αποτυχία.
Και κινητοποιήθηκαν δύο περιφέρειες Στερεά και Θεσσαλία Βοιωτία, Εύβοια,Ευρυτανία,Φωκίδα,Φθιώτιδα, Λάρισα,Μαγνησιά,Καρδίτσα.
Μπάζει το σαπιοκάραβο.
Ένα σαπιοκαραβο ή δύο μαζί (πασοκ, σύριζα και το Γκλετσο να φωνάζει);