Μ. Ανατολή: «Τελευταία ευκαιρία» συνομιλιών, προειδοποιεί ο Μπλίνκεν

Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
U.S. Secretary of State Antony Blinken, left, meets with Israel's President Isaac Herzog, in Tel Aviv, Israel, Monday, Aug. 19, 2024. (Kevin Mohatt/Pool Photo via AP)

Οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την έντονη στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά τις έντονες πιέσεις από διεθνείς μεσολαβητές, οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για εκεχειρία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο περαιτέρω αιματοχυσίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στην περιοχή από την αρχή του πολέμου, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους».

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Γάζα, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 40.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση αρνείται πεισματικά να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για εκεχειρία.

Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν την εξεύρεση μιας λύσης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας παραμένει εφικτή και ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εμμένει σε νέους όρους που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη εκεχειρίας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η βία έχει κλιμακωθεί περαιτέρω, με ισραηλινούς εποίκους να εμπλέκονται σε επεισόδια που έχουν οδηγήσει σε νέες απώλειες. Η ένταση στην περιοχή παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με τις αμφίρροπες προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση να προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές, καθώς οι μεσολαβητές πρόκειται να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες στο Κάιρο, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σταματήσει τον πόλεμο και θα ανοίξει το δρόμο για μια διαρκή ειρήνη.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version