Θα μοιραστούν έως τον Ιούνιο σε 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες – 150.000 επιχειρήσεις στην ουρά για χαμηλότοκα 1+1 δισ. μέσω της επιτρεπτέας προκαταβολής – Νέα κεφάλαια κίνησης έως 7 δισ. με εγγυητή το κράτος σε επιχειρήσεις που «στέγνωσαν»
Ρευστό 12 δισ. θα μοιραστεί σε επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους από την ερχόμενη εβδομάδα και στα πρώτα βήματά τους έως τον Ιούνιο. Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη αρχίζουν να εισρέουν τα πρώτα «καύσιμα» που φύλαγε για την επόμενη μέρα του lockdown το οικονομικό επιτελείο.
Μέσα σε 50 ημέρες -αν όλα πάνε καλά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς- οι επιχειρήσεις θα πάρουν πολλαπλές ανάσες, με άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση από το κράτος, ως εξής:
– Αμεσα θα κρατήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) που τα είχαν βάλει ήδη στα ταμεία τους πριν από το λουκέτο, στα μέσα Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, αν δεν είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού, έως την ερχόμενη Πέμπτη (30 Απριλίου) όλες οι επιχειρήσεις μαζί (και όσες δεν επλήγησαν όπως σούπερ μάρκετ, πρατήρια κ.λπ.) θα απέδιδαν ΦΠΑ και έμμεσους φόρους 2,5 δισ. που είχαν προεισπράξει από πελάτες.
Για όσους ανέστειλαν τη λειτουργία ή υπολειτουργούσαν, όμως, η πληρωμή αναβάλλεται έως τα τέλη Αυγούστου, μαζί και με άλλα 400 εκατ. ευρώ από φόρους που ήταν να πληρωθούν τέλη Μαρτίου, αλλά μπήκαν και αυτά σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν έτσι, εφόσον χρειάζονται, περίπου 2,5-3 δισ. που τα είχαν στα ταμεία τους προτού κλείσουν.
– Για να μη βρουν βουνό μαζεμένα μπροστά τους χρέη και πληρωμές στα τέλη Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου (μαζί και με άλλα 300 εκατ. από αναστολές ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες), στην κυβέρνηση ετοιμάζουν να υπάρχουν δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», θα τα αποπληρώσουν σε 24 ή έως και 48 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 ή του 2024!
– Μεγάλο μέρος, έως και 25%, από τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις τούς το χαρίζει το κράτος αν επιλέξουν ολική εμπρόθεσμη εξόφληση μέσα στον Απρίλιο. Θα είναι μια απευθείας κρατική επιχορήγηση στο ταμείο τους, ύψους έως 3% ή 6% των συνολικών εισπράξεων που έχουν κάνει από τις αρχές του 2020.
Πέραν αυτών των 2 δισ. ευρώ:
– 150.000 επιχειρήσεις αναμένουν ήδη στην ουρά για χαμηλότοκα δάνεια 1+1 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
– 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκαναν αίτηση για έκτακτη αποζημίωση 800 ευρώ η καθεμία. Θα λάβουν συνολικά μισό δισ. ευρώ ως άμεσες πληρωμές από το κράτος. Στα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται άλλα 200 εκατ. ευρώ για τα 600 ευρώ που θα τα λάβουν απευθείας 180.000 επιστήμονες επαγγελματίες αντί για voucher τηλεκατάρτισης.
– Εως 1,25 δισ. ευρώ δώρο οι τόκοι για 100.00 υγιείς και συνεπείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– ΝΘα μοιραστούν έως τον Ιούνιο σε 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες3, σε επιχειρήσεις που στέγνωσαν λόγω της στάσης εμπορίου.
Πριν από το άνοιγμα η αγορά ζεσταίνεται με προκαταβολές, επιδοτήσεις, δάνεια και άλλες ενισχύσεις. Η αρχή έγινε ήδη με την επιστρεπτέα προκαταβολή και με την κάλυψη των τόκων από το κράτος για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα:
1 Ξεπέρασαν τις 138.000 οι επιχειρήσεις που έκαναν πρώτες αίτηση για να μοιραστούν 1 δισ. ευρώ από τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια του υπουργείου Οικονομικών μέσω ΑΑΔΕ. Το σύστημα αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή έκλεισε για τον Απρίλιο με κριτήριο την απώλεια τζίρου τον Μάρτιο, αλλά ετοιμάζεται νέος γύρος αιτήσεων για άλλο 1 δισ. τον Μάιο, όπου θα μπουν κριτήρια τζίρου τον Απρίλιο για όσους δεν εντάχθηκαν ή θέλουν και άλλα.
Αμεσα οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν εισπράττουν προκαταβολή έως 3.000 ευρώ απευθείας στο ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα με ειδικό αλγόριθμο θα διανέμεται στον καθέναν ό,τι του αναλογεί (μέχρι και 500.000 ευρώ θεωρητικά) από το 1 δισ. των δανείων με βάση την απώλεια τζίρου ή τις θέσεις εργασίας που διασφαλίζει κ.λπ.
Τα συνολικά 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν τις επόμενες 40-50 ημέρες θα έχουν επιτόκιο μόλις 0,5%, περίοδο χάριτος έναν χρόνο και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον δεύτερο χρόνο, μέχρι το 2025.
2 Αμεσα καταβάλλονται και τα 800 ευρώ σε πάνω από 500.000 δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έκαναν αιτήσεις στο aade.gr/mybusinesssupport, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή ΙΚΕ και περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ με έως 5 εργαζομένους. Αρχές Μαΐου θα πληρωθούν και όσοι έχουν 6-20 υπαλλήλους.
Επιπλέον σχεδόν 1.700.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή πήραν το επίδομα των 800 ευρώ. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή στη δεύτερη φάση, οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος θα είναι πολύ λιγότεροι.
Και τούτο γιατί οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να λειτουργούν θα άρουν την αναστολή ενός αριθμού εργαζομένων και οι δικαιούχοι των νέων 800 ευρώ θα είναι μόνο αυτοί που θα παραμείνουν στην αναστολή για άλλες 45 ημέρες. Οι εργοδότες θα μπορούν να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας μόνο τις ημέρες απασχόλησης και τις υπόλοιπες θα αναλάβει να τις επιδοτήσει το κράτος.
3 Για τις υγιείς και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους -πριν το ξέσπασμα της κρίσης- επιχειρήσεις, ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των δανείων τους από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με αίτηση στο ependyseis.gr/mis, το κράτος καλύπτει 750 εκατ. ευρώ για τους τόκους των «πράσινων» δανείων, των οποίων την πληρωμή ανέστειλαν οι τράπεζες επειδή οι δανειολήπτες ήταν ενήμεροι έως 31.12.2019. Ωστόσο σχεδιάζεται να παραταθεί και για άλλους δύο μήνες, για αιτήσεις έως και τέλος Ιουνίου, ώστε να καλύψει τόκους δανείων μέχρι 1,250 δισ. ευρώ.
4 Κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. για δάνεια έως 7 δισ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει τον Μάιο με 1 δισ. από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, για να δοθούν δάνεια 3,5 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν ενέκρινε για την Ελλάδα κρατικές ενισχύσεις με παροχή εγγυήσεων 2 δισ. ως έκτακτο μέτρο για κεφάλαια κίνησης σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις (πλην κλάδων όπως τράπεζες, υδατοκαλλιέργειες, γεωργία και τομείς που δεν είναι επιλέξιμοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το κράτος εγγυάται έως 80% τα δάνεια και έτσι διασφαλίζεται ότι θα δοθούν υπό ευνοϊκούς όρους.
Με το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα ξεδιπλωθούν και νέες κλαδικές πολιτικές για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, με όπλο τις φοροελαφρύνσεις, για να κινηθεί η αγορά με πολιτικές αντί επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα κληθούν να τηρήσουν τους όρους «μη απόλυσης» για τους οποίους δεσμεύτηκαν όταν έκαναν χρήση των μέτρων.
πηγή: protothema.gr