Πιθανή νέα κίνηση απεμπλοκής από τον Νίκο Βούτση
Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα καταβληθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 3 το μεσημέρι, με πιθανή μια νέα ενωτική κίνηση απεμπλοκής από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης» έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για συναίνεση. O νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης. Είπε όμως ότι σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μη συναινεί «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας». Μετά από δημοσιεύματα για νόμο -γέφυρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί για μια ακόμη φορά αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «καμιά περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Η Νέα Δημοκρατία
«Εμείς θα διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών και τη λειτουργία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών. Αν θέλουν ένα Ε.Σ.Ρ. υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν Υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νικόλαος Δένδιας δήλωσαν χθες ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. και εργάζεται γι’ αυτό εντός του Συνταγματικού πλαισίου και έθεσαν τρεις όρους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:
1. «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ».
2. «Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία». 3.«Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε χθες τη στάση της ΝΔ: «έγινε σαφές από τη συνέντευξη της ΝΔ για το ΕΣΡ, πως αν και «απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ”, υιοθετούν ουσιαστικά τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Τους αναγκάζουμε τόσο αυτούς, όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ./ΑΝΕΛ, σε αναδίπλωση.
Σημαντικό είναι και το ζήτημα, πως ενώ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις του κ. Παππά, δείχνουν εμπιστοσύνη στο alter ego του, τον κ. Τσίπρα!!!
Αν δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και «βλέπουν» διαφορές Παππά-Τσίπρα.
Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ.Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ.
Το Ποτάμι
Πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, και ένα από τα θέματα που αναμένεται να την απασχολήσουν είναι και το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος, δεν αποκλείεται ωστόσο να στηρίξει μια νέα ενωτική πρόταση στην περίπτωση που αυτή παρουσιαστεί από τον Νίκο Βούτση στη σημερινή Διάσκεψη και βρει σύμφωνη και τη ΝΔ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή.
Η Ένωση Κεντρώων
«Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Διαφορετικά, η νέα διάσκεψη των προέδρων που προγραμματίζεται για την Πέμπτη δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί. Το Σύνταγμα αξιώνει 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Μια φορά, ας υποχωρήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση. Δεν είναι ήττα της, όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι της να το θεωρούν. Η συναίνεση ακόμη και όταν δεν συμφέρει κάποιον συνιστά πρόοδο για τη χώρα και προοιωνίζει ότι το πολιτικό σύστημα αίρεται στο ύψος των ευθυνών του. Στο νέο ΕΣΡ να δοθούν εντολές μέσα σε ένα δίμηνο να έχει κάνει την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας, συμφωνημένου του κόστους ανά άδεια και των προϋποθέσεων που οφείλει να εκπληρώνει κάθε αδειούχος σταθμός» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.