Μια λογομαχία μπορεί να προκάλεσε την τραγωδία στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
4 Min Read

Η καθυστέρηση του μοιραίου τρένου στον προηγούμενο σταθμό, λόγω μιας λογομαχίας δύο επιβατών με τους ελεγκτές για τα εισιτήρια, πιθανόν να έπαιξε τον δικό της ρόλο στη σιδηροδρομική τραγωδία στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης.

Ως προς το κύριο αίτιο του δυστυχήματος, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εισήλθε το τρένο στο «ψαλίδι» του σταθμού του Άδενδρου, όπου θα άλλαζε γραμμή, μπαίνοντας από την πρώτη στη δεύτερη.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιβάτη, του 30χρονου δικηγόρου Κωνσταντίνου Βεληγιάντσου, που βρισκόταν μαζί με τη μνηστή του στο δεύτερο βαγόνι του συρμού, ο ελεγκτής συνοδός της αμαξοστοιχίας είχε έντονο διάλογο με δύο Ρομά επιβάτες, όταν διαπίστωσε πως είχαν εκδώσει μειωμένα εισιτήρια πολυτέκνων, χωρίς να έχουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως τα δικαιούνται.

Στον σταθμό του Πλατέος Ημαθίας, όπου κατέβηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, η αμαξοστοιχία καθυστέρησε αρκετά λεπτά, καθώς ο ελεγκτής επιχειρούσε τηλεφωνικά να διακριβώσει αν είχαν κοπεί τα κανονικά εισιτήρια, ενώ απειλούσε να καλέσει και την Αστυνομία.

- Advertisement -

«Θα ήθελα να μιλήσω με τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης για να καταθέσω αυτήν τη μαρτυρία, η οποία ίσως να έπαιξε ρόλο. Αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου ήμασταν μόνο εμείς και μία γυναίκα ελέγκτρια, η οποία έχει τραυματιστεί σοβαρά. Σκέφτηκα πως έπειτα από αυτήν την καθυστέρηση ο μηχανοδηγός μπορεί να ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα για να προλάβει την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στη Θεσσαλονίκη. Στα εισιτήριά μας έγραφε ως ώρα άφιξης 21.39 και είχαμε αργήσει. Το δυστύχημα έγινε 21.45», είπε στο «Έθνος» ο κ. Βεληγιάντσος, ο οποίος βγήκε χθες από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύτηκε τραυματισμένος, όπως και η αρραβωνιαστικιά του.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου, δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, προσθέτοντας, πάντως, πως εκτιμά ότι δεν μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα. «Δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση στους συναδέλφους για αυστηρή τήρηση του χρόνου των δρομολογίων. Έχουμε όλοι συναίσθηση πως μεταφέρουμε ανθρώπινες ζωές και τηρούμε απόλυτα τους κανόνες», επεσήμανε ο κ. Λάζου.

Στο μεταξύ, και ενώ τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης συνεχίζουν να εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε στοιχείο που μπορεί να έπαιξε τον ρόλο του στην τραγωδία, φαίνεται ως βασικότερη αιτία η υπερβολική ταχύτητα.

Όλες οι αμαξοστοιχίες τα τελευταία χρόνια -ανεξάρτητα αν θα κάνουν στάση στο Άδενδρο ή όχι- αλλάζουν γραμμή στο «ψαλίδι» πριν από τον σταθμό και εισέρχονται στη δεύτερη.
Για τον λόγο αυτό, χαμηλώνουν ταχύτητα πριν από το Άδενδρο και τη ρίχνουν στα 60 χιλιόμετρα την ώρα, από τα 120-130 που αναπτύσσουν νωρίτερα.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μηχανοδηγοί, όπως και ο συγκεκριμένος, που είχε εμπειρία 15 ετών και έκανε συχνά το δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, το βράδυ του Σαββάτου το τρένο δεν «έκοψε» αλλά μπήκε στην παράκαμψη με ταχύτητα που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούσε τα 120 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί και έπειτα από μια «τρελή πορεία» να διεμβολίσει το κτίριο του ΟΣΕ, με τραγική κατάληξη 3 νεκρούς και 6 τραυματίες. Το πόρισμα της επιτροπής των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή.

 

Πηγή: Έθνος

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *