Μεγάλη ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για δομή προσφυγόπουλων

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
8 Min Read

Δομή φιλοξενίας για 40 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ηλικίας 6-12 ετών πρόκειται να λειτουργήσει η Εκκλησία της Ελλάδας στην Παλλήνη Αττικής και όσοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης όπου συζητήθηκε το θέμα, χόρτασαν από παράδοξα φαινόμενα:

-Advertisement-

Στο κέντρο της αίθουσας, όρθιοι νεαροί αντιεξουσιαστές να φωνάζουν εναντίον όσων εμποδίζουν την δομή της Εκκλησίας. Σύμβουλοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνουν ντροπή που είναι Χριστιανοί επειδή η Εκκλησία κάνει μπίζνες και «τα λεφτά είναι πολλά». Και την άλλοτε εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, να απαριθμεί τους χρηματοδότες της Εκκλησίας και να μιλά για δημιουργία στρατού του Ισλάμ «μέχρι τον Μάρτιο του 2021» ο οποίος θα εκδιώξει τους «ιθαγενείς Ελληνες».

Χρειάστηκε πολύς κόπος για να μην ξεφύγει τελείως η κατάσταση στις 5/3, καθώς το κλίμα ήταν από μέρες φορτισμένο ενόψει της ανοικτής στο κοινό συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης. Η κρίση στα σύνορα είχε μόλις ξεσπάσει. Η Ραχήλ Μακρή που επικεντρώνεται εδώ και καιρό σε ότι πιο ξενοφοβικό κυκλοφορεί, πυροδοτούσε από μέρες γράφοντας με πηχιαίους τίτλους στα κοινωνικά δίκτυα: «Κούλη ελπίζω να στείλεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ΜΑΤ γιατί αν πειράξουν τρίχα μου θα είσαι ο ηθικός αυτουργός».

Η τοπική κοινωνία είχε διχασθεί γύρω από την δημιουργία δομής για προσφυγόπουλα και έναν χρόνο πριν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η δομή αφορούσε τότε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (12-18 ετών) και θα λειτουργούσε υπό τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το δημοτικό συμβούλιο εκδήλωσε σθεναρή αντίσταση και όσοι μίλησαν κατά της δομής που δεν υλοποιήθηκε, γνώριζαν σαφώς ότι θα ευνοηθούν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές – όπως και έγινε.

- Advertisement -

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη συνωστίσθηκαν όλες οι διαφορετικές απόψεις. Νεαροί αντιεξουσιαστές που φώναζαν κατά «φασιστών και ρατσιστών», τύποι αμίλητοι με φουσκωτά μπράτσα που χειροκροτούσαν τον λόγο της Ραχήλ Μακρή, κυρίες με υστερικό βλέμμα που σκλήριζαν για τους «λαθρομετανάστες» αλλά και την ήρεμη πλειοψηφία που είτε άκουγε σιωπηλή είτε σχολίαζε με χιούμορ τις υπερβολές που εκτοξεύονταν από τους αιρετούς. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν εμφανής μέσα στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωστής Σμέρος χρειάστηκε πολλές φορές να ανακαλέσει στην τάξη τις ακραίες φωνές ζητώντας από τους πάντες να σεβαστούν την διαδικασία που ολοκληρώθηκε τελικώς ομαλά. Στην αρχική του ενημέρωση, ο στηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος ξεκίνησε με το ιστορικό της υπόθεσης.

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση που αποφάσισε πέρυσι να δημιουργήσει την δομή στην θέση Δέση Γέρακα χωρίς να ρωτήσει την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα την τότε υπουργό Θεανώ Φωτίου και τον ΔΟΜ που «ουδέποτε εμφανίστηκαν να συζητήσουν με την δημοτική αρχή».

Υπενθύμισε την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2019 με την οποία δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να ματαιώσει τη λειτουργία της δομής και δήλωνε κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία hotspot στον Δήμο Παλλήνης. Είπε ότι διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις που διέκοψαν τις εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου που είχε μισθώσει ο ΔΟΜ.

Τα δεδομένα άλλαξαν, είπε ο Δήμαρχος, από τις 14 Φεβρουαρίου 2020 όταν ενημερώθηκε ότι ανέλαβε την λειτουργία της δομής η Εκκλησία της Ελλάδας όπως τον ενημέρωσε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυννεφάκης. Ο Αρχιμανδρίτης προσήλθε σε πολύωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις 21/2 και εκεί τους ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα:

-Advertisement-
=Advertisement=

Τους είπε ότι θα αφορά πλέον ασυνόδευτα ανήλικα ηλικίας 6-12 ετών σε κλειστή δομή που δεν θα δέχεται επισκέψεις από συγγενείς και φίλους.

Οτι τα μικρά παιδιά, λόγω ηλικίας δεν θα βγαίνουν από την δομή και στις μετακινήσεις τους θα συνοδεύονται.

Οτι θα είναι όλα αγόρια, από την ίδια εθνότητα και το ίδιο θρησκευτικό δόγμα για να μην προκύπτουν εντάσεις και οι δάσκαλοί τους θα είναι Ελληνες.

Κλείνοντας, ο κ.Ζούτσος σημείωσε ότι ο ΔΟΜ παραμένει μισθωτής του κτιρίου και αυτό δεν αποκλείει τον ενδεχόμενο να επανέλθει το σενάριο για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά εάν δεν γίνει δεκτή η δομή όπως την σχεδιάζει η Εκκλησία.

Αμέσως μετά, η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη μας», Ειρήνη Κουνενάκη που είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον δήμαρχο να αφήσει τα διλήμματα λέγοντας ξεκάθαρα ποια είναι η θέση του και εκείνος δήλωσε θετικός καθώς καλύπτονται οι απαιτήσεις του δήμου όπως είχαν εκφραστεί στην περσινή απόφαση.

«Με λυπεί να βλέπω την Εκκλησία να κάνει την εταιρεία», «τα λεφτά είναι πολλά» ανέφερε στην ομιλία του ο προερχόμενος από την Νέα Δημοκρατία Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην βάζετε την Εκκλησία μπροστά, είναι απαράδεκτη μια ΜΚΟ της Εκκλησίας» πρόσθεσε και χειροκροτήθηκε από κάποιους όταν διαμαρτυρήθηκε που δεν ασχολείται με τα Ελληνόπουλα. Λίγο μετά ο κ.Μερτύρης σημείωσε ότι δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα, ταυτόχρονα δήλωσε και σεβασμό στην Εκκλησία που φρόντισε να ενημερώσει για το τι θα πράξει, είπε ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση, ότι αρνείται να «κάνει τον υπηρέτη των Ευρωπαίων» αλλά δεν αμφισβήτησε ότι πρόκειται για παιδιά σε δύσκολη κατάσταση.

Αντιθέτως, η Ραχήλ Μακρή όταν πήρε τον λόγο αμφισβήτησε ακόμη και αυτό μιλώντας για «υποτιθέμενους ανήλικους, Αφγανούς, απροσδιόριστης ηλικίας». Η κ.Μακρή κατακεραύνωσε την Εκκλησία λέγοντας ότι ο φορέας που θα αναλάβει την δομή (Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών) είναι μια ΜΚΟ την οποία έφτιαξαν τρεις μητροπολίτες. Υποστήριξε ότι ο φορέας αυτός χρηματοδοτείται από τον Ελληνα φορολογούμενο μέσω των Υπουργείων, από Ευαγγελικές και Προτεσταντικές Εκκλησίες στη Γερμανία και την Ελβετία, το Ιδρυμα Σόρος και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Αφού πρόσθεσε ότι στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει πόλεμος, κατέληξε με βεβαιότητα στα πιο συνωμοσιολογικά σενάρια λέγοντας ότι δεν υπάρχει προσφυγικό αλλά χρηματοδοτούμενη εισβολή από την Τουρκία και την Γερμανία με στόχο τον εποικισμό της Ελλάδας από τον στρατό του Ισλάμ μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Στην καλλιέργεια του φόβου συνετέλεσε όσο μπορούσε λίγο αργότερα και ο εκλεγμένος με την κ.Μακρή, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καρκούλιας διερωτώμενος σε ποια σχολεία θα πάνε τα παιδιά αυτά, τι θα συμβεί όταν μεγαλώσουν πάνω από τα 12 και χωρίς να παραλείψει αναφορά στα «ράσα που θα κονομήσουν αβέρτα».

Η Ειρήνη Κουνενάκη τόνισε πως η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική υποχρέωση αλλά δεν δικαιολογεί την προπαγάνδα του πολέμου που δηλητηριάζει τις τοπικές κοινωνίες. «Χαιρόμαστε που ο δήμαρχος μίλησε υπέρ της δομής», πρόσθεσε η κ.Κουνενάκη θυμίζοντας ότι το προσφυγικό χρησιμοποιήθηκε για πολιτικά οφέλη και ότι στις πρόσφατες εκλογές η ίδια είχε δεχθεί υβριστικές απειλές τασσόμενη υπέρ των ευάλωτων πληθυσμών.

Πηγή: ethnos.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *