Ad imageAd image

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

Με περαιτέρω εργαλειοποίηση του «καλαθιού» του νοικοκυριού, τις τροποποιήσεις επί του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αλλά και την απειλή τσουχτερών προστίμων μέσα από μαζικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται το υπ. Ανάπτυξης να κλιμακώσει τις προσπάθειες του για τον περιορισμό του κύματος ακρίβειας. Μία «εξίσωση» δύσκολη, όπως δείχνουν οι ανησυχητικές εξελίξεις που αφορούν τα σιτηρά, το ελαιόλαδο και τα καύσιμα και όπως αναμένεται να πιστοποιήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μηνός Ιουλίου που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

-Advertisement-

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες των αλλαγών επί του ανώτατου περιθωρίου κέρδους με το οποίο θα μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις με βασικά αγαθά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σημειωτέον πως πλέον ως ανώτατο όριο θα λαμβάνεται το περιθώριο κέρδους που εμφάνιζαν οι επιχειρήσεις κατά την εκκαθάριση του 2021. Επίσης ως το τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού», επίσης με υπουργική απόφαση.

Για τα δύο θέματα συζήτησαν μεταξύ άλλων χθες ο υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας με το προεδρείο και εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) υπό τον κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς της αγοράς, περιλαμβανομένων και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Από τη χθεσινή συνάντηση και τις προτροπές του υπουργού Ανάπτυξης προς τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου διαφάνηκε πως έχουν κλειδώσει ήδη δύο αλλαγές στο «καλάθι». Το πρώτο είναι η ένταξη από τις αλυσίδες τουλάχιστον ενός επώνυμου προϊόντος ανά κατηγορία, όπου αυτό είναι εφικτό (πχ η Lidl δεν έχει σε όλες τις κατηγορίες επώνυμα προϊόντα) και το δεύτερο είναι η καθιέρωση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και δεύτερου σημείου πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «καλαθιού» του νοικοκυριού. Από εκεί και έπειτα στο «καλάθι» θα περιληφθούν και τα σχολικά είδη ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, κάτι ωστόσο που ήταν ήδη γνωστό με βάση τις νομοθετικές διατάξεις που πέρασαν πρόσφατα με το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

- Advertisement -

«Ο αντίπαλος είναι κοινός, είναι ο σκληρός πληθωρισμός», σημείωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση στο newmoney ο γεν. διευθυντής της ΕΣΕ κ. Απόστολος Πεταλάς. Το οργανωμένο λιανεμπόριο πάντως, όπως εξηγούσε, θεωρεί πως το «καλάθι» πλέον δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση ενώ και τα πραγματικά περιθώρια κέρδους των Σούπερ Μάρκετ έχουν πιεστεί φέτος σε επίπεδα που πολλές αλυσίδες «φλερτάρουν» με ζημιές. «Το λιανεμπόριο όμως συνεργάζεται. Δεν είμαστε δογματικοί. Υφίσταται τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με τον καταναλωτή. Θα θέλαμε λοιπόν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να συμβαδίσουν και οι εισαγωγείς και οι βιομηχανίες», σημειώνει ο κ. Πεταλάς.

Οι αλλαγές στο «καλάθι» αναμένονται ως το τέλος του μήνα, ωστόσο η υπουργική απόφαση τις προσεχείς ημέρες για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, θα αποτελέσει το πρώτο «όπλο» στην προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος των ανατιμήσεων που καλά κρατεί κυρίως στα τρόφιμα και στα ατομικά είδη υγιεινής, κατηγορίες που όμως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών

Όπως σημειώνουν πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα συνοδευτεί με ένα κύμα σαρωτικών ελέγχων στην αγορά. Μάλιστα προειδοποιούν για «τσουχτερά πρόστιμα», όπως έγινε στις πρόσφατες περιπτώσεις των αλυσίδων που διαπιστώθηκε να παραβιάζουν τις διατάξεις που προφυλάσσουν τον καταναλωτή από φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων.

Ποιοι θα ελεγχθούν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) έχει πάρει εντολή να δώσει προτεραιότητα σε ελέγχους στις εισαγωγικές εταιρείες, κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι των διαφορών που υπάρχουν στην τιμολόγηση των ίδιων προϊόντων σε τρίτες αγορές και αν υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού περιθωρίου κέρδους. Κάτι που εντοπίζεται κυρίως στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και οικιακού καθαρισμού, αν και, όπως είχε καταδείξει πρόσφατο ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», υφίσταται και στο κομμάτι των τροφίμων, ειδικά των σνακ.

Σχεδόν παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα σφίξει ο ελεγκτικός κλοιός και στις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες εξακολουθούν και σήμερα να στέλνουν νέους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ με ανατιμήσεις που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αν και η διαδικασία ελέγχου της βιομηχανίας από τη ΔΙΜΕΑ είναι περισσότερο πολύπλοκη και ίσως πιο χρονοβόρα σε σχέση με αυτή που γίνεται στα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει παρατηρητήριο τιμών που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις διαφοροποιήσεις των τιμών, πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει, και μάλιστα πιο αποτελεσματικά μετά τον καθορισμό του Δεκεμβρίου του 2021 (από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ήταν πριν) ως ανώτατου ορίου για το περιθώριο κέρδους με το οποίο θα πωλούν τα προϊόντα τους οι βιομηχανίες.

-Advertisement-

«Τα στοιχεία υπάρχουν. Μιλάμε για σύγκριση πλέον με δύο χρήσεις, του ’21 και του ’22, που έχουν περαιωθεί, έχουν κλείσει, οπότε υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για τα καθολικά κόστη των επιχειρήσεων που θα παρέχονται στον έλεγχο. Με μια απλή αποτίμηση των αποθηκών τους τα προηγούμενα δύο χρόνια και με τα στοιχεία του κόστους αγοράς σήμερα είναι πολύ εύκολο να γίνουν συγκρίσεις και να βγουν αποτελέσματα», αναφέρουν αρμόδιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με νέα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να κάνουν ακόμα πιο διεισδυτικό τον έλεγχο των επιχειρήσεων αλλά και να επισπεύσουν χρονικά τις διαδικασίες.

Γενικά, τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν τα τελευταία χρόνια και το κύριο όπλο για περισσότερους και γρήγορους ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ σε σχέση με τον παλιό, παραδοσιακό επιτόπιο δειγματοληπτικό ή έπειτα από καταγγελίες έλεγχο των ελεγκτικών υπηρεσιών. Σήμερα η ΔΙΜΕΑ χρησιμοποιεί εφαρμογές πληροφορικής που δίνουν τη δυνατότητα να συλλέγει στοιχεία από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων κάνοντας γρήγορα και αυτόματα τις απαραίτητες συγκρίσεις τιμών και παρακολουθώντας την εξέλιξή τους. Οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση, αυτόματα «σηκώνει σημαιάκι» για εις βάθος επιτόπιο έλεγχο.

Αναβάθμιση όμως προγραμματίζεται και για την εφαρμογή e-Καταναλωτής, ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια στους καταναλωτές για τις τιμές στα βασικά αγαθά που προσφέρουν τα σούπερ μάρκετ, αλλά και εργαλεία για συγκρίσεις τιμών, ιστορικό τιμών κ.ο.κ. Κάτι που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Η εφαρμογή μάλιστα αναμένεται να εργαλειοποιηθεί απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να «επιβραβεύει» τις εταιρείες που προχωρούν σε μόνιμες μειώσεις τιμών. Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στους εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ ο κ. Σκρέκας πρόθεση του είναι να προβάλλονται τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωσημεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Συνεχίζονται οι πληθωριστικές αυξήσεις

Βέβαια η τιθάσευση της ακρίβειας, ακόμα και με το μπαράζ των ελέγχων, είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα και μια μεγάλη πρόκληση κυρίως λόγω του εύρους των ανατιμήσεων που συνεχίζονται να γίνονται παρά το γεγονός ότι τα κόστη ενέργειας έχουν υποχωρήσει, όπως επίσης και οι τιμές πρώτων και δευτερευουσών υλικών (συσκευασίες, μπουκάλια κ.λπ.).

Επίσης οι ανησυχητικές εξελίξεις γύρω απ’ τα καύσιμα, τα σιτηρά και το ελαιόλαδο δημιουργούν συνθήκες ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα όχι μόνον στα τρόφιμα, αλλά σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να προκαλέσει, τέλος, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Σημειωτέον πως η τιμή της απλής αμόλυβδης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 4,56% (στο 1,945 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή πανελλαδικά στις 31 Ιουλίου, από 1,863 ευρώ/λίτρο την 1η Ιουλίου) και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 5% (σε 1,658 ευρώ/λίτρο στις 31 Ιουλίου από 1,579 ευρώ/λίτρο στις 31 Ιουλίου).

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη κατά 40% στην ΕΕ, γεγονός που ωθεί υψηλότερα τις τιμές.

Τέλος οι τιμές των σιτηρών, που δέχθηκαν ένα αρχικό «σοκ» με την αποχώρηση της Ρωσίας απ’ τη συμφωνία για το σιτάρι, αποτελούν παράγοντα ανησυχίας αλλά και… κερδοσκοπίας όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος των αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος μιας και κάποιες αλευροβιομηχανίες ζητούν νέες αυξήσεις.

newsmoney.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *