Μεσημεριανός ύπνος – Πότε μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Εάν δεν κοιμάστε ή απλά ψάχνετε έναν τρόπο να χαλαρώσετε, μπορεί να σκεφτείτε να πάρετε έναν υπνάκο. Ο μεσημεριανός ύπνος έχει διάφορα οφέλη για τους ενήλικες, όπως:

– Χαλάρωση
– Μειωμένη κόπωση
– Αυξημένη εγρήγορση
– Βελτιωμένη διάθεση
– Βελτιωμένη απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του ταχύτερου χρόνου αντίδρασης και της καλύτερης μνήμης

-Advertisement-

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ.

Τι μειονεκτήματα έχει ο μεσημεριανός ύπνος;

Ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν σε μέρη εκτός από το δικό τους κρεβάτι, κάτι που μερικές φορές απαιτεί ο μεσημεριανός ύπνος.

- Advertisement -

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

=Advertisement=
-Advertisement-

– Αδράνεια ύπνου: Είναι μια προσωρινή, βιολογική κατάσταση που λαμβάνει χώρα ακριβώς μόλις ξυπνήσουμε. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αυξημένη υπνηλία, η μειωμένη εγρήγορση, ο αποπροσανατολισμός και οι περιορισμένες γνωστικές και σωματικές επιδόσεις. Η αίσθηση αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη και τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά. Η διάρκειά της ποικίλλει, αν και συνήθως τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από 15-30 λεπτά, ενώ εκφράζονται με την μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά το ξύπνημα.
– Προβλήματα νυχτερινού ύπνου: Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι γενικά δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά εάν έχετε αϋπνία ή κάνετε κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα. Γενικά, οι μεγάλης διάρκειας (πάνω από 20-30 λεπτά) ή οι συχνοί μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να επηρεάσουν τον νυχτερινό ύπνο.

Πώς θα ξυπνήσετε αναζωογονημένοι μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο;

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν υπνάκο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

– Περιορισμένη διάρκεια. Στόχος είναι να κοιμηθείτε μόνο για 10 με 20 λεπτά. Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε νωθρός μετά. Ωστόσο, οι νεαροί ενήλικες μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανούς ύπνους χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.
– Νωρίς το απόγευμα. Ένας μεσημεριανό ύπνος μετά τις 3 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο. Μεμονωμένοι παράγοντες, όπως η ανάγκη σας για ύπνο, το πρόγραμμα ύπνου σας, η ηλικία σας και η χρήση φαρμάκων, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στον καθορισμό της καλύτερης ώρας της ημέρας για ύπνο.
– Χαλαρωτικό περιβάλλον. Να κοιμάστε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος με άνετη θερμοκρασία δωματίου και λίγους περισπασμούς.
– Αφύπνιση. Μετά τον μεσημεριανό ύπνο, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ξυπνήσει πριν συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας, ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν γρήγορη ή απότομη αντίδραση.

πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *