Με μαγιό και πετσέτες στο κυνήγι της παραθαλάσσιας φοροδιαφυγής

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Tags: Add a Comment
5 Min Read

 

Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ και οι έλεχοι σε beach bars, καφετέριες και εστιατόρια είναι εντατικοί με τους εφοριακούς να κάνουν αιφνιδιαστικές εφόδους ακόμη και με μαγιό για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις.

-Advertisement-

Με τα μαγιώ τους κάνουν εφόδους οι εφοριακοί σε προκειμένου να ελέγξουν την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας, αλλά και αν κόβονται αποδείξεις. Μάλιστα 2 και 4 Αυγούστου κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατ της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Αργολίδα, Χαλκιδική και Κόρινθο.

Ελέγχθηκαν συνολικά 13 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις από τις οποίες οι έξι ήταν της φορολογικής νομοθεσίας και 25 της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα από τους ελέγχους των εφοριακών διαπιστώθηκε:

  • σε beach bar, η μη έκδοση 38 αποδείξεων, συνολικής αξίας 242,50 ευρώ και να απασχολείται εργαζόμενος ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού.
  • σε beach bar, η μη έκδοση 22 αποδείξεων, συνολικής αξίας 150,50 ευρώ.
  • σε ταβέρνα, η μη έκδοση 6 αποδείξεων, συνολικής αξίας 41,50 ευρώ,
  • σε εστιατόριο, η μη έκδοση 4 αποδείξεων, συνολικής αξίας 171,30 ευρώ,
  • σε καφέ-μπαρ, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και 4 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεοίας,
  • σε κατάστημα εστίασης -τουριστικών, η μη έκδοση απόδειξης και 3 παραβάσεις της ασφαλιστικής – εργατικήςνομοθεσίας
  • σε καφέ-πιτσαρία, να απασχολούνται 7 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
  • σε αρτοζαχαροπλαστείο, μία παράβαση της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας,
  • σε καφέ – μπαρ, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου και ένας, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
  • σε καφέ – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού
  • σε καφέ – ψησταριά, η μη έκδοση 7 αποδείξεων,
  • σε καφετέρια – εστιατόριο, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου και
  • σε σνακ – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού.

Για όλες τις περιπτώσεις θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΔΟΥ, ΙΚΑ) για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

-Advertisement-
=Advertisement=

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpc,lice. gr& financialpolice@heUenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και ίων δικαιωμάτων.

Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής ενόψει καλοκαιριού είχε αναφερθεί και ο γερμανικός Τύπος. «Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει το ρεπορτάζ εστιάζοντας στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και τίσερτ από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε μπιτς μπαρ. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis το δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt., αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».

πηγή : dikaiologitika.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *