Περίπου 30 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης (24/09/2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα «τρεις συν τρεις» και έγινε σε καλό κλίμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου.
Χειραψίες είχαμε από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.
Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών είχαν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που επρόκειτο να ξεκινήσεις στις 18.40 (ώρα Ελλάδας), αναμένεται να βρεθούν η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά το Κυπριακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε αυτή την έκτη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δεδομένες τόσο τις πάγιες θέσεις όσο και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, όμως έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν τα ζητήματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Για τη συνάντηση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , μιλώντας στον Real Fm και ανέφερε ότι ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε. Σημείωσε ότι δεν είναι λίγα και ανέφερε επ ‘αυτού τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία όμως δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.
«Άλλη μια τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Εμείς το βλέπουμε βήμα – βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.
«Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονάς μας θα αλλάξει τις απόψεις του από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε αμυντικό επίπεδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο πρωτοβουλιών στην Ευρώπη για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και, ταυτοχρόνως, να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Τι ακούσαμε για το περιβόητο καλώδιο, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου; Ότι δεν θα προχωρήσει για γεωπολιτικούς λόγους, ότι θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, οι Κύπριοι. Λέγαμε από την αρχή ότι είναι ζήτημα οικονομοτεχνικό. Προχώρησαν οι συζητήσεις.
Έγινε μία πολύ, πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, και προχώρησε η συμφωνία και υλοποιείται. Θέλω να πω ότι, ξέρετε, σε μια τέτοια διαδικασία είναι ο δύσκολος δρόμος, το καταλαβαίνουμε, αλλά είναι ο εθνικά υπεύθυνος δρόμος, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει χάσει κάτι η Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας».
newsit.gr