Σημάδια, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, χαριτωμένα απομεινάρια λαϊκής θυμοσοφίας… Πείτε τα όπως θέλετε, αλλά τα παρακάτω «σημεία» επιβιώνουν ακόμη και σήμερα στην προφορική μας παράδοση, έστω κι αν συνδέουν τόσο φαινομενικά ασύνδετα σημαίνοντα – όπως η φαγούρα στην παλάμη, και σημαινόμενα – όπως το γεμάτο πορτοφόλι.
Εμείς συγκεντρώνουμε δέκα τέτοια σημάδια και την ερμηνεία τους, είτε για να θυμούνται οι παλιοί και να μην ξεχνούν οι καινούριοι την λαϊκή παράδοση, είτε γιατί – ποτέ δεν ξέρετε – μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή σας να αποφύγετε… έναν ξυλοδαρμό, με βοηθό μια μύτη που σας «τρώει». Δείτε τι σημαίνει:
Όταν πετάει το μάτι σου…
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πετάρισμα του ματιού. Η πρώτη κάνει τον εξής διαχωρισμό: Αν «πετάει» το δεξί μάτι, θα ακούσεις ευχάριστα μαντάτα, ενώ αν «πετάει» το αριστερό δυσάρεστα. Η άλλη εκδοχή, κατ’ αντίστοιχο τρόπο, προβλέπει πως κάποιον θα δεις σύντομα, ενώ αν ο διπλανός σου μαντέψει σωστά ποιο από τα δύο σου μάτια πεταρίζει, θα τον δείτε μαζί.
Όταν σε τρώει το χέρι…
Και πάλι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού: Αν σε τρώει το δεξί σου χέρι, θα κληθείς σύντομα να δώσεις χρήματα, ενώ αν έχεις μια ακατανίκητη επιθυμία να ξύσεις το αριστερό σου χέρι, η φαγούρα σημαίνει πως θα πάρεις χρήματα.
Όταν σε τρώει η μύτη…
Η κυρίαρχη θεωρία δεν είναι και τόσο… ευοίωνη, αφού προβλέπει ότι θα φας ξύλο. Υπάρχουν όμως και δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις: Ότι θα δεχθείς ενοχλητική επίσκεψη από πρόσωπο που δεν συμπαθείς, ή ότι κάποιος μιλά για σένα.
Όταν φταρνίζεσαι…
Κάποιος έχει την έγνοια σου. Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει όποιος είναι κοντά σε αυτόν που φταρνίζεται να λέει έναν τριψήφιο αριθμό, το άθροισμα του οποίου αντιστοιχίζεται σε ένα γράμμα του αλφάβητου, που είναι και το αρχικό εκείνου που «έχει την έγνοια σου». Παράλληλα, αν κάποιος φταρνιστεί την ώρα που κάποιος άλλος μιλά, ο τελευταίος λέει την αλήθεια.
Όταν βουίζει το αυτί σου…
Ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα μάτια: Σημαίνει ότι θα ακούσεις σύντομα νέα, και αν ο διπλανός σου μαντέψει σωστά ποιο από τα δύο σου αυτιά βουίζει, θα τα ακούσετε μαζί.
Όταν δαγκώνεις κατά λάθος τη γλώσσα σου…
Πιθανότατα κάποιοι μιλούν άσχημα για σένα. Στην αντίστροφη περίπτωση, το δάγκωμα της γλώσσας χρησιμεύει ως αποτρεπτικό του κακού: Η προτροπή «δάγκωσε τη γλώσσα σου» γίνεται για να αποτραπεί το κακό.
Όταν χυθεί ο καφές…
Θεωρείται σημάδι καλοτυχίας και προοιωνίζει… χρηματικό μπαξίσι. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση που πέσει κρασί στο τραπέζι – γι’ αυτό και αναφωνούμε «γούρι». Μην προσπαθήσετε να το κάνετε επίτηδες, όμως, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύουν οι προβλέψεις.
Όταν σε τρώει η πατούσα του ποδιού…
Θα κάνεις δρόμο, είτε αυτό σημαίνει μεγάλο ταξίδι, είτε δύσκολη διαδρομή στη ζωή σου το επόμενο διάστημα.
Όταν έχεις φαγούρα στην πλάτη…
Θα έχεις, δυστυχώς, τα ίδια αποτελέσματα με την φαγούρα στη μύτη: Σε περιμένει… ξύλο.
Όταν σπάσει καθρέφτης…
Θα έχεις επτά χρόνια γρουσουζιά. Αυτή η ιδέα επικράτησε, είτε επειδή κάποτε οι καθρέφτες ήταν τόσο ακριβοί ώστε αν κανείς τους έσπαγε, θα έπρεπε να δουλεύει πολλά χρόνια για να αποκτήσει έναν καινούριο, είτε επειδή θεωρείται κακό σημάδι για την ψυχή, η οποία “ως γνωστόν”, καθρεφτίζεται στο είδωλο, και όταν σπάσει ο καθρέφτης παγιδεύεται. Υπάρχουν όμως και “γιατρικά” για να προληφθεί η κακοτυχία, όπως το να καλύψει κανείς με χώμα ή σκόνη τα σπασμένα γυαλιά, ώστε να μην αντικατοπτρίζουν πια τίποτα.