Τα πιο αγαπημένα και φτηνά πιάτα γίνονται όλο και πιο απρόσιτα.
Το 2021 μια πίτα με σουβλάκι κόστιζε περίπου 2,5 ευρώ στη χώρα μας και σήμερα αρχίζει και «τσιμπάει» τα 4 ευρώ. Πλέον, και στις ΗΠΑ φαίνεται ότι η δική τους «πίτα» έχει την ίδια μοίρα.
Στο Ντένβερ του Κολοράντο, ένα τσίζμπεργκερ με μπέικον κοστίζει σχεδόν 16 δολ., ενώ το 2018 ήταν λίγο παραπάνω από 10 δολ..
Αυτή είναι η τιμή που επεφύλαξε στο πιο δημοφιλές αμερικανικό πιάτο, το ελληνικό συνοικιακό ταχυφαγείο Chef Zorba’s Restaurant στο Ντένβερ.
Το ίδιο μπέργκερ σε ένα άλλο ανεξάρτητο ταχυφαγείο, το Johnny Roger, κοστίζει τώρα 12,50 δολάρια, από 8,50 δολ. όταν άνοιξε το εστιατόριο το 2018.
Όπως αναφέρει κεντρικό δημοσίευμα της The Wall Street Journal, τα αμερικανικά εστιατόρια μετά την πανδημία του κορονοϊού διαπιστώνουν ότι τα παραδοσιακά οικονομικά τους δεν τα πάνε καθόλου καλά. Αφού προσπάθησαν να επιζήσουν στη διάρκεια της καραντίνας, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων υπέμειναν το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τον Ιανουάριο του 2024, οι τιμές για τα τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Επίσης, τα ανεξάρτητα εστιατόρια λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη, λένε οι ιδιοκτήτες, στριμωγμένα μεταξύ της κλιμάκωσης του κόστους μισθοδοσίας και της μειωμένης υπομονής των πελατών στο μπαράζ ανατιμήσεων στον τιμοκατάλογο.
Οι μισθοί των σερβιτόρων, των βοηθών σερβιτόρων και των μαγείρων θα αυξηθούν σε πολλά εστιατόρια φέτος, με 22 πολιτείες να αυξάνουν ήδη από τον Ιανουάριο τον κατώτατο μισθό για τους ωρομίσθιους.Έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές.
Το κόστος εργασίας του Johnny Roger είναι αυξημένο κατά περίπου 25% από το 2019, αλλά οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα. «Οι υπάλληλοί μας βρίσκονται ακριβώς στα όρια της φτώχειας» αναφέρει ο υπεύθυνος.
Το Chef Zorba’s Restaurant λειτουργεί από το 1979, όπου οι τακτικοί πελάτες παραγγέλνουν πίτες με γύρο, σούπα με κοτόπουλο και ρύζι και μπακλαβά. Με τις τιμές του να αυξάνονται κατά 8% από τα επίπεδα του 2019, ορισμένοι τώρα γκρινιάζουν όταν βλέπουν τον λογαριασμό.
Οι φόροι ακίνητης περιουσίας του εστιατορίου έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2019 και το κόστος ενέργειας 30%.
Οι μικροί ζορίζονται
Τα ανεξάρτητα εστιατόρια είναι λιγότερο ικανά να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να κάνουν εκπτώσεις. Έτσι, περίπου 4.590 περισσότερα ανεξάρτητα εστιατόρια έκλεισαν από ό,τι άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς της βιομηχανίας τροφίμων Datassential.
Το κόστος εργασίας αυξάνεται ταχύτερα και περισσότερο στα ανεξάρτητα εστιατόρια από ό,τι στην οικονομία συνολικά, με τα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης -όχι ταχυφαγεία δηλαδή- να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση της Gusto.
Ο Ed Doherty, υπεύθυνος των Applebee’s και Panera Bread, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης και κάποιες παμπ και wine bar, είπε ότι έπρεπε να αναδιαμορφώσει τα μενού των ανεξάρτητων καταστημάτων του για να μειώσει το κόστος τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η αλυσίδα εστιατορίων του, είχε υγιή περιθώρια κέρδους.
«Αυτό είναι το πλεονέκτημα του να είσαι με τους Applebee’s και Panera», είπε. «Είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε τις τιμές καλύτερα από ό,τι μπορεί να το κάνει ένας ανεξάρτητος».
Όταν η ιδιοκτήτρια του Chef Zorba’s, η Karen LuKanic το εστιατόριο από τους Έλληνες ιδιοκτήτες δεύτερης γενιάς το 2018, στην περιοχή της υπήρχαν άλλα 17 εστιατόρια στην περιοχή του Ντένβερ. Μόνο οκτώ απομένουν, είπε.
«Οι πελάτες δεν πρόκειται να σας έρθουν εάν χρεώνετε 14, 15 ή 16 δολ. για ένα μπέργκερ» λέει ο υπεύθνος του Johnny Roger. Φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όταν φερ΄πείν, έχει παρατηρηθεί μείωση του τζίρου στα ψητοπωλεία της Αττικής έως 30%.
tanea.gr