Αεικίνητος, ζωηρός, γλεντζές, μοντέρνος, με πηγαίο χιούμορ και θαυμαστή προσαρμοστικότητα στις εποχές και τις καταστάσεις. Με μία λέξη; Ολοζώντανος! Αυτός ήταν ο Κώστας Βουτσάς. Ένας άνθρωπος που λάτρευε τη ζωή και δεν τη χόρταινε. Παράλληλα, ήταν ένας σταρ με όλη την έννοια της λέξης.
Δεν έφτασε τυχαία στην κορυφή. Πέραν του ταλέντου του, ο αξέχαστος ηθοποιός δούλευε πολύ και δεν άργησε να δικαιωθεί. Τον βοήθησε και το μυαλό του. Ο μικρός Σαββόπουλος, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, αντάλλαζε τσιγάρα με Άγγλους αιχμαλώτους την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Έδινε πολλά και κακής ποιότητας, έπαιρνε διάσημες μάρκες για να πουλήσει σε εύπορους.
Αργότερα έγινε τσιλιαδόρος σε παπατζήδες, υπό τον φόβο της αστυνομικής επέμβασης και της σύλληψης. «Παιδί μου μην σε πιάσουν και σε πάνε στη φυλακή, γιατί όλοι θα πουν ότι ο γιος του κομμουνιστή είναι αλήτης», του είχε πει η μητέρα του. Αναγκάστηκε να βγει από νωρίς στην πιάτσα, επειδή ο οδοποιός πατέρας του νόσησε από φυματίωση.
Αυτή η ασθένεια, τα δεινά της Κατοχής και η μάχη για επιβίωση, συνέθεσαν τον χαρακτήρα του Κώστα Βουτσά. Τον βοήθησαν πολύ στη μετέπειτα πορεία του. Από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι τα γεράματα που πέρασε ουκ ολίγες περιπέτειες με την υγεία του.
Είναι η ώρα να μπει στην εξίσωση η κόρη του, η Σάντρα, επειδή συνδέεται με τον τίτλο του θέματος. Έχει αναφερθεί αρκετές φορές στον αείμνηστο πατέρα της. Ενίοτε προχωρά και σε αποκαλύψεις.
«Όταν θύμωνε, τρέμανε όλοι. Ήταν πολύ δουλευταράς, πολύ τελειομανής στη δουλειά, επαγγελματίας. Στην πρόβα πήγαινε πρώτος απ’ όλους και έφευγε τελευταίος. Πάντα διαβασμένος και γενικότερα έτσι ήταν σαν άνθρωπος», είχε πει σε εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τον ίδιο μήνα του 2021, η Σάντρα Βουτσά είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα “Espresso”, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους διάσημους γονείς της. Η μητέρα της, η Έρρικα Μπρόγερ, «έφυγε» στις 5 Ιανουαρίου 2020 και ο πατέρας της λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Διπλό το πένθος…
Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν ο Κώστας Βουτσάς ως μπαμπάς, απάντησε: «Ήταν ο κλασικός καλός Έλληνας μπαμπάς, όπως τον έχουμε στο μυαλό μας. Ήταν πάντοτε κοντά μου. Παρόλο που χώρισαν με τη μητέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρή, ερχόταν κάθε μέρα σπίτι να φάμε μαζί, να με διαβάσει. Πηγαίναμε οι δυο μας βόλτες, σε παραστάσεις, εκδηλώσεις, ενώ είχαμε γυρίσει και όλα τα εστιατόρια της Αττικής – μην σου πω και της Ελλάδας.
Του άρεσε το καλό φαγητό του πατέρα μου. Μάλιστα, μου εξηγούσε καθετί που τρώγαμε και μου έδινε να δοκιμάσω τα πάντα για να αποφασίζω έτσι αν κάτι μου άρεσε ή όχι. Επίσης, ήταν πολύ αυστηρός, ειδικά μέχρι τα 16 μου. Η μητέρα μου ήταν πιο άνετη. Ήθελε βέβαια να ξέρει πού βρίσκομαι και με ποιους ανά πάσα στιγμή».
Έπειτα η Σάντρα Βουτσά ρωτήθηκε αν είχε κάνει κάποια σκανδαλιά που να είχε εξοργίσει τον πατέρα της. Η απάντηση; Απίστευτη! Ιδού: «Να τον εξοργίσει όχι, αλλά θυμάμαι κάτι χαριτωμένο που μου είχε κάνει, επειδή είχε ανησυχήσει. Ήμουν κοντά στα 16 και είχα λυσσάξει να μου πάρει μηχανάκι. Μου το αγόρασε, λοιπόν, με την προϋπόθεση να κυκλοφορώ μόνο στο Παλαιό Ψυχικό, άντε και στο Καβούρι, όπου πηγαίναμε τα καλοκαίρια. Είχαμε εκεί ένα εξοχικό και σε απόσταση περίπου 10 λεπτών βρισκόταν το εξοχικό όπου έμεναν τότε ο πατέρας μου με τη δεύτερη γυναίκα του.
Ένα βράδυ είχα καθίσει παραπάνω μαζί τους και θέλησε να με συνοδεύσει σπίτι. Εγώ πήγαινα μπροστά με το μηχανάκι κι εκείνος πίσω με το αυτοκίνητο. Έκανα όμως διάφορες αηδίες στον δρόμο, ψιλοέτρεχα, έπαιρνα τις στροφές ανοιχτά.
Δεν μου το σχολίασε εκείνη τη στιγμή. Δύο μέρες μετά, όμως, βγαίνω από το σπίτι και το μηχανάκι είχε κάνει φτερά! Τον παίρνω τηλέφωνο. ‘Δεν ξέρω τίποτα’, μου λέει. ‘Με κλέψανε!’ φωνάζω εγώ με κλάματα. Φαντάσου, πήγαμε μαζί στο αστυνομικό τμήμα, δηλώσαμε την κλοπή και εννιά χρόνια μετά, στα 25 εγώ, μου αποκάλυψε πως το είχε πάρει εκείνος. ‘Σιγά μην σε άφηνα να οδηγείς σαν καμικάζι’, μου είχε πει. Είχε ενημερώσει, μάλιστα, με τρόπο και τους αστυνομικούς τότε, χωρίς να το καταλάβω».
Ο Κώστας Βουτσάς έκανε ένα σωρό «τρέλες» στις ταινίες και στην πραγματικότητα. Σε θέματα ασφαλείας, όμως, δεν έπαιζε. Χάρη στην κόρη του αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και έχει μεγάλη αξία.
Πηγή: menshouse.gr