Μετά τις λιποθυμίες κόβεται το αλκοόλ στις «ιδιωτικές εκδηλώσεις» για ανηλίκους σε κλαμπ και κέντρα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Νέο αυστηρότερο και πιο ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει την ποινικοποίηση της πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους προετοιμάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εσωτερικών, καταργώντας το «παράθυρο» εκείνο του νόμου που σήμερα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης να σερβίρουν πάσης φύσεως αλκοολούχα ποτά σε νέους κάτω των 18 ετών στο πλαίσιο «ιδιωτικών εκδηλώσεων».

-Advertisement-

Με τις νέες ρυθμίσεις που επεξεργάζονται τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, ρητά και ξεκάθαρα η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους θα αποτελεί ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που, όμως, θα μπορεί να στείλει τους παραβάτες στη φυλακή.

Οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοθετήματος που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του έτους είναι:

■ Κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους στο πλαίσιο «ιδιωτικών εκδηλώσεων».

- Advertisement -

■ Μετατροπή χωρίς «αστερίσκους» και εξαιρέσεις σε ποινικό αδίκημα της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών.

■ Επαναφορά της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης.

■ Δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων αυτών εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

8 μαθητές λιπόθυμοι

Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν πρόσφατα σε κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου οκτώ μαθητές στο πλαίσιο «ιδιωτικής», όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, εκδήλωσης (χοροεσπερίδα που διοργανώθηκε από ιδιωτική εταιρεία και «διαφημίστηκε» ως σχολικό φεστιβάλ) κατέληξαν σε κωματώδη σχεδόν κατάσταση σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό ακριβώς το περιστατικό που έλαβε χώρα στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό σε γονείς αλλά και μαθητές αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη νομοθέτηση του νέου αυστηρότερου πλαισίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία. Οι εικόνες με μαθητές ηλικίας από 15 έως 17 ετών, που συμμετείχαν στη «σχολική εκδήλωση», να πέφτουν λιπόθυμοι στο πεζοδρόμιο και να μεταφέρονται ο ένας μετά τον άλλον στο νοσοκομείο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσαν σοκ. Μάλιστα, ένας από τους μαθητές χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μετά τις σκηνές αυτές, που ανέδειξαν πλήρως την ανυπαρξία κάθε είδους ελέγχου σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς νομοθεσίας. Τα μέλη της επιτροπής ανατρέχοντας στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαπίστωσαν κατ’ αρχάς ότι από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε αφαιρεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. η αρμοδιότητα να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης.

Το μόνο που έμεινε ήταν η πρόβλεψη για επιβολή διοικητικών προστίμων στους επιχειρηματίες, μέτρο που από μόνο του όμως δεν αποτελεί σχεδόν κανενός είδους «φόβητρο», αφού οι υπεύθυνοι των καταστημάτων έχουν τη δυνατότητα να το προσβάλλουν νομικά στα δικαστήρια και να καθυστερήσουν, αν όχι να ακυρώσουν, την επιβολή του.

Η πλέον σημαντική διαπίστωση όμως που έκαναν τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής ήταν ότι σήμερα στην ποινική μας νομοθεσία υφίσταται διάταξη που ναι μεν απαγορεύει την είσοδο ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και την πώληση αλκοόλ σε αυτούς, όχι όμως όταν πρόκειται για «ιδιωτική εκδήλωση», όπως δηλαδή συνέβη με το πάρτυ που διοργανώθηκε στο κλαμπ της Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή εμπεριέχεται στον Ν. 3730/2008 (άρθρο 4) και ορίζει τα εξής: «Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων». Ως εκ τούτου, όπως διαπιστώθηκε, η παραπάνω διάταξη στην πράξη δεν έχει καμία συνέπεια, αφού επί της ουσίας καταργεί κάθε τιμωρία των υπευθύνων αρκεί τα πάρτυ που θα διοργανωθούν στα κέντρα τους να χαρακτηριστούν ως «ιδιωτικές εκδηλώσεις». Ετσι, άνετα οι επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων μέχρι σήμερα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ στους νέους χωρίς να έχουν κάποια ποινική συνέπεια.

Τώρα, όμως, με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται το τοπίο αλλάζει καθώς η διάταξη αυτή καταργείται και η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους θεσπίζεται ξεκάθαρα, δηλαδή χωρίς εξαιρέσεις, ως ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος. Και μπορεί το πλημμέλημα να ακούγεται σαν αδίκημα που συνεπάγεται ατιμωρησία, αλλά στην πράξη δεν είναι ακριβώς έτσι.

Με τις τροποποιήσεις που έχει επιφέρει στον Ποινικό Κώδικα το υπουργείο Δικαιοσύνης και για πλημμελήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης. Αυτό σημαίνει ότι με δικαστική απόφαση ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που σέρβιρε αλκοόλ σε παιδιά μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή έστω και για μερικούς μήνες και την ίδια στιγμή το κατάστημά του να σφραγιστεί χωρίς καμία γραφειοκρατική χρονοτριβή.

-Advertisement-
=Advertisement=

Τι λένε οι δικαστές

Μάλιστα, η κατάργηση της παραπάνω διάταξης φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι επί της ουσίας μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να παρέμβουν σε περιστατικά σαν και αυτό της Βουλιαγμένης. «Δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι το ζήτημα της πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους τιμωρείται με μια διοικητική πράξη (σ.σ.: πρόστιμο) και όχι με ξεκάθαρο τρόπο ποινικά, γιατί αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δικαστικές αρχές να μην μπορούν να παρέμβουν και να περιμένουν να δουν αν ένας ανήλικος… θα πέσει κάτω από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ώστε να μπορέσουν επέμβουν», σχολίαζε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια δικαστική πηγή, επικροτώντας την κατάργηση της επίμαχης διάταξης και τη ρητή πρόβλεψη στη νομοθεσία για ποινικές συνέπειες σε επιχειρηματίες που σερβίρουν αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους με την άσκηση πλημμεληματικής δίωξης σε βάρος τους.

«Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να παράσχουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για την υγεία των νέων», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με νομικούς κύκλους να εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα νέα μέτρα, δηλαδή η χωρίς αστερίσκους επαναφορά ως ποινικού αδικήματος της πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους με τον κίνδυνο μάλιστα της φυλάκισης, η άμεση σφράγιση των καταστημάτων που παραβιάζουν τον νόμο και οι επισταμένοι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. σε κέντρα διασκέδασης, συνδυαστικά με την επιβολή διοικητικών προστίμων, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους επιχειρηματίες αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος, παραβλέποντας ότι έχουν να κάνουν με ανήλικα και με ό,τι βεβαίως συνεπάγεται η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία αλλά και την ψυχοσύνθεσή τους.

club
To σφράγισμα του νυχτερινού κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τον Δήμο Αθηναίων. Αριστερά, καρέ από βίντεο που δείχνει μαθητή σε κατάσταση βαριάς μέθης λίγο πριν τον παραλάβει ασθενοφόρο

Κατάχρηση

Δεν είναι όμως μόνο τα όσα έγιναν στο κλαμπ της Βουλιαγμένης που προβλημάτισαν. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν οι νέοι στη χώρα μας φαίνεται να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μια συνθήκη που έρχεται να συνδυαστεί και με την αύξηση των δεικτών της ανήλικης παραβατικότητας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν τουλάχιστον 3 ποτά σε κάθε έξοδό τους. Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε εφήβους (40%) ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ποσοστό 15% ανήλιων αγοριών και κοριτσιών παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Ετσι, η εικόνα με τους μαθητές Λυκείου που πήγαν στο κλαμπ για να διασκεδάσουν και κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αττικής σε κατάσταση βαριάς μέθης μάλλον ήρθε για να επιβεβαιώσει τα ανησυχητικά ευρήματα των ερευνών και να καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων στη βάση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που δεν θα είναι «κενό γράμμα», δηλαδή ανεφάρμοστο.

Ψάχνουν τον ιδιοκτήτη

Τα όσα έλαβαν χώρα τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου στο κλαμπ της Λεωφόρου Βουλιαγμένης αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε μαρτυρίες παιδιών που συμμετείχαν στην «εκδήλωση», αλλά και των γονέων τους που κλήθηκαν στο σημείο για να τα παραλάβουν. Ενδεικτική είναι η μαρτυρία πατέρα ανήλικης μαθήτριας: «Ημασταν πιο τυχεροί από τους άλλους γιατί το παιδί μας δεν μπήκε στη ΜΕΘ.

Οταν έφτασα απέξω και μου την έβγαλαν αγκαλιά είδα ότι ήταν αναίσθητη. Ηταν με το κεφάλι πεσμένο κάτω, δεν είχε τις αισθήσεις της. Της μίλαγα, τη χτύπαγα, της έριχνα χαστούκια, την έβρεξα, τίποτα, δεν συνερχόταν καθόλου. Τρελάθηκα». Από την πλευρά της, μαθήτρια που συμμετείχε στην «εκδήλωση» περιέγραψε: «Τα παιδιά δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Οι μισοί είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, οι άλλοι ξέρναγαν. Την ώρα που φεύγαμε, υπήρχαν ακόμα παιδιά λιπόθυμα που τα βγάζανε έξω. Ενα παιδί από το σχολείο μου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Εκείνο το βράδυ που οι μαθητές λιποθυμούσαν ο ένας μετά τον άλλον και τα ασθενοφόρα τους έπαιρναν από το πεζοδρόμιο για να τους διακομίσουν σε νοσοκομεία, οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο κέντρο πέρασαν χειροπέδες σε έναν νεαρό άνδρα που δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία και προχώρησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της έκθεσης που προκάλεσε στον παθόντα βαριά σωματική βλάβη κατά συρροή (πλημμέλημα). Ακολούθως, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε σε Αυτόφωρο Τριμελές Δικαστήριο για να δικαστεί, όμως η δίκη του αναβλήθηκε για τις 31/1/2025.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν δικαστικοί κύκλοι στο «ΘΕΜΑ», το σημείο-κλειδί της συγκεκριμένης δικογραφίας δεν ήταν η σύλληψη του νεαρού άνδρα που εκείνο το βράδυ δήλωσε προσωρινός υπεύθυνος του καταστήματος. Οπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξαν οι Αρχές, ένα βράδυ πριν πραγματοποιηθεί το επίμαχο πάρτυ ο ημεδαπός ιδιοκτήτης της επιχείρησης την είχε «παραχωρήσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν δικαστικές πηγές, σε έναν αλλοδαπό.

Μετά τη διαπίστωση αυτή η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε εντολή να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί προκειμένου να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του κλαμπ και να ερευνηθούν στο πλαίσιο ποινικής έρευνας οι ευθύνες τους και βεβαίως και οι ευθύνες του αλλοδαπού στον οποίο αυτή είχε «παραχωρηθεί».

protothema.gr – Φωτογραφία: EUROKINISSI

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *