Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, “ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε”, δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Christine Lagarde.
“Συζητήσαμε για την Ελλάδα, θέλουμε να δούμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: “Θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί και οι τέσσερις μετά τη προσθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)”.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, η Merkel σημείωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν “άλλες προσεγγίσεις” για το ελληνικό χρέος.
Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημείωσε ότι βρισκόμαστε “σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”.
Παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde επανέλαβε ότι “δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”.
“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε και ιδίως στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα, ευημερία και προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του ελληνικού λαού”, πρόσθεσε.
“Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Και φυσικά και η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές καθώς αφορά το μέλλον της χώρας. Θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα έχει μέλλον από οικονομική άποψη, από χρηματοοικονομική και νομισματική σκοπιά”.
“Εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε”, δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ενισχύονται οι κίνδυνοι
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη, ενώ την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι αυξάνονται, κυρίως από την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών.
“Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ανάπτυξη, έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη. Τα καλά νέα είναι επίσης ότι δεν έχουμε κρίση. Αλλά τα άσχημα νέα είναι ότι η ανάπτυξη είναι εύθραυστη και οι κίνδυνοι στον ορίζοντα αυξάνονται”.
Όπως επισήμανε, το παγκόσμιο outlook έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες – κάτι που επιδεινώνεται από την επιβράδυνση της Κίνας, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων και την προοπτική τις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.
Σημείωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ προτείνει μια αντίδραση σε τρία μέτωπα: “Δεν μπορεί να είναι μόνο με τη χρήση της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να είναι επίσης οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κάθε χώρα, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικές πολιτικές που χτίζονται γύρω από φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και θα πρέπει να είναι και η νομισματική πολιτική”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι έτσι θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Gurría: Να αυξηθεί η πίεση στους φορολογικούς παραδείσους
Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις από τη διαρροή των αποκαλούμενων “Εγγράφων του Παναμά” ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Angel Gurría σημείωσε ότι “ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με χώρες όπως ο Παναμάς”.
Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ επισήμανε την απροθυμία των αρχών του Παναμά να συνεργαστούν για την παροχή πληροφοριών σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος συνεργάζεται πιο στενά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
“Είναι πλέον η σωστή στιγμή για τον υπόλοιπο κόσμο να απαιτήσει, χρησιμοποιώντας πολιτική και ρυθμιστική πίεση, να συμμορφωθεί ο Παναμάς και άλλες οι χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους”, υπογράμμισε.