Μαζικές κοπές δέντρων γίνονται στη Χαλκιδική, μετά τα την ακραία κακοκαιρία, που έπληξε την περιοχή. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει προσπάθειες να απομακρύνει τα δέντρα που έριξαν οι σφοδροί άνεμοι από όλα τα κοινωφελή και κοινόχρηστα δίκτυα αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, ενώ σε δεύτερο χρόνο προσπαθεί να βοηθήσει και στους καθαρισμούς δέντρων από ιδιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες.
«Είναι πάρα πολλά τα δέντρα που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν, πρέπει να είναι χιλιάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, «προχωρά και η διαδικασία της ανακύκλωσης και διαχείρισης όλων εκείνων των ογκωδών αντικειμένων που συγκεντρώνονται, ώστε να κατευθυνθούν σε συστήματα διαχείρισης άμεσα για να μην εμποδίζουν και μολύνουν και το περιβάλλον». Ανέφερε, δε, ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Προποντίδας.
Επιπλέον ξεκίνησαν οι καθαρισμοί ρεμάτων από φερτές ύλες προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμυρών. «Ήδη ξεκίνησε το σχετικό έργο η Περιφέρεια σε όλα τα δίκτυα της Χαλκιδικής και στα ρέματα στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου και Προποντίδας», είπε. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της οριοθέτησης της περιοχής τόνισε: «είχαμε στείλει ήδη τα έγγραφα στο υπουργείο για να οριοθετηθεί η περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις στους πολίτες με την απόφαση των υπουργών».
Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση επιτροπών ελέγχου, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε πληγείσες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, λόγω των φυσικών καταστροφών.
Εργασίες αποκατάστασης και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε, σήμερα, την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τη διάθεση προσωπικού, οχημάτων και μηχανημάτων προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία της 15ης, 16ης και 17ης Ιουλίου στην περιοχή.
«Τις ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική σημειώθηκαν ζημιές και στην Πιερία, όπου υπήρξαν πτώσεις δέντρων, λόγω του ισχυρού ανέμου. Καθώς τα φαινόμενα ήταν μικρότερης έντασης από τη Χαλκιδική δεν έγιναν τόσο γνωστά τα προβλήματα που προέκυψαν, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έγιναν κοπές δέντρων, αποκαταστάσεις πρανών και καθαρισμοί σε οδικά δίκτυα και ρέματα.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» δήλωσε θετικός στην εκτέλεση των έργων εφόσον γίνουν οι άμεσες αποκαταστάσεις και όχι τεχνικά έργα.
Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω», τόνισε ότι το θέμα της πολιτικής προστασίας δεν μπορεί πια να περιορίζεται στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων των έκτακτων καιρικών φαινομένων και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στους τομείς της πρόβλεψης, της πρόληψης και της έγκαιρης προειδοποίησης
πηγή : thetoc.gr