Οι μικροί “ντεντέκτιβ” της φύσης, κλάδεψαν, φύτεψαν, έφτιαξαν βοτανόκηπο, παρατηρήριο πελαργών, ταϊστρες για τα πουλιά και μας απέδειξαν πώς η αγάπη για τη φύση μπορεί να ανθίσει όχι μόνο σε ένα προαύλιο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων!
Το 1/θ Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης εδώ και 6 χρόνια κάνει μια προσπάθεια να αφυπνίσει μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία γύρω από την προσπάθεια φροντίδας της φύσης, του πλανήτη αλλά κυρίως του τοπικού οικοσυστήματος. Συμμετέχοντας ενεργά ήδη από το 2016 σε προγράμματα όπως: let’s do it Greece, BRAVOSCHOOLS, «Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης αλλά και με δράσεις όπως την εκστρατεία #GlobalActionDays (Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης) που σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν τη δύναμη του παγκόσμιου δικτύου του FEE και να αποδείξουν πώς μικρές μεμονωμένες ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία τη δική μας και του πλανήτη μας, αλλά και μέσω συνεργασίας με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α και συμμετέχοντας στο Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Παιδαγωγικής FREINET Φθιώτιδας, προσπαθεί να φέρει σε επαφή τους μικρούς μαθητές με την προστασία, φροντίδα και αποκατάσταση της φύσης.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, οι οποίες είναι αποτυπωμένες ακόμη στη μνήμη και τις αισθήσεις των παιδιών, έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση με το τοπικό περιβάλλον. Παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς μέσω της δράσης «Ένα δέντρο μια φορά, ένα δάσος τη φορά», ανέλαβαν τη διαχειριστική φροντίδα του προαυλίου του σχολείου κλαδεύοντας δέντρα και κλαδιά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους κινδύνους από τα παλαιά δέντρα αλλά και για να δώσουν νέα πνοή στα ήδη υπάρχοντα. Πράγματι ένας μικρός ελαιώνας έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα στα πεύκα, τίλια, κουτσουπιές και κυπαρίσσια στο αλσύλλιο του σχολείου με τους πρώτους καρπούς να διακρίνονται ήδη.
Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Βουτώντας κυριολεκτικά στη φύση και στο τοπικό οικοσύστημα και μέσω του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και του Δικτύου «Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» της ΕΕΠΦ και της δράσης #MyActionsMatter/GlobalActionDays2022/GAIA2030, έγιναν ντεντέκτιβ της Φύσης ανακαλύπτοντας είδη που δεν γνώριζαν- μέσω εφαρμογών αναγνώρισης- ενώ όλες οι μέρες των δράσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εξελίχθηκαν σε ένα πράσινο πάρτι φυτεύοντας βότανα του τόπου μας, δημιουργώντας παρατηρητήριο πελαργών στο μπαλκονάκι αλλά και φτιάχνοντας ταΐστρες για τα πουλιά της αυλής!
Αρωγοί και πολύτιμοι βοηθοί γονείς, τοπικοί φορείς του Δήμου μας που έσκαψαν, κλάδεψαν, όργωσαν, φύτεψαν και γενικά περιποιήθηκαν το χώρο, καθώς και το φυτώριο Περλεπέ, που με τόση αγάπη αγκάλιασε την προσπάθεια και μας χορήγησε πλήθος βοτάνων, φυτών και χώματος για τη δημιουργία βοτανόκηπου και ανθόκηπου!
Κύριο μέλημα όλων αυτών των δράσεων του νηπιαγωγείου ήταν να επικεντρωθεί στο σημαντικό θέμα της Βιοποικιλότητας και στο πώς μπορεί να ενδυναμωθεί η νέα γενιά για να γίνει η #GenerationRestoration (η γενιά της αποκατάστασης). Το κίνημα #GenerationRestoration αποτελεί μέρος της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων και μέσω του FEE (Foundation for Environmental Education-Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους, παρατήρησαν την τοπική βιοποικιλότητα και μπόρεσαν να κατανοήσουν πώς μπορούν να αποτελούν μέρος του #GenerationRestoration ανήκοντας στο Δίκτυο των φορέων του FEE.
Μια νέα γενιά με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στο περιβάλλον ήταν και παραμένει το στοίχημα του νηπιαγωγείου με σκοπό να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας να επιτύχουν αποτελεσματικότερες περιβαλλοντικές δραστηριότητες ως τρόπου ζωής και εκπαίδευσης.