Mετά τον Σόιμπλε ποιος; Τα σενάρια για το νέο γερμανό ΥΠΟΙΚ

lamianow
By lamianow Add a Comment
8 Min Read

Με τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, “ξεκλειδώνει” για τα καλά το… σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες με τίτλο “Γερμανία, η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές”.

-Advertisement-

Κι αυτό γιατί όχι μόνο τοποθετείται ένα άτομο εγνωσμένης -κι αναγνωρισμένης- αξίας σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο όπως ο επικεφαλής της Μπούντεσταγκ, αλλά επίσης η απόφαση Σόιμπλε ουσιαστικά “λύνει τα χέρια” της Ανγκελας Μέρκελ που πλέον θα μπορεί απερίσπαστη να ξεκινήσει την διαδικασία συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού που θα κυβερνήσει τη χώρα.

Όπως επίσης, αντίστοιχα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να δοθεί το Υπ. Οικονομικών στους -υπερσυντηρητικούς- Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ.

Την είδηση ότι ο Σόιμπλε θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι που συνεπάγεται ότι θα παραιτηθεί από τη υπουργική του θέση, ανέφερε πηγή από το γερμανικό συντηρητικό κόμμα στο Reuters, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

- Advertisement -

Την είδηση φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο βουλευτής του CDU και επικεφαλής της κάτω Βουλής Φόλκερ Κάουντερ, μιλώντας στο Reuters. «Ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Bundestag» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ο Σόιμπλε συμφώνησε να γίνει υποψήφιος για τη θέση».

Ο Σόιμπλε κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, όπου οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του.

Το AfD εξέπληξε την Κυριακή, καθώς κατάφερε να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή μετά από 50 και πλέον χρόνια.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Σόιμπλε θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στη Reichstag», δήλωσε στο Reuters ο Αρμιν Σούστερ, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Σόιμπλε πρόεδρος της Bundestag, είπε: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό -λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».

Με τα νέα δεδομένα, ο Σόιμπλε από υφιστάμενος της Μέρκελ, θα γίνει… -τρόπον τινά- προϊστάμενος της, καθώς ως πρόεδρος της Μπούντεσταγκ είναι ανώτερος της Καγκελαρίου στην κρατική ιεραρχία.

Βέβαια, λίγοι μιλάνε για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”: το ότι δηλαδή με την αποδοχή της προεδρίας, ο Σόιμπλε ουσιαστικά υποβαθμίζεται καθώς θα ασχολείται μόνο με τα της Βουλής, μια θέση που απαιτεί πολλή οργανωτική εργασία καθώς και πολιτική ουδετερότητα -ένας θώκος που ελάχιστα ταιριάζει στον γνωστό ναρκισσιστή και “ξερόλα” Σόιμπλε.

Φιλελεύθεροι εναντίον Ελλάδας σημειώσατε…;

Πλην του Λίντνερ που χαρακτήρισε την επιλογή Σόιμπλε ως “ιδανική” για την θέση του προέδρου της Βουλής, κι ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι καλωσόρισε το σχέδιο της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Σύμφωνα με τον Κουμπίτσκι, η κίνηση αποτελεί ένδειξη της ανοιχτής στάσης της καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το FDP και τους Πράσινους.

Γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την κατάληψη του ΥΠ.ΟΙΚ. από τους Φιλελεύθερους, καθώς σύμφωνα με τα πολιτικά ειωθότα της Γερμανίας, το πρώτο κόμμα στις εκλογές επιλέγει τον Καγκελάριο, και το δεύτερο σε ποσοστό -οι Φιλελεύθεροι- επιλέγει το χαρτοφυλάκιο της αρεσκείας τους: Και το FDP έχει δηλώσει πως θέλει τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξει.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή

Ο αντιπρόεδρος του FDP τόνισε ρητά ότι το κόμμα του θα απαιτήσει μια αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού “Τζαμάικα”

«Είμαι ικανοποιημένος για το σημάδι που έδειξε η καγκελάριος που βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός πιθανού συνασπισμού ‘Τζαμάικα’», υπογράμμισε ο Κουμπίτσκι.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Στην περίπτωση που το FDP συμμετάσχει στην κυβέρνηση, μια νέα δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ζητούµενο κεντρικής σηµασίας», πρόσθεσε.

«Το FDP δεν θα ενταχθεί σε καμία κυβέρνηση εάν δεν έχει το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ξανά τις προάλλες το ανώτερο στέλεχος του κόμματος, Αλεξάντερ Χαν.

Όμως, κάθε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετήσει ένα στέλεχός του στο κορυφαίο υπουργείο θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό υποψήφιο.

Τόσο ο Κουμπίτσκι, όσο και ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντντερ έχουν και οι δύο αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Κι αν ο Λίντνερ δεν διαθέτει τις “οικονομικές” περγαμηνές εκείνες που να τον καθιστούν φαβορί, δεν ισχύει το ίδιο για τον 65χρονο Κουμπίτσκι, που διαθέτει μακρά εμπειρία στην επιτροπή χρηματοδότησης της Μπούντεσταγκ και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει έναν σοβαρό διεκδικητή του υπουργείου.

Στους πιθανούς υποψηφίους ανήκει κι ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε περίπτωση ωστόσο που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Τι αναμένει η Αθήνα

Ενδεικτική των προθέσεων του FDP απέναντι στην Ελλάδα είναι η εκτίμηση του Γκούσταβ Χορν, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ.

Όπως δήλωσε στο bankingnews.gr, εάν το CDU παραμείνει στην εξουσία, που είναι και το πιο πιθανό, δεν θα υπάρξει ούτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ούτε αποδυνάμωση των στόχων του προϋπολογισμού.

Μόνο τα αριστερά κόμματα (SPD, Πράσινοι, Die Linke) θα ήταν πρόθυμα να διαπραγματευτούν τους στόχους του προϋπολογισμού ή την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Χορν εκτιμά ότι η σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα θα συνεχιστεί σε περίπτωση συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το CDU/CSU και τους Πράσινους.

Κι αυτό γιατί το κόμμα ζητάει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κούρεμα χρέους!

“Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό ξεκίνημα χωρίς το ευρώ. Κατόπιν όμως, με ένα κούρεμα χρέους και με στοχευμένη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο κ. Λίντνερ, και πρόσθεσε ότι “το νέο αδιέξοδο” καθιστά σαφές “ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

Αναφερόμενος στην στάση του Βερολίνου, που θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του Ταμείου στο γ΄ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις του, ο Λίντνερ έχει τονίσει ότι “ήδη πριν από έναν χρόνο ήταν εμφανές ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα δεν θα πετύχει”.

“Στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αν και εκτιμάται ότι δύσκολα το FDP θα είναι σε θέση να επιβάλει στην καγκελάριο και στους Πράσινους τις ακραίες απόψεις του”, καταλήγει με νόημα ο Χορν.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *