Εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο ορατό μέλλον θα είναι η συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.
Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει επαναφέρει το σύνολο των προκλητικών της επιδιώξεων στο τραπέζι τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση, προκειμένου να πείσει τον Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει να φέρεται ως διεθνής ταραξίας και να ακολουθεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του, όπως πηγάζουν από τις συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο.
Στις 16.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα θέματα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, στα γενικότερα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Και θα τονίσει την ανάγκη να επανέλθει κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στην περιοχή. «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη μιλώντας σε συνεργάτες του. Πάντως, οι ελπίδες της ελληνικής πλευράς δεν είναι μεγάλες καθώς η Τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα τονίζει στον συνομιλητή του ότι το συμφέρον της χώρας του είναι να συνεργάζεται με τους γείτονες και τους εταίρους της.
Ειδικότερα, μιλώντας για τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση. «Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι η άκυρη συμφωνία». Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».
Όπως είπε, «το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη». «Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας». «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα, θεώρησε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας». «Μπορεί να υπήρξε ένα μπέρδεμα ως προς τις ημερομηνίες», είπε σχετικά το ζήτημα που προέκυψε με το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Συνεργασίας με την Τουρκία και συμπλήρωσε πως «οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει θέμα παγώματος των Μέτρων. Ποτέ δεν υπήρξε καμία συζήτηση που να απασχολεί την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε. Όσο αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση. «Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ενημέρωση, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε σχετικά.
Πηγή: hellasjournal.com