Με «αξιοποίηση» των απορριμμάτων τροφίμων και τη δωρεάν διάθεση ληγμένων τροφίμων σκοπεύει η ΕΕ να περιορίσει τη σπατάλη στα τρόφιμα και να εξασφαλίσει τροφή σε ευάλωτες ομάδες εν όψει της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης!
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από πρόσφατη απάντηση της επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη προς τον Λιθουανό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Bronis Ropė, σχετικά με την αντιμετώπιση του φάσματος της πείνας, που ήδη απειλεί την ΕΕ.
Στην ερώτησή του ο Λιθουανός ευρωβουλευτής σημείωνε ότι, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ γίνεται όλο και πιο επείγουσα προτεραιότητα, καθώς και ότι η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτεί όχι μόνο εθελοντικές πρωτοβουλίες και δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη-μέλη, αλλά και νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εξέφραζε δε την άποψη ότι μια λύση είναι οι αλυσίδες λιανικής να δωρίσουν προϊόντα τροφίμων που λήγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν τις ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σημείωνε ότι, καθώς τα τρόφιμα γίνονται πιο ακριβά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτούς τους Οργανισμούς για βοήθεια.
Στην απάντησή της η επίτροπος Κυριακίδη αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν σκοπεύει, σε αυτό το στάδιο, να υποχρεώσει τους λιανοπωλητές να δωρίζουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, παραδέχεται όμως πως η Κομισιόν απεργάζεται σχέδιο περιορισμού και «αξιοποίησης» των απορριμμάτων τροφίμων.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της επιτρόπου:
Απάντηση της κ. Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (24.8.2022):
Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων απαιτούνται στοχευμένα μέτρα και δράσεις για αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων, που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνική κατάσταση.
Ενώ η Κομισιόν δεν σκοπεύει, σε αυτό το στάδιο, να καταστήσει υποχρεωτικό για τους λιανοπωλητές να δωρίζουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, έχει επιδιώξει ενεργά τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων ως αναπόσπαστο μέρος των δράσεων της ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων από την υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας του 2015, ιδίως μέσω της έγκρισης των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη δωρεά τροφίμων.
Η αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, και στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων καλεί τα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν τη δωρεά τροφίμων και άλλη αναδιανομή για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει στόχους σε επίπεδο ΕΕ για μείωση των απορριμμάτων τροφίμων έως το τέλος του 2023, κάτι που θα κινητοποιήσει περαιτέρω τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.
Σύμφωνα με την ιεραρχία των απορριμμάτων, η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων είναι συνήθως το πρώτο βήμα σε οποιοδήποτε εθνικό πρόγραμμα πρόληψης της σπατάλης τροφίμων.
Η αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα καλεί, επίσης, τα κράτη-μέλη να παράσχουν κίνητρα για την εφαρμογή της ιεραρχίας των απορριμμάτων, με φορολογικά κίνητρα για δωρεά τροφίμων που αναφέρονται ως παράδειγμα.
ΠΗΓΗ-ZOUGLA.GR