Η διάσταση απόψεων σε βασικά ζητήματα, η αμοιβαία καχυποψία, ήταν εν περιλήψει τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το πρώτο εκ του σύνεγγυς ραντεβού ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχουμε κάτι κοινό με την κυρία Μέρκελ» είπε σε μια αποστροφή του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών. Εννοούσε τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών, τις οποίες ο ίδιος ο Τραμπ αποδίδει στον Μπαράκ Ομπάμα. Το 2013 είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι το τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ ήταν παγιδευμένο και ότι μυστικές υπηρεσίες, πιθανότατα των ΗΠΑ, υπέκλεπταν τις συνομιλίες της.
Σε σχέση με τις κατηγορίες του Τραμπ προς τον προκάτοχό του, ακόμη και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, δηλαδή της παράταξης του νυν Προέδρου, θεωρούν ότι στον Ομπάμα πρέπει, όχι περαιτέρω λοιδορία για τις υποχθόνιες ενέργειές του, αλλά μια συγνώμη. Παίρνοντας αποστάσεις από τη γραμμή Τραμπ, ο οποίος βλέπει παντού εχθρούς ή επιχειρεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό επιρρίπτοντας ευθύνες για οτιδήποτε στον Μπαράκ Ομπάμα, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι οι περιβόητες υποκλοπές είναι ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο.
O Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι «η Μέρκελ διαλύει τη Γερμανία με την ανοιχτή πολιτική της για τους πρόσφυγες. Έχει τρελαθεί; Της συμβαίνει κάτι κακό;» Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλούσε την ανθυποψήφιά του, την Χίλαρι Κλίντον, σαν «Άνγκελα Μέρκελ της Αμερικής».
Δύο κόσμοι χωριστά
Σε μια περίοδο που η Μέρκελ επιδιώκει την παραμονή της στην καγκελαρία για τέταρτη συνεχή θητεία, μια αντιπαράθεση με την Αμερική είναι το τελευταίο που θα την εξυπηρετούσε. Ωστόσο, ο Τραμπ μοιάζει αδιάφορος για το πολιτικό στάτους της Μέρκελ και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να επιβληθεί η τάξη στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και κυρίως σε αυτούς που, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, «τζαμπατζήδες». Όταν σε αυτή την κατηγορία λίγο-πολύ περιέλαβε και τη Γερμανία, υπήρξε άμεση και αποστομωτική απάντηση από το Βερολίνο. Η υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δήλωσε ότι η χώρα της δεν έχει κανενός είδους χρεωστούμενο υπόλοιπο προς το ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ στις ΗΠΑ δεν προιωνίζεται κάποιου είδους σύμπτωση απόψεων, αντιθέτως, έμοιαζε σαν κόσμιο προεόρτιο μελλοντικών συγκρούσεων. Συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και γενικότερα οι οικονομικές συναλλαγές ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πάταξη του Τζιχαντισμού και η κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση της ασφάλειας των πολιτών. Παρά το ναυάγιο σε ό,τι αφορά στη σύγκλιση απόψεων, ο Ντόναλντ Τραμπ εν τέλει δήλωσε θαυμαστής της Άνγκελας Μέρκελ, την οποία, όπως είπε καθ’ υπερβολήν, θεωρεί ως «πρότυπο ηγέτη».