Μια άγνωστη κινεζική μετοχή εκτοξεύτηκε κατά 4.500% και κανείς δεν ξέρει γιατί

lamianow Add a Comment
6 Min Read

Επενδυτές που συμμετέχουν στα αμερικανικά index funds που παρακολουθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες συνήθως δεν αναμένουν εκπλήξεις. Αλλά…Όμως πρόσφατα μια έκπληξη περίμενε όσους είχαν επενδύσει στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 του Nasdaq: Μια σχετικά άγνωστη κινεζική μετοχή ακολούθησε τρελή πορεία χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Οι μετοχές της Wins Finance Holdings, μιας εταιρείας που εγγυάται δάνεια και νοικιάζει μηχανήματα σε μικρές επιχειρήσεις στην Κίνα, αυξήθηκαν έως και κατά 4.555% από τότε που μπήκαν στον Nasdaq το 2015. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 9 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της LendingClub Corp μιας αντίστοιχης εταιρείας με 50 φορές παραπάνω έσοδα από την Wins. Ακόμη και ή ίδια η Wins δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι δεν είχε καμία ιδέα γιατί εκτοξεύθηκε η τιμή της μετοχής της, που έχει τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη Nasdaq Composite κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Τι οδήγησε μια μικροσκοπική κινεζική εταιρεία στα ύψη; Και πώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της Γουάνγκ Χονγκ έγινε δισεκατομμυριούχος, τουλάχιστον στα χαρτιά;

Το Bloomberg ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου από τον 37ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Times Square της Νέας Υόρκης. Εκεί βρίσκονται επίσημα τα κεντρικά γραφεία της Wins σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και όμως, στον συγκεκριμένο όροφο στεγάζεται μια άλλη εταιρεία, η Forefront Capital Advisors η οποία ιδρύθηκε από τον Μπράντλεϊ Ρίφλερ, ο οποίος παλιά ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Wins.

O Ρίφλερ παραιτήθηκε από τη θέση του πέρσι επειδή η Wins θα ξεκινούσε να δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ και εκείνος ήθελε να αποφύγει κάποια σύγκρουση συμφερόντων με την Forefront. Ο ίδιος δήλωσε πως τρεις υπάλληλοι της κινεζικής εταιρείας εργάζονται από τα γραφεία της Νέα Υόρκης αλλά δεν έδωσε ονόματα.

Η αναζήτηση για απαντήσεις δεν πήγε πολύ καλύτερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο, που βρίσκονται σε ένα τριώροφο κτήριο σε μια ήσυχη γειτονιά της πόλης. Στην υποδοχή δήλωσαν ότι μόνο λίγοι υπάλληλοι της Wins δουλεύουν εκεί και κατεύθυνε για ερωτήσεις σε μια γυναίκα που δουλεύει στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας, η οποία βρισκόταν σε ταξίδι. Η γυναίκα με την οποία υπήρξε επικοινωνία πριν από την επίσκεψη συνέστησε επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Στις κλήσεις στα γραφεία της εταιρείας στην Νέα Υόρκη απάντησε ένας άνδρας με το όνομα Νηλ Γκονκ, ο οποίος δήλωσε πολλές φορές ότι θα έπρεπε να ρωτήσει τους επικεφαλής της εταιρείας στην Κίνα για να κανονίσει μια συνέντευξη. Εντέλει δεν προσφέρθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ο Τζιοβάνι Καρούσο, δικηγόρος της Wins στην Νέα Υόρκη, αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες ώρες ερευνώντας την εταιρεία και η υπόθεση είναι μια από τις πιο αφηρημένες που με έχουν απασχολήσει ποτέ», ανέφερε σε έκθεση της Eiffel Peak Capital ο αναλυτής Γουίλιαμ Μακνάρλαντ. «Η μοναδική φορά που έχουμε δει μετοχές σε τέτοιες αποτιμήσεις είναι όταν κάποιες μετοχές τεχνολογικές εταιρειών εκτοξεύτηκαν την άνοιξη του 2000 και όλοι ξέρουμε πως κατέληξε αυτό».

Πώς μπήκε η Wins στο Χρηματιστήριο

Το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο Ιούνιο η Wins είχε λειτουργικά έσοδα 9,8 εκατ. δολάρια σημειώνοντας πτώση 34% από την προηγούμενη χρονιά. Η Wins έγινε αυτό που είναι σήμερα όταν εξαγοράστηκε το 2015 από την Sino Mercury Acquisition Corp, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που μπήκε στο χρηματιστήριο του Nasdaq τον Αύγουστο του 2014 και πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 40 εκατ. δολαρίων στην τιμή των 10 δολαρίων την μετοχή. Ο μόνος σκοπός αυτής της εταιρείας ήταν να εξαγοράσει ή να συγχωνευτεί με κάποια άλλη επιχείρηση, δεν είχε από μόνη της καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέτοιες εταιρείες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο για άλλες εταιρείες να μπουν στο Χρηματιστήριο. Όταν η Sino Mercury εξαγόρασε την Wins Finance καθόλου χρήματα δεν άλλαξαν χέρια. Ο ιδρυτής της Wins, Γουάνγκ Χονγκ έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας εταιρείας η οποία διατήρησε το όνομα Wins. Με αυτό τον τρόπο ο Χονγκ κατάφερε να εισάγει την εταιρεία του σε αμερικανικό χρηματιστήριο από την «πίσω πόρτα».

Πού οφείλεται η εκτόξευση

Δεδομένου ότι πολύ μικρό ποσοστό της Wins βρίσκεται στην ελεύθερη αγορά η εκτόξευση των μετοχών της μπορεί να οφείλεται σύμφωνα με κάποιους αναλυτές σε μια «παραξενιά» της αγοράς που έχει το όνομα «short squeeze». Αυτή η στρέβλωση της αγοράς εμφανίζεται από τους επενδυτές που στοιχηματίζουν στην πτώση μιας μετοχής. Αυτοί οι επενδυτές που λέγοντα «short sellers» δανείζονται μετοχές και τις πουλάνε στην αγορά περιμένοντας ότι θα μπορέσουν να τις αγοράσουν αργότερα όταν οι τιμή τους έχει πέσει και έτσι να βγάλουν κέρδος. Στο short squeeze αυτοί που δανείζουν τις μετοχές τις ζητούν πίσω πριν πέσει η τιμή τους. Έτσι οι short sellers προσπαθούν να αγοράσουν πίσω τις ελάχιστες μετοχές που βρίσκονται προς διαπραγμάτευση οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.

Οι μετοχές της Wins σημείωσαν πτώση 34% από το υψηλότερο σημείο που έπιασαν στις 8 Φεβρουαρίου την Τετάρτη. Την Πέμπτη που δημοσιεύτηκε αυτή η ιστορία σημείωσαν επιπλέον πτώση 20% στα 224,41 δολάρια την μετοχή και πλέον η εταιρεία αξίζει 4,5 δισ. δολάρια.

 

Πηγή: insider.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version