Μεγάλη Βρετανία: Οι τρεις βίσονες που θα σώσουν το κλίμα (εικόνες)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Eπειτα από χιλιάδες χρόνια, βίσονες επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία και μπαίνουν στην… υπηρεσία της σωτηρίας του κλίματος! Από το πρωί της Δευτέρας τρεις θηλυκοί βίσονες αφέθηκαν σε πευκοδάσος στο Κεντ και οι ειδικοί ελπίζουν πως η παρουσία τους θα μπορέσει να βελτιώσει το οικοσύστημα καθώς τα ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως «μηχανικοί του φυσικού οικοσυστήματος».

Τα γιγαντόσωμα ζώα προέρχονται από ένα ειδικό πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η συμπεριφορά τους να μετατρέψει το πυκνό δάσος σε ένα ζωντανό φυσικό δάσος. Οπως αναφέρει ο Guardian η παρουσία τους εκεί θα μπορέσει να ανοίξει διόδους φωτός προς το έδαφος καθώς θα «εξαφανίσουν» δέντρα ενώ θα δημιουργήσουν στο έδαφος και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αφενός να αναπτυχθούν νέα φυτά, αφετέρου να μετοικίσουν και να ζήσουν εκεί έντομα, σαύρες, πουλιά και νυχτερίδες. Επί τη ουσίας οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πρόγραμμα ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την άγρια ζωή, με τη Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί μία από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οπως σημειώνεται, ένα φυσικό δάσος μπορεί να απορροφά περισσότερο άνθρακα συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα αυτή την περίοδο η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά στη Βρετανία και στόχος ήταν να απελευθερωθούν τα ζώα πριν υπάρξει κι άλλη άνοδος.

- Advertisement -

Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο της ηπείρου –μπορεί να ζυγίζουν έναν τόνο– και εξαφανίστηκαν στη φύση πριν από έναν αιώνα, αλλά αναρρώνουν μέσω έργων επανεισαγωγής σε όλη την Ευρώπη.

Oι τρεις βίσονες προέρχονται από πάρκα άγριας ζωής στην Σκωτία και την Ιρλανδία ενώ αναμένεται να απελευθερωθεί και ένας αρσενικός που θα φτάσει από τη γερμάνια, με την άφιξή του να έχει καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών επιπλοκών μετά το Brexit.

«Γιγάντιες τράπεζες σπόρων»

Στα τρία θηλυκά τοποθετήθηκαν περιλαίμια παρακολούθησης την Κυριακή, κάτι που θα επιτρέψει στην ομάδα να σχεδιάσει τις κινήσεις των ζώων και να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα φυτά με τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο Ντόνοβαν Ράιτ, δασοφύλακας που ασχολείται με το πρόγραμμα, είπε ότι οι βίσονες είναι σαν γιγάντιες τράπεζες σπόρων. «Καθώς κινούνται, συλλέγουν σπόρους και μετά τους διασκορπίζουν κατά μήκος της διαδρομής».

Σταδιακά οι βίσονες θα έρθουν σε επαφή και με άλλα ζώα όπως πόνι, βοοειδή και χοίρους με τους οποίους μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι υπολογισμοί των ειδικών αναφέρουν πως με την αναπαραγωγή τους θα μπορεί να γεννιέται ένας νέος βίσονας τον χρόνο με το πρόγραμμα να θέλει πληθυσμό 10 ζώων.

Και οι 7.000 βίσονες που ζουν στην Ευρώπη προέρχονται από μόλις 12 ζώα του ζωολογικού κήπου και το είδος εξακολουθεί να ταξινομείται ως ευάλωτο, επομένως η μεγιστοποίηση της γενετικής ποικιλότητας χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *