Μεταναστευτικό: η στρατιωτική επιχείρηση στην Μεσόγειο περνά στην επόμενη φάση

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακινητών στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση. Μετά από τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία οργανωμένης δομής, η επιχείρηση τώρα θα επικεντρωθεί στη σύλληψη των διακινητών. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ Wolfgang Wosolsobe, παρουσίασε την πορεία των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών αποστολών , της αντι-πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και των αποστολών στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων.

Ο Michael Gahler (ΕΛΚ, Γερμανία), ρώτησε τι θα γίνει αν βρεθούν διακινητές πάνω σε ύποπτα πλοία; Τα πλοία αυτά θα κατάσχονται και θα βυθίζονται, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν ξανά για τη μεταφορά προσφύγων; Απαντώντας στο ευρωβουλευτή ο κ. Wosolsobe, είπε ότι η ιδέα είναι να βγάλουν εκτός χρήσης τα λαθρεμπορικά, όχι απαραίτητα να τα καταστρέψουν. Μπορούν να τα επαναφέρουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Ο Eugen Freund (Σοσιαλιστές, Αυστρία), είπε ότι “Είμαι λίγο σκεπτικός απέναντι στην φράση που χρησιμοποιήσατε ‘θα καταπολεμήσουμε τα βαθύτερα αίτια του ζητήματος της μετανάστευσης’. Δεν πιστεύω ότι η αιτία του προβλήματος είναι το λαθρεμπόριο των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την Αφρική. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται εκεί από όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και στους λόγους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους”.

- Advertisement -

Η Anna Elżbieta Fotyga(Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), επικεφαλής της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είχε “απίστευτο κόστος” για τους πρόσφυγες. “Είναι πραγματικά ανάγκη να ξεκινήσουμε αποτελεσματικές επιχειρήσεις”. “Έχουμε τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη αλλά έχουμε και την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε πραγματικά προβλήματα στην Αφρική”.

“Όλα βρίσκονται βέβαια στα χέρια των κρατών μελών και στο κατά πόσο θέλουν να προσπαθήσουν και ιδιαίτερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ Wolfgang Wosolsobe. Επίσης, ενημέρωσε ότι τώρα πια υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το που βρίσκονται οι βάρκες, από που προέρχονται, που αποθηκεύονται και πώς λειτουργούν οι λαθρέμποροι στη θάλασσα και εξήγησε ότι μόνο κατόπιν εντολής του ΟΗΕ, μπορούν να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *