Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου με την οποία καθορίζονται οι υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι με το νέο τρόπο ασφάλισης που εφαρμόστηκε με την είσοδο του 2017, έχουν ετησίως απώλεια από τα εισοδήματά τους της τάξης του 59% έως και 92%, ενώ παράλληλα υπόκεινται, στην πράξη, σε διπλή φορολογία.
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 61502/3399/30-12-2016 απόφαση υφυπουργού Εργασίας προσδιορίστηκε η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1.1.2017.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κ.λπ., καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος,
Όμως, για το 2017 επειδή προβλέπεται ως βάση υπολογισμού το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (κάτι που φυσικά δεν έχει γίνει), ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2015.
Ως μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του οικείου φορολογικού έτους δια του 12.
Η εισφορά 20% θα καταβάλλεται κάθε μήνα με βάση το 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Αν για παράδειγμα ένας αυτοποσχολούμενος έχει δηλώσει καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ το 2015, θα καταβάλλει εισφορά 500 ευρώ κάθε μήνα (20% πολλαπλασιασμένο 1/12 των 30.000 ευρώ που μας κάνει 500 ευρώ).
Πάντως δεν αποκλείεται οι εισφορές για το δεύτερο 6μηνο του 2017 να καθοριστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016 εφόσον έχουν εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις.
Τώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Εργασίας είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα εμποδίζει τους γιατρούς ελευθέρους επαγγελματίες από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του γιατρού, κατά τρόπο που θίγει τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισής, ενώ την ίδια στιγμή είναι αντίθετη στην προστασία της περιουσίας που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.
Παράλληλα, οι γιατροί της Αθήνας σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αποστερούν από τους γιατρούς (αλλά και από τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες όπως είναι δικηγόροι, μηχανικοί, κ.λπ.) ένα μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους από την εργασία τους, που ανέρχεται σε ποσοστό από 59% έως και 92%.
Ουσιαστικά υπογραμμίζουν οι γιατροί ότι οι νέες υψηλές εισφορές επιβάλουν νέο πρόσθετο φόρο σε εισοδήματα τα οποία ήδη φορολογούνται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος. Έτσι, η κατ΄ επανάληψη φορολογία του ίδιου αντικειμένου είναι αντίθετη στην αρχή της φορολογικής ισότητας.