Η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού θα έρθει μέσα στον Αύγουστο σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα. Ο καθηγητής τόνισε ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορονοϊού να είναι και περισσότερα. Ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».
Κορονοϊός: Τι δείχνει το ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά
Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.
Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.
«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.
Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου
Στην ίδια εκπομπή ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.
Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο. Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες.
Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.
Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.
Λινού: Αρκετοί νέοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα νοσήσουν και θα πεθάνουν
Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν ανέφερε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, γι’ αυτό, τόνισε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα έναντι του κορονοϊού.
«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.
«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλος μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστου. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, είπε ότι συζητείται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού». Τέλος, για των εμβολιασμό των παιδιών, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες.
Αυξάνονται επικίνδυνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ χτύπησε καμπανάκι, υποστηρίζοντας ότι λόγω της έξαρσης με τη μετάλλαξη Δέλτα, ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές Covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας.
Τόνισε ότι οι εισαγωγές covid στα νοσοκομεία αυξάνονται, από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες, γεγονός που όπως είπε σημαίνει «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.
«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε.
Στο ερώτημα εάν φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν, η κ. Παγώνη τόνισε πως εάν οι εμβολιασμένοι δεν φτάσουν στο 80% στα τέλη Αυγούστου και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μαγιορκίνη για τέλος Δεκεμβρίου «δεν χρειάζεται να ρωτάτε τίποτα, θα ερμηνεύετε μόνοι σας την εξέλιξη των γεγονότων». Εάν το τείχος ανοσίας δεν χτιστεί έως τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.
Λουκίδης: Στο 5% με 7% οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται
Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με κορονοϊό εμβολιασμένων πολιτών, μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.
«Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλες την Ευρώπη», σημείωσε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca.
Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. «Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές πρέπει να προσαρμοστεί απέναντι σε αυτές», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
etnnos.gr