Μήνυμα στήριξης του Ομπάμα για ελάφρυνση χρέους χωρίς λιτότητα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
13 Min Read

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

-Advertisement-

Η Αθήνα άκουσε με ικανοποίηση το «διπλό μήνυμα» που εξέπεμψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με αποδέκτες τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας, ελπίζοντας ότι θα βρει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην τελευταία επίσκεψή του στην Ευρώπη, ως πρόεδρος, ο κ. Ομπάμα -συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νιούλαντ- κι εν όψει της συνάντησής του στο Βερολίνο σήμερα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, διαμήνυσε:

  • Τερματίστε την πολιτική της λιτότητας τώρα. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάπτυξης.
  • Είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για το χρέος. Έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος.

Ως εξίσου σημαντικές αξιολογούνται και οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για τις εν εξελίξει συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

- Advertisement -

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόσο στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξήρε τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε τις επιπτώσεις των περιοριστικών πολιτικών στις ζωές των απλών ανθρώπων, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και την πολιτική λειτουργία, σημείωσε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί στη χώρα μας και σε όλους τους τόνους διαμήνυσε: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν απαραίτητες ώστε να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα το μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία. Και αυτό θα είναι σημαντικό, τόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και άλλες κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο προσαρμογής».

«Όλοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα»

Ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» κι εξήγησε: «Η Ελλάδα χρειάζεται “χώρο” για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί. Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης… Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές…

Ο κόσμος, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή και να ανακτήσουν την ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, τοΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω, να παροτρύνω, τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, όλοι μας θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί και οι Έλληνες να είναι σε θέση να παρέχουν καλή ζωή στις οικογένειές τους και στα παιδιά. Αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ΗΠΑ και εν τέλει καλό και για τον κόσμο».

Πέραν των εξελίξεων στην οικονομία, οι κ.κ. Τσίπρας και Ομπάμα συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξαίρει τη συμμετοχή της Ελλάδας, «γιατί είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και αυτό το έπραξε η Ελλάδα, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές. Αν η Ελλάδα τα κατάφερε εν μέσω δυσκολιών να πετύχει αυτόν τον στόχο, τότε όλοι μας οι σύμμαχοι θα έπρεπε να είναι σε θέση να το πράξουν».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε η σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως και η σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, έως ότου η Μόσχα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, όπως σημείωσε ο κ. Ομπάμα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο άνδρες αναγνώρισαν ότι «οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση είναι καλύτερες από ποτέ», με τον κ. Ομπάμα να τονίζει: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σήμερα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μία διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία. Μία λύση η οποία θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο».

Για τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιφύλαξε θερμά λόγια «για την ανθρωπιστική ανταπόκριση του ελληνικού λαού» και τόνισε: «Οι Έλληνες, ιδιαίτερα στα νησιά, έδειξαν απαράμιλλη συμπαράσταση στους πρόσφυγες και μετανάστες για να απολαύουν, δικαίως, του παγκόσμιου θαυμασμού και πάλι αυτό το έκαναν οι Έλληνες εν μέσω οικονομικών δεινών». Επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίζουν να βοηθούν όπως μπορούν, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι διεθνές», όπως και να υποστηρίζουν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις αφίξεις στην Ευρώπη με τρόπο συντεταγμένο και ανθρώπινο».

Σημαντικές προοπτικές για επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις, όπως έγινε γνωστό, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, τουρισμό, αγροδιατροφικό τομέα, έρευνα και τεχνολογία. Επίσης, έγινε αναφορά για «τις προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου μεταφορών και ενέργειας που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Β. Αφρική».

Ακόμη οι δύο άνδρες συζήτησαν τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας (οι αγωγοί αερίου TAP, IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένοι φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη), καθώς και για τις προοπτικές που έχει η διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες συνεργασίας της αμερικανικής και ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας στους τομείς της καινοτομίας και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη και το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος «τον πρόεδρο μίας μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», τόνισε την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της τρομοκρατίας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα εξωτερικά ζητήματα:

  • Το Κυπριακό, ως ένα πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, η λύση του οποίου πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε επίσης στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις.
  • Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και είναι αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της, καθώς θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.
  • Η πΓΔΜ διεκδικεί ένα όνομα, το οποίο εκτός από την παραχάραξη της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αμέσως αλλαγή συνόρων.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι δύο πρόεδροι και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, στην προσφώνηση κι αντιφώνηση του ενός προς τον άλλον.

Επίσκεψη στην Ακρόπολη και ομιλία στο ΚΠΙΣΝ

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ το μεσημέρι θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, η οποία θεωρείται ότι θα συνιστά την πολιτική παρακαταθήκη του, κι αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τις 11 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Α’ ΓΕΕΘΑ.

Όπως είναι φυσικό, για ανάλογες επισκέψεις, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την άφιξη και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί πράκτορες και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην έξοδο του αεροδρομίου και στη διαδρομή μέχρι την αρχή της Αττικής Οδού στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν παρατεταγμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυκλοφορία από το αεροδρόμιο προς την Αττική Οδό είχε διακοπεί για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια έκλεισε για λίγο και η οδός Βάρης – Κορωπίου.

Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως «η κοινωνία και η οικονομία μας έπειτα από επτά χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του δημόσιου χρέους, επανακαθορισμό των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε από την αρχή της κρίσης ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, υπενθύμισε τη στάση της διεθνούς κοινότητας το 1953, όταν και με τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης και επισήμανε: «Σήμερα, η ισχυρή πια Γερμανία, ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα στέρξει να συμφωνήσει με το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» απ’ όλες τις πλευρές, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα κατ’ αυτήν κι απομένει οι εταίροι να υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

«Τώρα πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρατήρησε: «Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε ένα ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και εθνικής περιχαράκωσης που απειλεί τις σύγχρονες δημοκρατίες».

Ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε άκρως φιλόφρονες λόγους για την προεδρία Ομπάμα -(άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο) και χαρακτήρισε ως «ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών» τη στιγμή που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το 1999, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *