Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στον Φεβρουάριο. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, στο κενό έπεσε και η νέα προσπάθεια “πολιτικής διαπραγμάτευσης” της κυβέρνησης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να παρέπεμψε για ακόμη μία φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό στους «Θεσμούς», καλώντας τον «να τα βρει» γρήγορα μαζί τους.
Στην κυβέρνηση πάντως προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο μακράς διαπραγμάτευσης ως το καλοκαίρι –για τον λόγο αυτό φυλάνε «κάβα» και τα 5 δισ. από το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης του 2016 ενώ αφήνουν απλήρωτα τα 4,5 δισ. που χρωστά εδώ και δύο χρόνια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας. «Μιλάμε συνεχώς με όλους» έλεγε χθες το βράδυ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στην σκιά των επαφών Σόιμπλε-Τόμσεν στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο η καθυστέρηση δεν ευνοεί την χώρα και την κυβέρνηση, παρά μόνο για να μπορέσει να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές της πλειοψηφίας για το επόμενο πακέτο μέτρων που θα κληθούν τελικώς να ψηφίσουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου συναισθάνονται πως αν η Ελλάδα «χάσει το τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα για να επιστρέψει από φέτος στις αγορές, ώστε να ελπίζει ότι θα βγει από το Μνημόνιο το 2018.
Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται για ντόμινο εξελίξεων που θα επακολουθήσει μετά την δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για την χώρα μας την Δευτέρα, όπου θα κρίνει ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, πετώντας έτσι και το «μπαλάκι» στην Ευρώπη για να βρει λύσεις ώστε να μετάσχει ξανά με λεφτά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται όμως πως η πίεση του ΔΝΤ στους δανειστές για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από εκείνους στη χώρα μας, ως πίεση για ακόμα μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας.
Την απειλή αυτή επανέλαβε την Παρασκευή και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, ειδάλλως θα βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου.
«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί, αυτό σταδιακά δεν θα λειτουργήσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο.
Ωστόσο οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση δεν προκαλούν τριγμούς και “blame game” μόνον στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά διχάζει και το Βερολίνο. Χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε ενωμένη την ευρωζώνη». «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» φέρονται πως δήλωσαν πηγές του Γερμανικού ΥΠΕΞ, αν και στο Βερολίνο δεν φαίνεται να εννοούν όλοι με τον ίδιο τρόπο «τι εστί βοήθεια» προς τη χώρα μας.
Από την άλλη πάντως η γερμανική κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της, εμφανίστηκε ενωμένη στη θέση της για την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας . “Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης”, τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή Γκάμπριελ, την οποία φέρεται να απέστειλε στην καγκελάριο Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών.