Μεγάλη ανησυχία επικρατεί λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται καθημερινά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, δείχνει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν αποκλείεται να βρεθεί στο επίκεντρο εκρηκτικής διασποράς και υπερμετάδοσης του ιού.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση, τρόπους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την λειτουργία τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στα θρανία μπορεί να προκαλέσει έμμεση επιβάρυνση στα νοσοκομεία.
Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον που επεκτείνεται με αστρονομική ταχύτητα και δεν ανακόπτεται από τα εμβόλια αλλά ούτε και από προηγούμενη φυσική νόσηση, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για τον τρόπο επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης μετά τις γιορτές.
Η μόνιμη χρήση της μάσκας στο σχολείο και τα αυξημένα τεστ δεν αποκλείεται να αποδειχθούν ανεπαρκή μέτρα απέναντι στο νέο ιό, ο οποίος φαίνεται να σταματά μόνο με “λουκέτο”.
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το άνοιγμα των σχολείων υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει έμμεση επιβάρυνση στο υγειονομικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή πίεση για περισσότερους από δύο μήνες.
Ακόμη κι αν η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί -σύμφωνα με όλες τις πρώτες ενδείξεις- πιο ήπια μορφή ασθένειας από τις προηγούμενες παραλλαγές, δεν είναι καθόλου σίγουρο, όπως λένε, εάν θα ισχύσει το ίδιο και για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid.
Ένα κύμα μολύνσεων στα σχολεία, μπορεί να επεκταθεί από τα παιδιά στις οικογένειες και την ευρύτερη κοινότητα, φέρνοντας αύξηση του κινδύνου νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες. Ενώ επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πιθανότητα αυξημένων εισαγωγών και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Ένας δεύτερος παράγοντας που προβληματίζει στην περίπτωση που τα σχολεία αποδειχθούν «εστίες υπερμετέδοσης» της παραλλαγής Όμικρον, είναι να προκληθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εργασιακή κανονικότητα των γονιών, που είτε θα ασθενήσουν κι αυτοί -έστω και ελαφριά- είτε θα κληθούν να απουσιάσουν από την εργασία τους, για να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά τους στο σπίτι.
Η μαζική απουσία χιλιάδων εργαζομένων από την εργασία τους υπάρχει κίνδυνος να φέρει εμπόδια ή ακόμη και κατάρρευση της ομαλής λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του κράτους.
Τρομάζει η ενδεχόμενη επιπλέον πίεση, στο ήδη «γεμάτο» ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, αν και οι “σκληροί” αριθμοί της πανδημίας, διασωληνωμένοι και θάνατοι, βρίσκονται σε πτωτική πορεία -κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου- τα νοσοκομεία άρχισαν ξανά να «γεμίζουν».
Ήδη, μετά τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι νέες εισαγωγές με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 54 ασθενείς στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2021, εισήχθησαν 258 ασθενείς και χθες 1 Ιανουαρίου 2022, έφτασαν τους 442.
Εάν τα σχολεία εξελιχθούν σε χώρους υπερμετάδοσης της Όμικρον, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι στους άνω των 60 ετών παραμένουν κατά 18% ακόμα ανεμβολίαστοι.
Οι 380.000 ηλικιωμένοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα προκαλούν “πονοκέφαλο” για τις υγειονομικές αρχές, καθώς δεν αποκλείεται να βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο, αλλά και να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην εύθραυστη λειτουργία των νοσοκομείων, στα οποία σήμερα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς, με 91% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη.
“Όσο και πιο ήπια να φαίνεται να είναι η νόσος Covid εάν κάποιος νοσήσει από την παραλλαγή «Όμικρον», από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα από τις άλλες χώρες, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας”, σημείωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η πρόθεση της κυβέρνησης και τα «κελεύσματα» της Όμικρον
Παρά τη νέα κρίση που έχει προκύψει σε παγκόσμιο επίπεδο με την παραλλαγή Όμικρον, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά.
Κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Υγείας και Παιδείας δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να μη δοθεί παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως έχουν προτείνει πολλοί επιστήμονες.
Μετά τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ανέφερε το Σάββατο 1/1/22 σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ:
«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας, τα οποία θα εξεταστούν διεξοδικά από τους ειδικούς επιστήμονες, είναι αυτά που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις.
Εάν τα σχολεία ανοίξουν κανονικά, δεν αποκλείεται να προταθεί η λύση της επιστροφής των μαθητών με rapid test, η αύξηση της συχνότητας στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά και η εναλλακτική λύση της αναστολής λειτουργίας τμημάτων με την παρουσία μικρότερου αριθμού κρουσμάτων, σε σχέση με τον αλγόριθμο 50+1, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των σχολείων, με πρώτο τον Καθηγητή Πνευμονολίγας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος δήλωσε πως ακόμη και να ανοίξουν τα σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν μετά από ένα 15ήμερο.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κομβικός παράγοντας η νόσηση των εκπαιδευτικών
Τα παιδιά, ωστόσο, αν και είναι ακόμη ανεμβολίαστα σε ποσοστό 68% στις ηλικίες 10 – 17 ετών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι νοσούν πιο σοβαρά με τη νέα παραλλαγή. Ενδεχομένως όμως -ακριβώς επειδή δεν είναι εμβολιασμένα- να προσβάλλονται πιο εύκολα από τον νέο ιό Όμικρον, με τον κίνδυνο να μεταφέρουν τη μόλυνση στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Σημαντικός παράγοντας απορρύθμισης των σχολείων, όμως, μπορεί να διαδραματίσει και η νόσηση των εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που οι δάσκαλοί τους θα έχουν προσβληθεί από Όμικρον και θα απουσιάζουν, δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.
Καθώς μάλιστα τα σχολεία χρειάζονται έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού για τη διδασκαλία των μαθημάτων, εάν τα επίπεδα πέφτουν κάτω από αυτό το ποσοστό, τα μαθήματα θα πρέπει να ανασταλούν.
Απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς αναμένεται να φέρει η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Τετάρτη 5/1/22.
Πηγή: iatropedia.gr