Λουλούδι του Δαρβίνου: Τσάκωσαν πάλι Αλβανούς να συλλέγουν το πανάκριβο φυτό

Λουλούδι του Δαρβίνου: Διαστάσεις... χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η λεηλασία του φυτού κοντά στα σύνορα - Πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό στο εξωτερικό

2 Min Read

Διαστάσεις… χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η λεηλασία του πανάκριβου αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι» από τους Αλβανούς, που πλέον περνούν κατά κύματα τα σύνορα για να το συλλέξουν από τα ελληνικά εδάφη όπου φύεται και να το εξάγουν!

Το πρωί της Τετάρτης, άλλοι δύο Αλβανοί ηλικίας 67 και 57 χρόνων συνελήφθησαν με οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης και του τμήματος Νεστορίου (13-05-2020), σε μια ορεινή περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, όπου είχαν φτάσει περνώντας παράνομα τα σύνορα. Ήδη, ως εκείνη την στιγμή, είχαν συλλέξει ποσότητα φυτού βάρους τριών κιλών, με σκοπό να το διαθέσουν προς πώληση σε εταιρείας εξαγωγής στην πατρίδα τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών με την οποία παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς, ενώ τους επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» με επιστημονικό όνομα primula veris εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ο ετήσιος τζίρος από την διακίνηση του φυτού ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια δολάρια! Το φυτό περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

- Advertisement -

Ως αφέψημα, το «λουλούδι του Δραβίνου» χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *