Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 η ιστορική επέτειος της ΜΑΧΗΣ Της ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ηρώου των πεσόντων, στην Κοινότητα Μακρακώμης.
Στις 6 Οκτωβρίου 1943 ένας λόχος ΕΛΑΣιτών του 36ου Συντάγματος της ΧΙΙΙ Μεραρχίας απόκρουσε αποτελεσματικά επίθεση 700 ανδρών των Ες-Ες έξω από τη Μακρακώμη. Οι Γερμανοί με 71 αυτοκίνητα , 3 τάνκς , 4 αλυσιδοφόρα και 4 κανόνια , ξεκίνησαν για να πατήσουν το λίκνο του αντάρτικου , το Καρπενήσι. Οκτώ ώρες κράτησε η μάχη αυτή. τα γύρω υψώματα και η ίδια η Μακρακώμη ανασκάφτηκαν κυριολεκτικά από τα εχθρικά πυροβόλα και τους όλμους. Μα τελικά ο εχθρός δεν πέρασε. Αναγκάστηκε ηττημένος , με βαριές απώλειες να επιστρέψει στη Λαμία.
Οι λίγοι ΕΛΑΣίτες τους θέρισαν με το νέο οπλισμό που είχαν πάρει αφοπλίζοντας λίγες μέρες πριν τους Ιταλούς μετά τη συνθηκολόγησή τους. Η Θρυλική αντάρτισσα Θύελλα πολέμησε πλάι στους συντρόφους της παλικαρίσια και διακρίθηκε. Ο ΕΛΑΣ στη μάχη αυτή είχε ένα νεκρό το Β. Δροσίνη. Επέτειο αυτής της μάχης γιορτάζουν οι Μακρακώμιτες κάθε χρόνο στις 6 Οκτωβρίου στο χώρο του Ηρώου όπου γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο των νεκρών του πολέμου 1940-41.
Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Μακρακώμη και συγχρόνως κατέφθασαν και οι Ιταλοί. Η κωμόπολη κάτω από τη διπλή κατοχή, πέρασε μέρες τρόμου , άγχους και δοκιμασιών. Επιτάξεις , έρευνες , εκτοπίσεις , περιορισμοί της κυκλοφορίας , θανατικές εκτελέσεις είχαν μπει στην ημερίσια διάταξη. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μακρακώμης είχαν φύγει προς τα ορεινά χωριά των γύρω βουνών για ασφάλεια. Ομως η πατριωτική και εθνική ψυχή της κωμόπολης παρέμενε ανίκητη προσδοκώντας μια γρήγορη απελευθέρωση. Η κωμόπολη στη διάρκεια της κατοχής δε στερήθηκε τρόφιμα σε μεγάλο βαθμό γιατί η περιοχή είναι καθαρά γεωργική και κτηνοτροφική.
Δείτε εικόνες από τον εορτασμό της Κυριακής