Η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εκλογές δεν κρίνονται συνήθως από την ιδεολογική τοποθέτηση, τα συναισθήματα και τις απόψεις και τα γενικότερα πολιτικά πράγματα των ψηφοφόρων.
Τι είναι εκείνο λοιπόν που κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών; Με ποια κριτήρια αποφασίζει τελικά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων;
Τα πράγματα είναι απλά. Με βάση τις απαντήσεις που δίνουν στα διλήμματα που τους τίθενται προεκλογικά. Και αυτό είναι εν τέλει που εξηγεί τις μετακινήσεις μεγάλων μαζών ψηφοφόρων από μία παράταξη σε άλλη.
Δείτε για παράδειγμα τις εκλογές του 1974. Στο δίλημμα ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας μας, μετά τη δικτατορία, οι πολίτες απάντησαν ο Καραμανλής και του έδωσαν 54%.
Στις εκλογές του 1981, στο δίλημμα συνέχιση της πορείας με την ίδια κυβέρνηση η αλλαγή οι πολίτες απάντησαν Παπανδρέου και του έδωσαν 48%.
Προφανώς όσοι ψήφισαν Καραμανλή το 1974 δεν ήταν δεξιοί ούτε όσοι ψήφισαν Παπανδρέου το 1981 ήταν σοσιαλιστές. Στα διλήμματα που τους τέθηκαν απάντησαν ψηφοφόροι, πέρα από ιδεολογική τοποθέτηση και πολιτική άποψη.
Σήμερα που μιλάμε, 40 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν ήδη εμφανιστεί στον ορίζοντα τα βασικά διλήμματα. Και ασφαλώς αναφέρομαι στις δύο κυρίαρχες παρατάξεις την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σταθερή πορεία μπροστά, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία ή αλλαγή πορείας και δεύτερη φορά αριστερά όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το δίλημμα είναι ήδη στημένο μπροστά μας και περιμένει την απάντησή μας. Απάντηση που εν πολλοίς θα κρίνει και το αποτέλεσμα των ερχόμενων εθνικών εκλογών.
Βέβαια μέχρι τότε υπάρχουν κι άλλα διλήμματα που η απάντηση σε αυτά μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Ένα από αυτά, αφορά μόνο τα μέλη του πρώτου τμήματος του Αρείου πάγου. Έντεκα άνθρωποι δηλαδή όλοι και όλοι που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ.
11 άνθρωποι δηλαδή που καλούνται με την απάντησή τους στο δίλημμα που θα τους τεθεί να διαμορφώσουν επί της ουσίας το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις.
Δεν είναι και εύκολο να απαντάς σε τέτοια διλήμματα. Απόδειξη ότι ο μέχρι σήμερα πρόεδρος αυτού του τμήματος Τζανερίκος δεν το άντεξε και παραιτήθηκε.
Εμείς όμως, ως απλοί ψηφοφόροι δεν πρέπει να ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα και να παραιτούμαστε του δικαιώματός μας να απαντήσουμε στα διλήμματα των εκλογών.
Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι απλά δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωσή μας. Με την αποχή μας αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια των άλλων. Μας ρωτάνε που μας ρωτάνε μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη να μην απαντήσουμε.