Το πολιτικό κλίμα και τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης για πολύ καιρό στο μέλλον, αναμένεται να διαμορφώσει η σημερινή, πρωτόγνωρη στα χρονικά της Βουλής τις τελευταίες δεκαετίες, συνεδρίαση για την υπόθεση Novartis.
Η συζήτηση αναμένεται να λάβει διαστάσεις ολοκληρωτικού πολιτικού πολέμου, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στην υπόθεση, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει υπό τη σκιά των μηνύσεων που έχουν κάνει πολλοί εκ των φερομένων ως εμπλεκόμενοι, εναντίον των «προστατευόμενων» μαρτύρων, λειτουργών της δικαιοσύνης, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα (μήνυση Α. Σαμαρά).
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής (προκαταρκτικής) επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων: Των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.
Τα όσα προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης καταδεικνύουν ότι μετά από τη συζήτηση αυτή και την απόφαση που θα ληφθεί, δεν υπάρχει γυρισμός για το πολιτικό σύστημα: Η σύγκρουση θα είναι μέχρις εσχάτων, με όποιο μέσο διαθέτει κάθε πλευρά. Και δεν πρόκειται να σταματήσει, όποια κι αν είναι η έκβαση της συνεδρίασης. Το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση (αλλά και Δημοκρατική Συμπαράταξη) θα είναι βαθύ και ανεπίστρεπτο.
Η σύγκρουση αναμένεται να είναι και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας: Η μεν κυβέρνηση θεωρεί και ουσιαστικά υιοθετεί τους ισχυρισμούς των τριών «προστατευόμενων» μαρτύρων, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα από την Novartis προς πολιτικά πρόσωπα. Η αντιπολίτευση και οι δέκα εμπλεκόμενοι μιλούν για σκευωρία και κατευθυνόμενη προσπάθεια από την κυβέρνηση, με στόχο να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αλλά και της διαδικασίας: Η κυβέρνηση είναι υπέρ του να στηθούν δέκα κάλπες, μία για τον κάθε ένα φερόμενο ως εμπλεκόμενο, ενώ η ΝΔ επιμένει σε μία κάλπη, καθώς το κύριο αντικείμενο της προανακριτικής είναι να διαπιστώσει εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, που περιγράφονται και να σταλεί ο φάκελος πίσω στη Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για αδικήματα που θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει στο σκάνδαλο έντονη πολιτική χροιά, χρεώνοντάς το εξ ολοκλήρου στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και στις αποφάσεις τους για το χώρο του φαρμάκου. Με βάση αυτό θα χαράξει και πάλι τη διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στις «διεφθαρμένες παλαιές δυνάμεις» και στη δική του «καθαρή κυβέρνηση, που ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα».
Ιδιαίτερα θα αναφερθεί στη μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2000- 2015, ενώ θα μιλήσει και για ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Novartis.
Επίσης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, την οποία θα κατηγορήσει ότι υπονομεύει τη δικαιοσύνη και βάζει στο στόχαστρο τους προστατευόμενους μάρτυρες για να τους τρομοκρατήσει, ενώ θα απορρίψει τις αιτιάσεις της Πειραιώς περί σκευωρίας.
Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, ούτε για επιδίωξη ρεβανσισμού, αλλά για την προσπάθεια να πέσει φως σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, με διεθνείς προεκτάσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι θα εστιάσει στη θεωρία ότι το όλο θέμα στήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να λασπώσει και να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Θα επαναλάβει μεν τη θέση της ΝΔ ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, αλλά θα τονίσει ότι άλλο το σκάνδαλο, όπως έχει αναδειχθεί διεθνώς και άλλο η μικροκομματική διάσταση που έδωσε στο εσωτερικό η κυβέρνηση, επιχειρώντας να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν μόνο εικασίες «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.
Σημειωτέον ότι η ΝΔ είναι μεν υπέρ της προανακριτικής επιτροπής, θέτει όμως θέμα ακόμη και ακυρότητας της όλης δικαστικής διαδικασίας, ειδικά με τους όρους και τις συνθήκες παροχής καθεστώτος προστασίας στους μάρτυρες και υπό αυτή την έννοια, σε συνδυασμό με τη διαφωνία για τις δέκα κάλπες, αναμένεται να καθορίσει τη στάση της έως την τελευταία στιγμή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι «όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους».
Το Μαξίμου απαντά ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου και ότι φοβάται ακόμα και για την κρίση των βουλευτών του στην ψηφοφορία. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι «η ΝΔ φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis». Χαρακτηριστικά υποστήριζαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά θα ζητήσει πλήρη διερεύνηση και διαφάνεια στην όλη υπόθεση, αλλά αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει στήσει μία «μηχανή λάσπης» εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση και των υπόλοιπων κομμάτων επί όλων των θεμάτων, που έχουν τεθείς το τραπέζι.
Το ΚΚΕ για παράδειγμα έσπευσε να ταχθεί, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ υπέρ των δέκα καλπών, ενώ υποστηρίζει ότι πρέπει να κληθούν στη Βουλή και οι τρεις μάρτυρες, χωρίς κουκούλες, ώστε να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή.
Μαραθώνια συνεδρίαση
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά πολύ νωρίς, από τις 9 το πρωί και σε κάθε περίπτωση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να ληφθεί η σχετική απόφαση από την Ολομέλεια. Με δεδομένο ότι πολύ συζήτηση θα γίνει για τα διαδικαστικά και τις δέκα κάλπες ή τη μία κάλπη, αλλά και ότι θα μιλήσουν οι εννέα εκ των φερομένων ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα απουσιάζει και θα στείλει υπόμνημα), είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μία μαραθώνια συζήτηση.
Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, οι αναπληρωτές τους, εννέα εισηγητές από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες (οκτώ κόμματα και οι ανεξάρτητοι) και δεκαέξι βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη μερίδα του λέοντος (6), τη ΝΔ να ακολουθεί με 3 ομιλητές, ενώ ένας ομιλητής θα υπάρχει κι από τα καθένα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Εφόσον στηθούν δέκα κάλπες οι 300 βουλευτές θα λάβουν από δέκα ψηφοδέλτια και φυσικά θα πρόκειται για μία μακρά και σύνθετη διαδικασία ψηφοφορίας.
πηγή protothema