Mε λουκέτο απειλούνται οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη λειτουργία 4.500 δομών αντιμετώπισης της φτώχειας και ακόμη είναι… θολό το μέλλον τους, καθώς η κυβέρνηση προωθεί νέο σχέδιο, το οποίο… σχεδόν καταργεί τις υπηρεσίες.

Ένα σύνολο 118.000 άπορων και ανασφάλιστων πολιτών, που στηρίζονται από αυτές τις δομές, όπως και 850 εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας, δεδομένου ότι στις 30 Ιουνίου λήγει και η παράταση στη λειτουργία των δομών ενάντια στη φτώχεια, που στήθηκαν στους Δήμους. Από τους 118.000 υποστηριζόμενους, οι 4.500 είναι στη Θεσσαλονίκη.

Πόροι για να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, γεγονός που απειλεί κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια, κέντρα υποδοχής, υπνωτήρια αστέγων, ακόμη και λαχανόκηπους με λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι θα δοθεί νέα παράταση στα προγράμματα μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται αυτές οι δράσεις, κάτι όμως που αποκλείει η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα, η εκπρόσωπος της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, είπε ότι μετά την τελευταία παράταση εννέα μηνών δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση των προγραμμάτων. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό και ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για περαιτέρω παράταση. «Ωστόσο το υπουργείο εξετάζει το θέμα και δεν αδιαφορεί», δήλωσε…

Η κ. Κάιλα δεν παραδέχτηκε ότι θα μπει λουκέτο στις δομές και παρουσίασε το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, που όπως τόνισε είναι ενταγμένες στο νέο ΕΣΠΑ και τις διαδικασίες θα τις αναλάβουν οι Περιφέρειες, σε συνεννόηση με το υπουργείο. Δε διευκρίνισε πάντως πότε αυτό θα γίνει.

Δήμαρχοι που έδωσαν το «παρών» τόνιζαν ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει στις αρχές του 2017, λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, ενώ και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στις δομές, Δημήτρης Κνης, εξέφρασε την ανησυχία του επειδή μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Είπε πάντως ότι για τους εργαζόμενους τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας για τη μοριοδότηση των θέσεων εργασίας, ώστε να καλυφθούν από αυτούς τους ανθρώπους οι θέσεις του νέου προγράμματος.

Σήμερα λειτουργούν 4.460 τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα και με την αναδιάρθρωση του υπουργείου ακόμη και στο νέο τοπίο προβλέπεται συρρίκνωση. Το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, που θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης και θα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, όπως λένε οι δήμαρχοι.

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζήτησε όχι κατάργηση, αλλά διεύρυνση των συγκεκριμένων δομών και ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας τους στους δήμους.

Πηγή: http://www.voria.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *