Εν μέσω πανδημίας οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολό τους. Οι αποδόσεις των εντόκων στις μικρές περιόδους από έξι μήνες και κάτω η απόδοση είναι αρνητική, ενώ τα ομόλογα διάρκειας κάτω των 20 ετών έχουν απόδοση πλέον κάτω του 1%, κάτι που ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.
Έτσι λοιπόν μετά τα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 10ετές χθες βρέθηκε στο 0,768% και το 5ετές στο 0,14%, ενώ για πρώτη φορά στη δευτερογενή αγορά το 20ετές έχει απόδοση χαμηλότερη του 1%, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της σχέσης του ελληνικού δημοσίου με την επενδυτική κοινότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για το 15ετές ομόλογο.
Η συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι προσδοκίες για επέκταση του QE Πανδημίας τόσο σε μέγεθος όσο και σε διάρκεια, οδηγούν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων με το spread μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών να υποχωρεί προς τις 130 μονάδες βάσης.
Πιο αναλυτικά, στις συναλλαγές της Τρίτης η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ στο 0,767%. Η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί στο 0,146%, του 15ετούς στο 0,908%, του 20ετούς στο 0,978% και του 25ετούς στο 1,114%.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της ετυμηγορίας των οίκων αξιολόγησης S&P και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ στις 6 Νοεμβρίου ακολουθεί η Moody’ s και στις αρχές Δεκεμβρίου ο ευρωπαϊκός οίκος Scope.
Λίγο μετά ή λίγο πριν τοποθετείται η νέα προσπάθεια για έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, από την οποία εκτιμάται ότι θα αντληθούν περί τα 2 – 3 δισ. ευρώ. Αυτή θα είναι και η τελευταία έκδοση για το 2020.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι ήδη με το δάχτυλο στην σκανδάλη και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που απορρέει από τα επιτόκια, αλλά και από τις εκθέσεις των δανειστών για την ελληνική οικονομία, γεγονότα που δείχνουν ότι οι αγορές πλέον εμπιστεύονται περισσότερο την χώρα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι ανάγκες για στήριξη της οικονομίας και κατά συνέπεια τα ελλείμματα για εφέτος και του χρόνου, θα χρηματοδοτηθούν σε σημαντικό βαθμό από νέες εκδόσεις, ομολόγων και εντόκων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2021 οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα διαμορφωθούν στα επίπεδα 11 δισ., ενώ οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα φτάσουν τα 13 δισ. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκδόσεις εντόκων έχουν γίνει με αρνητικό επιτόκιο.
Επενδυτική αξιολόγηση
Πριν την έλευση της πανδημίας στόχος της κυβέρνησης ήταν το 2021 να αποκτήσει η χώρα επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, κάτι που βέβαια πήρε παράταση και ίσως δεν είναι στο τραπέζι πλέον, λόγω της πανδημίας. Όμως παραμένει βασική επιδίωξη. Έτσι εκτός από τις βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ικανοποιείται και μία άλλη επιδίωξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την συνεχή επαφή της χώρας με τις αγορές έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης
πηγή: newsit.gr