Μήπως πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο;

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Tο αυχενικό σύνδρομο αφορά συμπτώματα της περιοχής του αυχένα και των ώμων, της ωμοπλάτης και του άνω κορμού.

Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα, κεφαλαλγίες, πόνους στον ώμο, στο βραχίονα ή και στο χέρι, δυσκολία στην κίνηση του αυχένα, περιορισμένα αντανακλαστικά στα άνω και στα κάτω άκρα, μουδιάσματα στα άκρα.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να είναι ποικίλα.

Αναφέρουμε μερικά από αυτά:

- Advertisement -
  • Κακή στάση του σώματος, ψύξη κλπ. που μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στους μυς της περιοχής του αυχένα
  • Εάν ο ασθενής πάσχει ήδη από μεσοσπονδύλια κήλη- δισκοπάθεια
  • Εάν υφίσταται αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων
  • Οι δισκοπάθειες των αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν γίνει η διάγνωση, αρχικά μπορεί η θεραπεία που θα προταθεί να είναι πολύ απλή. Χορηγούνται παυσίπονα (παρακεταμόλη), αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, όταν τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής. Σε οξεία φάση, πολύ συχνά ο γιατρός συνιστά το μαλακό αυχενικό κολάρο, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι η χρήση του δεν θα πρέπει να παρατείνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η κινητοποίηση του αυχένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τις πρώτες ημέρες της υποχώρησης των συμπτωμάτων, ώστε να διατηρηθούν οι μύες σε καλή κατάσταση. Οι ειδικοί συνιστούν συγκεκριμένες ασκήσεις, τις οποίες ο ασθενής θα επαναλαμβάνει μόνος του.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένα άλλα θεραπευτικά μέσα, όπως τα ρεύματα ηλεκτροθεραπείας και τα διακοπτόμενα μαγνητικά πεδία, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι καταπραΰνουν τον πόνο. Πολλοί ασθενείς κατευθύνονται στο βελονισμό, ως εναλλακτική θεραπεία, ο οποίος έχει αναδείξει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στον ύπνο, κατά τον οποίο το μαξιλάρι και το στρώμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ανακουφίζουν ανατομικά τον ασθενή. Στην οξεία φάση αρκετά καλά δρουν και τα θερμά επιθέματα.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποτύχουν οι παραπάνω θεραπείες και τα συμπτώματα επιμένουν για μήνες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: iatronet.gr
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *