Η μεγαλύτερη διάσκεψη χάκερς της Ευρώπης στη Λειψία έχει κοινό στόχο: να κάνει την κοινωνία καλύτερη αποκαλύπτοντας τα τρωτά σημεία των τεχνολογιών πληροφορικής.
Υπό το σύνθημα «Κάνε Κάτι» η τετραήμερη εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Chaos Computer Club, αντιμετωπίζει καυτά θέματα, όπως ευπάθειες ασφαλείας, επιθέσεις χάκερ, προστασία δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη.
Ένας νεαρός διδακτορικός φοιτητής διεισδύει στις εφαρμογές των μεγάλων τραπεζών.
Εκτός όμως από την εξέταση των πτυχών της κυβερνοασφάλειας των τεχνολογιών πληροφορικής, οι πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη συνάντηση που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» στη διάσκεψη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πολιτικός των Πρασίνων, Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, ο οποίος είναι εύκολα αναγνωρίσιμος χωρίς να δει κανείς το πρόσωπό του, επειδή συνήθως φοράει ένα κόκκινο κασκόλ, μαύρο σακάκι και έχει λευκά μαλλιά.
Οι σειρές των θέσεων στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι εργασίες ήταν γεμάτες. Οι περισσότεροι θεατές δεν ήταν πολύ μεγαλύτεροι από 30 ετών και όλοι ήθελαν να δουν τον 78χρονο πρώην βουλευτή.
Ο Γερμανός πολιτικός και μια αίθουσα γεμάτη από νέους χάκερς, περιγράφει το δημοσίευμα.
Ο Στρέμπελε ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου που συστάθηκε για να διερευνήσει την έκταση και το υπόβαθρο της διείσδυσης ξένων μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, ανέλυσε τις αποκαλύψεις του πρώην αξιωματικού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και τον ανέκρινε προσωπικά στην εξορία του στη Μόσχα.
Μετά από το ταξίδι στη Μόσχα, επέκρινε έντονα τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία.
Αυτό τον κάνει ένα είδος ήρωα για φίλους και μέλη του Computer Chaos Club, δίπλα στον Σνόουντεν και στον Ρόμπιν του Μπάτμαν.
Ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ανέφερε και υπενθύμισε ότι παραιτήθηκε από βουλευτής το φθινόπωρο.
Επί σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ζήτησε να πάει ο Έντουαρντ Σνόουντεν στη Γερμανία. Ήταν ένας «απαραίτητος μάρτυρας» είχε υπογραμμίσει τότε. Ο πολιτικός των Πρασίνων θεώρησε απαράδεκτες τις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ και είχε τονίσει ότι ο Σνόουντεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην Επιτροπή Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών.
Τα έγγραφα που δημοσίευσε για τη μαζική κατασκοπία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποδείχτηκαν αληθινά, σημείωσε στο περιθώριο της διάσκεψης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ