Κάτοικοι και συγγενείς των 102 θυμάτων ρωτούν «γιατί;» – Συγκέντρωση και προσκλητήριο νεκρών το απόγευμα
«Με ένα ΓΙΑΤΙ που τριγυρίζει σαν μέλισσα μέσα στην καρδιά, στην ψυχή και στα χείλη μας, θα βρεθούμε για τρίτη χρονιά όλοι μαζί στο λιμάνι για να φωνάξουμε τα ονόματα αυτών που λείπουν. Για να ακούσουν πως δεν τους ξεχνάμε. Πως είμαστε εδώ και θα κάνουμε το καθήκον μας». Με αυτά τα λόγια, η κυρία Κατερίνα Μαλά, κάτοικος της περιοχής, συμπυκνώνει σε ανάρτησή της στο facebook το πλαίσιο και το περιεχόμενο της φετινής επετείου από την τραγωδία στο Μάτι. «Το δικό μας ΓΙΑΤΙ δεν είναι γενικό και αόριστο. Δεν ζητάει να του χτυπήσει κάποιος την πλάτη.
Το δικό μας ΓΙΑΤΙ είναι συγκεκριμένο και αμείλικτο» τονίζει και προσθέτει:
ΓΙΑΤΙ δεν έγινε καμία προσπάθεια να απομακρυνθούν οι πολίτες από τους οικισμούς.
ΓΙΑΤΙ δεν έγινε καμία προσπάθεια έστω, να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να αυτενεργήσουν για να προστατευθούν.
ΓΙΑΤΙ δεν ακούστηκε ούτε σειρήνα.
ΓΙΑΤΙ ο Αρχηγός ζητάει να θαφτούν τα στοιχεία.
ΓΙΑΤΙ ο εναέριος συντονιστής έρχεται στην περιοχή και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό επιχειρήσεων φεύγει.
ΓΙΑΤΙ το κέντρο δίνει εντολή να φύγει το ελικόπτερο που μόλις έχει φθάσει, για «άλλο συμβάν».
ΓΙΑΤΙ όσοι συνετέλεσαν στην καταστροφή επιβραβεύτηκαν.
Τρία χρόνια μετά οι κάτοικοι της περιοχής και οι συγγενείς των θυμάτων δεν ξεχνούν και διεκδικούν απαντήσεις. Για τη δικαίωση όσων χάθηκαν και εκείνων που έμειναν πίσω. Για μία ακόμη φορά θα συναντηθούν το απόγευμα στην εκδήλωση μνήμης, θα κρατήσουν ο ένας το χέρι του άλλου και θα ενώσουν τις φωνές τους για να πέσει φως στην ασύλληπτη τραγωδία που άφησε πίσω της 103 νεκρούς και περισσότερους από 30 εγκαμαυτίες.
Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη…
Κάποιες απαντήσεις δίνει η έρευνα της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος τη μελετά και, σύμφωνα και με το αίτημα του ανακριτή, θα την παραπέμψει στο δικαστικό συμβούλιο.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών θα κρίνει κατηγορίες, αν θα είναι κακουργήματα ή πλημμελήματα, καθώς ο κ. Μαρνέρης, ο ανακριτής της υπόθεσης, επιμένει για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες (σ.σ. εγκαυματίες) κατά συρροή. Δηλαδή, επιμένει και δίνει συνέχεια στα τρία αιτήματά του να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο με κακουργήματα.
Παιχνίδια εξουσία στο Πυροσβεστικό Σώμα…
Στο διαβιβαστικό του έγγραφο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο κ. Μαρνέρης περιγράφει ένα Πυροσβεστικό Σώμα όπου παίζονται παιχνίδια εξουσίας: ο Υπαρχηγός και ανώτεροι αξιωματικοί δεν ενημερώνουν ή παραπλανούν στον Αρχηγό την ώρα που αξιωματικοί στο πεδίο γυρίζουν πλάτη στις φλόγες!
Για να προστατέψουν τα γαλόνια τους και την μελλοντική τους εξέλιξη, σύμφωνα με τον ανακριτή. Περιγράφει ένα Πυροσβεστικό Σώμα όπου οι στρατηγοί δέχονται επιχειρησιακές εντολές από τον (τότε) Υπουργό Δημόσιας Τάξης (σ.σ. Νίκο Τόσκα) και δεν συζητούν με τον Πρωθυπουργό την ύπαρξη νεκρών, παρότι γνώριζαν από το απόγευμα.
Οπότε τα «ΓΙΑΤΙ» των κατοίκων γίνονται πιο συγκεκριμένα για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους. Κυρίως, όμως, γιατί ανώτεροι αξιωματικοί αρνήθηκαν να μεταβούν στο μέτωπο της φωτιάς; Γιατί ποτέ δεν έδωσαν εντολής προληπτικής απομάκρυνσης, όπως είχαν κάνει ελάχιστες ώρες νωρίτερα στην Κινέτα; Γιατί ο εναέριος συντονιστής εγκατέλειψε το πόστο του; Γιατί δεν αντικαταστάθηκε άμεσα; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα; Γιατί δεν έγινε άμεσα επιχείρηση διάσωσης σε ξηρά και θάλασσα;
Καταπέλτης το πόρισμα του Ανακριτή…
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεση η στάση των πυροσβεστών και των αρμοδίων της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας «δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνσης των πολιτών». Μάλιστα κατηγορεί συγκεκριμένους αξιωματικούς πως «βλέποντας την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς συνειδητά επέλεξαν να παραβιάσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και να μη συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης της απομάκρυνσης αλλά και στη συνέχεια της διάσωσης των πολιτών».
Μάλιστα, επισημαίνει πως «η απομάκρυνση των πολιτών ήταν δυνατή εφόσον γινόταν έγκαιρα και βάσει σχεδίου (όπως εξάλλου έγινε στην περίπτωσης της Κινέτας)» και αναφέρει τις προσπάθειες συγκάλυψης που ακολούθησαν: «Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων δε δίστασαν να προσπαθήσουν να επιχειρήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι κατά του πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσιου ο οποίος βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε».
Υπενθυμίζουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεση των απειλών και των προτροπών τους πρώην Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον πραγματογνώμονα να θάψει την υπόθεση. Η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ήδη την χρησιμοποίηση της ηχογραφημένης συνομιλίας ως έγκυρο μέρος της σχετικής δικογραφίας.