Μαραθώνια η συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο – Δεν τα βρίσκουν σε τίποτα οι πολιτικοί αρχηγοί

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Δύσκολο φαίνεται πως είναι να υπάρξει κάποια συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις απόψεις τους, οι οποίες αποδυναμώνουν το σενάριο να καταλήξει η σύσκεψη σε ένα βαρύνουσας σημασίας κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, 7 Μαρτίου.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, η σύσκεψη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το βράδυ, σε μια προσπάθεια να «γεφυρωθούν» οι διαφορές.

-Advertisement-

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα διαχωρισμός.

Παράλληλα, σε «αγκάθι» εξελίσσεται η στάση του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος επιμένει για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και αρνείται να συζητήσει για το προσφυγικό, αλλά και να υπογράψει μια κοινή ανακοίνωση -εάν υπάρξει.

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, επέμεινε στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τόσα αδιέξοδα, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο τραπέζι της σύσκεψης, ακόμα και αν δεν τεθεί το θέμα αυτό.

- Advertisement -

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν καφέ φάκελο στον οποίο περιέχονταν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ενόψει της Κρίσιμης Σύνοδου Κορυφής της Δευτέρας, ξεκίνησε και επίσημα δέκα λεπτά μετά τις 12. Πριν την έναρξη της σύσκεψης και μπροστά στους φωτογράφους δεν έλειψαν τα χαμόγελα και οι χειραψίες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον γιο του και βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριο Γεωργιάδη.leventis

Αμέσως μετά στο κτήριο μπήκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.mits_stavros

Τρίτος στο Προεδρικό Μέγαρο μπήκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και τέταρτος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με αυτοκίνητο.  fofi
Ακολούθησαν μετά από λίγα λεπτά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ηρώδου Αττικού και είχαν μια θερμή χειραψία.

koumotsakos-gerovasiliΤελευταίος έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις ελληνικές θέσεις, εν όψει της Συνόδου της Δευτέρας.  Οι προσδοκίες στο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της σημερινής σύναξης είναι εξαιρετικά χαμηλές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση, κυριώτατα η αξιωματική, δεν θα προσέλθει με πνεύμα συνεννόησης αλλά θα επιμείνει να κινείται στους ρυθμούς του σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ που ακολουθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού από το κυβερνών κόμμα.

Αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνηση δεν είναι στο κλίμα της συναίνεσης που αποζητά. Με αιχμή τη «διαφθορά» το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ μυρίζει μπαρούτι.  Είναι προφανές ότι η ταύτιση της Ν.Δ με τις χώρες του Βιζεγκραντ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση αλλά και τα διαρκή πλαγιοκοπήματα στη Συγγρού περί ταύτισης με τη διαφθορά, έχουν υπονομεύσει τη σημερινή διαδικασία. Από το Μαξίμου πάντως διαβεβαιώνουν ότι κύριο μέλημά τους είναι να προσέλθουν με θέσεις που θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ώστε η χώρα στη Σύνοδο της Δευτέρας να εμφανιστεί με αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και με αυτές τις διαφορές το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα «βγάλει» ένα κοινό ανακοινωθέν έστω με εξαιρετικά αόριστες αναφορές για το δέον γενέσθαι στη διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης. Άλλοι εκτιμούν πως το Συμβούλιο θα οδηγηθεί σε ναυάγιο ως εκ τούτου ούτε η από κοινού σύνταξη ενός αόριστου έστω ανακοινωθέντος θα καταστεί εφικτή.simvoulio1

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των κομμάτων τις θέσεις της κυβέρνησης επί των οποίων ζητεί τη συναίνεσή τους, όπως τις διατύπωσε χθες κατά τις από κοινού δηλώσεις του με τον πρόεδρο του ευρωπαικου Συμβουλίου D. Tusc και τις «επικύρωσε» το υπουργικό Συμβούλιο:

Διαχείριση του Προσφυγικού

-Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

-Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
-Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

Μετεγκατάσταση
-Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια:
-Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία
-Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *